Душевна кавоманія: 11 рецептів кави, від якої неможливо відмовитись

Чи може бути у похмурий осінній день щось краще за філіжанку щойно звареного насиченого еспресо чи ароматного американо з вершками? Хіба що дві філіжанки – у приємному товаристві. Недаремно кажуть, що кава – це напій, у якому є душа.


Серед знаменитих кавоманів світу – великі постаті, які змінили хід історії. Наприклад, Оноре де Бальзак щодня випивав близько 60 філіжанок кави. Така без перебільшення кінська доза згодом згубно позначилася на його здоров’ї, однак письменник продовжував вживати ароматний напій до кінця своїх днів.

Вольтер уживав трішки менше – 50 чашок кави на день, і помер у досить поважному віці, залишивши по собі найбільшу філософську спадщину. Людвіг ван Бетховен хоч пив каву не надміру часто, зате полюбляв дуже міцний напій. Разова кавова доза композитора складала 60 зерен на одну чашку (для порівняння: на сучасну чашку еспресо йде 40 зереняток кави).

Душевна кавоманія. 11 рецептів кави, від якої неможливо відмовитись

Про Юрія Кульчицького, українця, який навчив пити каву, – читайте ТУТ

Та які б заслуги не приписувалися каві, кожна з них нічого не варта поряд з її неймовірним ароматом і багатим смаком. На доказ цього – 11 рецептів улюблених і несподіваних напоїв та десертів із кави, які не лише додадуть яскравих барв у сірі будні, а й смакуватимуть як досвідченим кавоманам, так і любителям-початківцям.

1. Кава з кардамоном по-арабськи

Ingredients

  • 2 ч. ложки свіжозмеленої меленої кави

  • 100 мл води

  • 2 зернити кардамону

  • цукор до смаку

Directions

  • Мелену каву, цукор і розчавлені давлені зерна кардамону насипати в турку. Залити все це чистою холодною водою і поставити на маленький вогонь.
  • Щойно з’явиться на поверхні біла плівка, турку зняти з вогню і поставити назад через 5-7 секунд. Цю процедуру слід повторити 2-3 рази, не допускаючи закипання.
  • Після цього накрити каву кришкою і відставити, щоб настоялася. Через кілька хвилин налити у філіжанку і подавати.
Душевна кавоманія. 11 рецептів кави, від якої неможливо відмовитись

Рецепт гарячого напою з кавою, какао та медом

2. Кава з корицею по-голландськи

Ingredients

  • 150 мл натуральної кави

  • 1 ст. ложка густих вершків

  • 1 паличка кориці (або 0,5 ч. ложки меленої)

  • 0,5 ч. ложки вершкового масла

  • цукор до смаку

Directions

  • Зварити каву в турці або за допомогою кавового апарата.
  • Кавову чашку облити окропом, покласти в неї паличку кориці, налити готову гарячу каву.
  • Влити вершки та додати цукор за смаком.
  • Зверху покласти грудочку вершкового масла.
Душевна кавоманія. 11 рецептів кави, від якої неможливо відмовитись

Рецепт кавового лікеру в домашніх умовах

3. Кава з віскі по-ірландськи

Ingredients

  • 80 мл свіжозвареної чорної кави

  • 40 мл ірландського віскі

  • 1 ч. ложка коричневого цукру

  • 30 мл збитих вершків

Душевна кавоманія. 11 рецептів кави, від якої неможливо відмовитись

Directions

  • Зварити міцну каву в турці або кавомашині.
  • У попередньо нагріту склянку влити свіжозварену каву, додати цукор і перемішати до повного розчинення цукру.
  • Додати до суміші віскі і прикрасити поверхню напою збитими вершками.

Усе про розчинну каву – читайте ТУТ

4. Французький кавовий пунш

Ingredients

  • 4 ст. ложки меленої кави

  • 250 мл води

  • 25 мл абрикосового бренді

  • 60 мл яблучного бренді кавальдос

  • 1 ст. ложка жирних вершків

  • 3 ч. ложки цукру

Directions

  • Зварити натуральну каву будь-яким способом, додати цукор.
  • Змішати абрикосовий бренді та кавальдос і трохи нагріти цю суміш на слабкому вогні.
  • У попередньо нагріту широку чашку влити каву, додати до неї суміш бренді і перемішати.
  • Круговими рухами додати в напій вершки і подати на стіл.
Душевна кавоманія. 11 рецептів кави, від якої неможливо відмовитись

Рецепт кавового десерту під вершковою хмаринкою 

5. Кава з імбиром «Різдвяна казка»

Ingredients

  • 200 мл какао-напою

  • 200 мл міцної кави

  • 40 мл молока

  • щіпка меленого імбиру

  • цукор до смаку

  • імбирне печиво для подачі

Directions

  • Зварити каву і какао-напій будь-яким зручним способом.
  • Змішати обидва напої, додати сушений імбир і цукор.
  • За допомогою кавового апарата спінити молоко.
  • Розлити напій у високі склянки, додати молочну пінку і прикрасити поверхню крихтами імбирного печива.
Душевна кавоманія. 11 рецептів кави, від якої неможливо відмовитись

Рецепт імбирного чаю з яблуками

6. Кава з вишневим соком «Берлінський меланж»

Ingredients

  • 80 мл свіжозвареної міцної кави

  • 0,5 банки згущеного молока

  • 400 мл вишневого соку

  • 2 ч. ложки шоколадної стружки

  • цукрова пудра до смаку

Directions

  • Щойно зварену каву налити в шейкер, додати вишневий сік і згущене молоко, обережно все перемішати. Можна додати цукрову пудру, але варто враховувати, що цукор уже міститься у згущенці.
  • Готову суміш налити в чашки, поверхню напою притрусити цукровою пудри і шоколадною стружкою.
Душевна кавоманія. 11 рецептів кави, від якої неможливо відмовитись

Рецепт молочного коктейлю з какао та вишнею

7. Кава з апельсиновим соком «Сонячна цитринка»

Ingredients

  • 2 ч. ложки натуральної свіжозмеленої кави

  • 150 мл води

  • 1 апельсин

  • 1 невеликий лимон

  • збиті вершки

  • цукор до смаку

Directions

  • У 150 мл води зварити каву у будь-який спосію. Якщо варили в турці, процідити і охолодити.
  • З апельсина витиснути 1 столову ложку соку, а з лимона – 1 чайну ложку.
  • У високу склянку влити кавову основу, туди додати сік лимона та апельсина і ретельно перемішати. На поверхню напою покласти шапочку зі збитих вершків і посипати цедрою апельсина. Подавати із соломинкою.
Душевна кавоманія. 11 рецептів кави, від якої неможливо відмовитись

16 класних рецептів гарячого шоколаду 

8. Медова кава

Ingredients

  • 200 мл свіжозвареної міцної чорної кави

  • 2 ч. ложки меду

  • 2 ст. ложки збитих вершків

  • 2 щіпки меленої кориці

  • лід

Directions

  • Зварити у будь-який спосіб та охолодити каву, налити у високу склянку, додати мед, зверху викласти шапочку зі збитих вершків.
  • Вершки посипати корицею.
Душевна кавоманія. 11 рецептів кави, від якої неможливо відмовитись

Рецепт білого глінтвейну з медом

9. Кавово-банановий смузі

Ingredients

  • 70 мл натуральної охолодженої кави

  • 50 мл молока

  • 0,5 банана

  • 100 г вершкового морозива

  • 1 ст. ложка тертого шоколаду

Directions

  • Зварити будь-яким способом каву та повністю охолодити.
  • Всі інгредієнти (крім шоколаду) покласти в чашу блендера і збити до однорідної маси з густою пінної шапкою.
  • Отриману суміш вилити у високу склянку, посипати тертим шоколадом.
Душевна кавоманія. 11 рецептів кави, від якої неможливо відмовитись

Рецепт бананово-кефірного смузі “Здоров’я”

10. Кавовий коктейль «Полуничне диво»

Ingredients

  • 100 мл міцної кави

  • 50 мл полуничного сиропу

  • 100 мл вершків

  • 100 мл полуничного пюре

  • збиті вершки

Directions

  • Зварити міцну каву і охолодити.
  • У чашу блендера влити вершки, холодну каву, полуничний сироп і полуничне пюре і збити до утворення однорідної маси. Отриману суміш вилити у високу склянку, зверху покласти збиті вершки.
  • На шапочку з вершків покласти кілька кавових зерен чи свіжу полуничку. Подавати з соломинкою для коктейлю.
Душевна кавоманія. 11 рецептів кави, від якої неможливо відмовитись

Рецепт швидкого полуничного лікеру в домашніх умовах

11. Кавовий десерт з ванільним морозивом

Ingredients

  • 40 мл холодної міцної кави

  • 4 кульки ванільного морозива

  • 4 курячих яйця

  • 80 мл молока

  • шоколадна крихта

  • цукор до смаку

Directions

  • Приготувати міцну каву і охолодити її в холодильнику.
  • Відокремити жовтки від білків. Жовтки покласти в блендер, додати молоко, цукор і збити суміш до утворення пишної піни. Додати в блендер охолоджену каву і перемішати.
  • У десертну тарілку викласти кульки морозива і полити їх сумішшю з блендера. Прикрасити десерт шоколадною крихтою.
Душевна кавоманія: 11 рецептів кави, від якої неможливо відмовитись

Рецепт кавового домашнього морозива

Вам сподобались кавові рецепти чи маєте у запасі кілька унікальних, про які нам і не снилось? Поділіться своїми маленькими секретами у коментарях!

Максим Нікітін
Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.
Усі публікації автора