Як заощадити електроенергію в ресторані?
Електроенергія ‒ одна з найбільших витратних статей серед комунальних платежів закладів громадського харчування. Електроресурси витрачаються на приготування їжі, опалювання приміщень, нагрівання води, освітлення та систему вентиляції. Заощадивши 20% електроенергії, можна на 33% збільшити прибуток ресторану.
У порівнянні з класичним рестораном, фаст-фуд витрачає більше електроенергії. Один лише гриль потребує більше електроресурсів, аніж 6 сковорідок на електроплиті. А перехід від звичайної лампи до флуоресцентної дає змогу заощадити близько 34 доларів на кожну лампочку на рік.
Як можна заощадити:
- складіть розклад роботи електроприладів на кухні, введіть правило для співробітників вимикати грилі, печі та плити у час відсутності замовлень;
- вимикайте витяжки, коли обладнання, що встановлене під ними, не працює;
- встановіть датчик руху на ліхтарях освітлення на парковці перед рестораном;
- використовуйте насадки для кранів у мийній для економії гарячої води;
- модифікуйте системи освітлення (перехід на низьковольтні та флуоресцентні лампочки, використовуйте датчики руху для автоматичного контролю освітлення);
- замість загального освітлення в залі встановіть персональне для кожного столика, інколи пропонуйте відвідувачам свічки замість персонального освітлення;
- використовуйте термостати скрізь, де рекомендовано регулювати температуру, кожне збільшення на один градус тепла призводить до збільшення споживання енергії на 4-5%;
- прочищайте конденсатор і випарні кільця на кондиціонерах і у холодильному обладнанні;
- перевірте холодильне обладнання на наявність витоків, які підвищують навантаження на устаткування і збільшують витрати електроенергії;
- контролюйте процес приготування їжі (електроплиту можна вимикати за 7-10 хвилин до закінчення готування, страва встигне приготуватися, оскільки нагрівальні елементи охолоджуються повільно, також варто користуватися кришкою, що дозволяє скоротити час на приготування страви);
- фільтруйте фритюр (олію у фритюрі треба тримати максимально чистою, кожного дня необхідно зливати її й проціджувати через спеціальний фритюрний фільтр, це дозволить зекономити енергоресурси, адже чиста олія нагрівається швидше, до того ж ви уникнете неприємного запаху страв).