12.03.2015

Як заощадити електроенергію в ресторані?

Електроенергія ‒ одна з найбільших витратних статей серед комунальних платежів закладів громадського харчування. Електроресурси витрачаються на приготування їжі, опалювання приміщень, нагрівання води, освітлення та систему вентиляції. Заощадивши 20% електроенергії, можна на 33% збільшити прибуток ресторану.

У порівнянні з класичним рестораном, фаст-фуд витрачає більше електроенергії. Один лише гриль потребує більше електроресурсів, аніж 6 сковорідок на електроплиті. А перехід від звичайної лампи до флуоресцентної дає змогу заощадити близько 34 доларів на кожну лампочку на рік.

Як можна заощадити:

  • складіть розклад роботи електроприладів на кухні, введіть правило для співробітників вимикати грилі, печі  та плити у час відсутності замовлень;
  • вимикайте витяжки, коли обладнання, що встановлене під ними, не працює;
  • встановіть датчик руху на ліхтарях освітлення на парковці перед рестораном;
  • використовуйте насадки для кранів у мийній для економії гарячої води;
  • модифікуйте системи освітлення (перехід на низьковольтні та флуоресцентні лампочки, використовуйте датчики руху для автоматичного контролю освітлення);
  • замість загального освітлення в залі встановіть персональне для кожного столика, інколи пропонуйте відвідувачам свічки замість персонального освітлення;
  • використовуйте термостати скрізь, де рекомендовано регулювати температуру, кожне збільшення на один градус тепла призводить до збільшення споживання енергії на 4-5%;
  • прочищайте конденсатор і випарні кільця на кондиціонерах і у холодильному обладнанні;
  • перевірте холодильне обладнання на наявність витоків, які підвищують навантаження на устаткування і збільшують витрати електроенергії;
  • контролюйте процес приготування їжі (електроплиту можна вимикати  за 7-10 хвилин до закінчення готування, страва встигне приготуватися, оскільки нагрівальні елементи охолоджуються повільно, також варто користуватися кришкою, що дозволяє скоротити час на приготування страви);
  • фільтруйте фритюр (олію у фритюрі треба тримати максимально чистою, кожного дня необхідно зливати її й проціджувати через спеціальний фритюрний фільтр,  це дозволить зекономити енергоресурси, адже чиста олія нагрівається швидше, до того ж ви уникнете неприємного запаху страв).

Максим Нікітін

Максим Нікітін

Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.

Instagram Facebook

Залишити коментар

Your email address will not be published.