Львівський сирник | Рецепт з домашнього сиру в духовці на манці
Як приготувати справжній сирник за рецептом Дарії Цвєк з домашнього сиру на манці без тіста? Або, незнаєте як спекти сирник з тістом, маком, яблуками? Пропоную разом приготувати два смачні львівські сирники в духовці. Який рецепт обрати – вирішувати вам. А щоб зробити правильну запіканку, потрібно обрати якісні та свіжі продукти.
Оригінальний рецепт львівського сирника належить легендарній галицькій кулінарній мисткині, авторці кількох книг рецептів Дарії Цвєк. Проте пізніше кондитери почали додавати в нього мак, яблука, горіхи, цукати. Такий смаколик є чи не в кожному ресторані Львова, куди їдуть багато подорожуючих, щоб спробувати цей десерт за правильною рецептурою. Я пропоную приготувати його власноруч, повірте, у вас вийде навіть краще, головне чітко дотримуватись вказівок та порад. А для любителів чогось новенького, знайдеться рецепт з яблуками, маком, де передбачається приготування тіста.
Як приготувати смачний сирник
Для виготовлення найпопулярнішого десерту, яким по праву пишається західно-українська кухня береться тільки найкращий і свіжий кисломолочний сир найвищої жирності, свіжі домашні яйця, які, до того ж, вводяться окремо (жовтки і збиті в піну білки) і поступово. У результаті виходить ніжний сирний пиріг під шоколадною помадкою, який за смаковими властивостями не поступається розкішному торту.
Справжній львівський сирник від Дарії Цвєк
Львівський сирник вважається класичним десертом української кухні. Адже готувати його досить легко, а кінцевий результат, перевершить ввсі ваші сподівання. Головне, обов’язково обирайте сир не менше 9% жирності, і не зернистий. Шоколадна глазур, яка є в рецепті, не обов’язкова, проте з нею десерт виходить смачніший та святковий.
За бажанням можете прикрасити свіжими ягодами, цукатами чи гілочкою м’яти. Можна трішки урізноманітнити запіканку, додавши в сирну масу кокосову стружку. З нею, смак буде дуже ніжний та ароматний.
Інгредієнти для львівського сирника
500 г кисломолочного сиру найвищої жирності
100 г вершкового масла
5 яєць
150 г цукру
1 лимон
1 ст. ложка манної крупи
100 г родзинок
ванілін на кінчику ножа
- Для шоколадної глазурі:
50 г вершкового масла
3 ст. ложки сметани
2 ст. ложки порошку какао
2 ст. ложки цукру.
Приготуйте також сирник з вишнею і мигдалем.
Як приготувати справжній львівський сирник
- Домашній сир пропускаємо через м’ясорубку, (якщо він магазинний можна пропустити цей етап).
- Дістаньте масло завчасно, щоб трішки розтануло. Потім додайте в сирну масу і ретельно перемішайте лопаткою.
- Віділяємо білки від жовтків. Останнє збиваємо з цукром в піну. Додаємо зняту цедру лимона.
- Помиті родзинки викладіть на паперовий рушник, щоб позбутись зайвої вологи.
- У сиркову масу кинути манку, родзинки та збиті жовтки з цедрою. Ще раз ретельно вимішати.
- Тепер збиваєм білки з дрібкою солі до пишної піни. З’єднуємо з основною масою, знову ж акуратно перемішуємо. Тісто вийде трохи рідким.
- Вершковим маслом змащуйте форму для випікання, притрусивши поверхню борошном.
- Викласти готове сирне тісто у форму та випікати у розігрітій духовці при 170 градусах. Час випікання приблизно 1 година.
- Після приготування залишити в печі хвилин на 30. Після повного охолодження обережно дістати та поставити у холодильник.
- Тепер готуємо шоколадну глазур: какао змішуємо з цукром додаючи сметану та масло. Варимо на маленькому вогні, постійно помішуємо до однорідності, не доводячи до кипіння. Якщо глазур занадто рідка, зачекайте щоб трохи охолонула, тоді поливаємо готовий десерт.
Сирник з яблуками та маком
Можливо процес здається трудомістким, проте запевняю, що всі старання, будуть цілком виправдані. Адже він нереально смачний та прикрасить будь-який, навіть святковий стіл. В ньому гармонійно поєднуються смаки яблук, маку та сиру. Його можна приготувати і на Великдень або ж Різдво. Зазвичай, львівський сирник готується в квадратній формі, але якщо ви зробите його в круглій, смак від цього, ніяк не зміниться.
Для легкої кислинки, можете додати в сирну масу трохи лимонної цедри. Якщо ви не хочете “возитися” з рідкою маковою начинкою, можна не використовувати розтоплене вершкове масло. Обов’язково просіюйте борошно, та обирайте якомога жирніший сир.
Інгредієнти для яблучного сирника
Для тіста:
150 г борошна120 г масла
50 г цукру
1 жовток
Дрібка солі
Макова маса:
1,5 скл. маку3 яйця
100 г розтопленого масла
2 ст. л. меду
1 ст. л. крохмалю
3/4 скл. цукру
Сирна начинка:
800 г сиру4 шт. яєць
200 мл. вершків
150 г цукру
1 п. ванільного цукру
4 ст. л кукурудзяного крохмалю
Яблучна начинка:
700 г яблук2 ст. л. цукру
1 ч. л. кориці
1 ст. л. крохмалю
Спробуйте приготувати львівський сирник в мультиварці.
Приготування сирнику з тістом
- В просіяне борошно додати сіль, цукор та холодне масло. Розтерти руками, зробивши крихту.
- Додайте жовток та замісіть легке тісто.
- Квадратну форму застеліть пергаментом та змастіть вершковим маслом. Викладіть тісто, сформувавши коржик без бортиків. Проколіть в кількох місцях виделкою та випікайте в розігрітій до 180градусів духовці приблизно 15 хвилин..
- В цей час залийте мак кип’ятком та залиште до повного охолодження. Після чого перемолоти в комбайні.
- Білки відділяємо від жовтків. Білки збиваємо з сіллю, потім додаємо цукор, і збиваємо до стійких піків.
- До маку додамо мед, розтоплене масло, жовтки та крохмаль. Перемішуємо.
- Акуратно вливаємо білки в макову масу. Вона буде трохи рідкою.
- В окремій посудині змішуємо сир, яйця, вершки та ванільний цукор. Все ретельно перемішуємо. Додаємо крохмаль і ще раз збиваємо.
- Очищені яблука ріжемо пластинами, посипати цукром, корицею та крохмалем. Акуратно перемішуємо.
- На готовий корж, викладаємо частину сиру, розрівнюємо по всій поверхні.
- Потім, викладаємо по 1 столовій ложці сир, яблука та мак в будь-якому порядку.
- Випікаємо в добре розігрітій духовці 80 хвилин при температурі 170 градусів.
Дізнайтеся, як приготувати львівський сирник. 6 кращих рецептів.
Головне, не різати та не діставати запіканку з форми, воки вона не охолоне, після чого лише полити глазур’ю. Сир не повинен бути зернистим, якщо ж так вийшло, то перетріть через сито або пропустіть через блендер. Коли ж він навпаки, водяний, то покладіть на друшлак, притиснувши чимось важким та зачекайте поки стече вся рідина. Перемішуючи готову масу, робіть це обережно, щоб залишилось повітря, яке зробить ваш десерт пухким та ніжним. Родзинки можна замочити заздалегідь в лимонному сиропі, або в теплій воді.
Враховуйте, що під час випікання, маса трішки підніметься, тому не варто викладати її до самих країв форми.
Спробуйте також приготувати сирно-шоколадний пиріг.
Якщо вам припав до смаку наш рецепт справжнього львівського сирника, якщо ви відчули дух древнього міста Лева і відчули кавовий аромат його затишних вуличок, поділіться своїми враженнями у коментарях. А сам рецепт поширте серед друзів у соціальних мережах. Смачного!