30.06.2015

Львівський сирник | Рецепт з домашнього сиру в духовці на манці

львівський сирник

Пропонуємо приготувати смачний львівський сирник в духовці з домашнього сиру на манній крупі та без використання тіста. Аби зробити правильну запіканку, потрібно обрати якісні та свіжі продукти.


Оригінальний рецепт львівського сирника належить легендарній галицькій кулінарній мисткині, авторці кількох книг рецептів Дарії Цвєк. Проте пізніше кондитери почали додавати в нього мак, горіхи, цукати.  Такий смаколик є чи не в кожному ресторані Львова, куди їдуть багато подорожуючих, щоб спробувати цей десерт за правильною рецептурою. Я пропоную приготувати його власноруч, повірте, у вас вийде навіть краще, головне чітко дотримуватись вказівок та порад.

Як приготувати смачний сирник

Для виготовлення найпопулярнішого десерту, яким по праву пишається західно-українська кухня береться тільки найкращий і свіжий кисломолочний сир найвищої жирності, свіжі домашні яйця, які, до того ж, вводяться окремо (жовтки і збиті в піну білки) і поступово. У результаті виходить ніжний сирний пиріг під шоколадною помадкою, який за смаковими властивостями не поступається розкішному торту.

Інгредієнти для львівського сирника

Приготуйте також сирник з вишнею і мигдалем.

Як приготувати справжній львівський сирник

  • Домашній сир пропускаємо через м’ясорубку, (якщо він магазинний можна пропустити цей етап).
  • Дістаньте масло завчасно, щоб трішки розтануло. Потім додайте в сирну масу і ретельно перемішайте лопаткою.
  • Віділяємо білки від жовтків. Останнє збиваємо з цукром в піну. Додаємо зняту цедру лимона.
  • Помиті родзинки викладіть на паперовий рушник, щоб позбутись зайвої вологи.
  • У сиркову масу кинути манку, родзинки та збиті жовтки з цедрою. Ще раз ретельно вимішати.
  • Тепер збиваєм білки з дрібкою солі до пишної піни. З’єднуємо з основною масою, знову ж акуратно перемішуємо. Тісто вийде трохи рідким.
  • Вершковим маслом змащуйте форму для випікання, притрусивши поверхню борошном.
  • Викласти готове сирне тісто у форму та випікати у розігрітій духовці при 170 градусах. Час випікання приблизно 1 година.
  • Після приготування залишити в печі хвилин на 30. Після повного охолодження обережно дістати та поставити у холодильник.
  • Тепер готуємо шоколадну глазур: какао змішуємо з цукром додаючи сметану та масло. Варимо на маленькому вогні, постійно помішуємо до однорідності, не доводячи до кипіння. Якщо глазур занадто рідка, зачекайте щоб трохи охолонула, тоді поливаємо готовий десерт.

Головне, не різати та не діставати запіканку з форми, воки вона не охолоне, після чого лише полити глазур’ю. Сир не повинен бути зернистим, якщо ж так вийшло, то перетріть через сито або пропустіть через блендер. Коли ж він навпаки, водяний, то покладіть на друшлак, притиснувши чимось важким та зачекайте поки стече вся рідина. Перемішуючи готову масу, робіть це обережно, щоб залишилось повітря, яке зробить ваш десерт пухким та ніжним. Родзинки можна замочити заздалегідь в лимонному сиропі, або в теплій воді.

Враховуйте, що під час випікання, маса трішки підніметься, тому не варто викладати її до самих країв форми.

Сирник по-львівськи
Сирник по-львівськи
Смачний львівський сирник
Смачний львівський сирник
ЛЬвівський сирник в глазурі
Львівський сирник в глазурі

Спробуйте також приготувати сирно-шоколадний пиріг.

Якщо вам  припав до смаку наш рецепт справжнього львівського сирника, якщо ви відчули дух древнього міста Лева і відчули кавовий аромат його затишних вуличок, поділіться своїми враженнями у коментарях. А сам рецепт поширте серед друзів у соціальних мережах. Смачного!

Максим Нікітін

Максим Нікітін

Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.

Instagram Facebook

Залишити коментар

Your email address will not be published.