Як спекти дуже пишний бісквіт | Рецепт тіста, яке не падає

Як правильно спекти бісквіт? Пропонуємо  надійний та перевірений рецепт дуже пишного тіста, яке не падає, в духовці. Приготування пухкого та високого бісквітного тіста, не є важким, головне дотримуватись всіх порад та рекомендацій.


Перші згадки про бісквіт доходять до нас із VII століття нашої ери. Його батьківщиною вважається Давня Персія, в якій на той час уже культивувався цукор. У ті часи його могли скуштувати тільки найвпливовіші люди.

Та рецепт бісквіту поступово перестав бути таємницею перського царства і рушив у велику подорож по країнах, змінюючись у кожній з них відповідно до смаків місцевих жителів. Десь його доповнювали горіхами, десь фруктами, насінням чи прянощами.

Рекомендуємо приготувати ідеальний бісквіт в мультиварці.

Як зробити пишне тісто, яке не падає

Що робити якщо тісто не підіймається? Пропонуємо рецепт із маленьким секретиком. Для тих, у кого раніше ніколи не виходив бісквіт і хто завжди боявся його пекти. Не опускайте рук, бо ви нарешті знайшли той рецепт бісквіта, який завжди вдається.

Щоб бісквіт не впав, а вийшов пухким та високим, потрібно використовувати лише свіжі яйця кімнатної температури, а посуд чистий та сухий. Для більшої висоти коржа, змішати просіяне борошно з крохмалем. Важливо не змазувати стінки форми маслом, інакше, тісто підніматиметься лише в центрі коржа. Перемішувати варто знизу вгору.

Духовка обов’язково має бути розігріта заздалегідь. До тіста можна додати цедру лимона, лайма або апельсина, ванільний цукор або какао порошок, так у вас вийде шоколадний бісквіт. Тут, ви ще можете дізнатись 10 секретів приготування ідеального бісквіту.

Спробуйте, шоколадний бісквітний торт на кефірі.

Інгредієнти для бісквіта

  • 5 свіжих яєць

  • 200 г цукру

  • 200 г  борошна.

Спробуйте також приготувати пишний бісквіт на окропі в мультиварці.

Як приготувати вдалий бісквіт

  • Увімкнути духовку на 170 градусів. Збити відразу 5 яєць, засипати 200 г цукру і збити на максимальній швидкості 5–7 хв (якщо міксер трохи слабкий, збивати 15 хв). Виходить дуже пишна маса, яка виростає в кілька разів, перетворюється на дуже густу пінку, схожу на сметану. Яєчно-цукрова маса збивається не менше 10 хвилин, чим довше будете збивати, тим пухкішим вийде бісквіт.
  • Дуже важливо ретельно просіяти борошно через дуже дрібне сито! Воно повинно насититися повітрям! Потім дуже акуратно ввести борошно в тісто і дуже акуратно перемішати його. І ніякого міксера – мішати тільки ложкою, бажано дерев’яною! Коли будете перемішувати, почуєте, як тісто потріскуватиме.
  • Дно форми застелити пергаментом, змастити маслом і трохи присипати борошном. Акуратно вилити у форму тісто і щільно накрити зверху фольгою.
  • У розігрітій духовці випікати бісквіт 60 хв, але в жодному разі не відкривати духовку! Перші 30 хв випікати за 170 градусів, наступні 30 хв – 150 градусів. Після цього вимкнути духовку і залишити бісквіт у ній ще на 10 хв. Це необхідно для того, щоб бісквіт не осів.
  • Потім вийняти його і залишити на кілька  годин, щоб охолов. Корж виходить дуже ніжний і легенький, як пушинка. Можна розрізати і перемазати кремом.

Рекомендуємо також рецепт грецького святкового бісквіту.

Висота коржа залежить від тривалості збивання яєць з цукром, а також від температури духової печі. Тому, доведеться довго збивати,і випікати при добре розігрітій духовці. Яєчно-цукрова маса збивається не менше 10 хвилин, чим довше будете збивати, тим пухкішим вийде бісквіт. Після додавання борошна, перемішувати потрібно кілька секунд, щоб не зробити тісто забитим, інакше торт вийде твердим, та не підійметься. Головне заповнити форму на 3/4, так як під час випікання, він підійметься приблизно в три рази.

Після того, як приготували тісто, відразу відправляйте в духовку, ні в якому разі не залишати його на столі. Також категорично не рекомендується трясти тісто, інакше він осяде. Якщо при випіканні, бісквіт підійметься з підвищенням в центрі, це означає що ваша духовка прогрівається нерівномірно. Для цього, потрібно поставити ще одне деко на рівень вище.

Вам сподобався рецепт простого бісквіту, який вдається завжди? У вас із цього приводу свої секрети? Напишіть про них у коментарях.

Максим Нікітін
Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.
Усі публікації автора