02.03.2015

Обладнання для ресторану: що й навіщо?

Відкриття власного ресторану ‒ відповідальний та трудомісткий процес. Аби ваш бізнес став успішним, варто приділити увагу багатьом важливим аспектам та дрібним деталям, починаючи від бізнес-плану й закінчуючи серветками.

Обладнання для ресторану є однією з найважливіших складових успішності вашого бізнесу. Бо, наприклад, смак кави залежить не тільки від вправності баристи і якості зерен, але й від кавової машини. Кількість відвідувачів вашого ресторану на пряму залежить від якості кухні, але навіть першокласні кухарі не можуть розкрити усі свої таланти, працюючи з неякісним посудом та плитами.

i_2

Між обладнанням для домашнього вжитку та професійним ресторанним обладнанням існує чимала різниця. В першу чергу, це те, що ресторанне обладнання має давати змогу обробляти великий обсяг продукції й бути при цьому економним та надійним: не ламатися й споживати виправдану кількість електроенергії.

Найважливішою частиною будь-якого закладу харчування є кухня. Вона складається з кількох виробничих цехів: холодного, м’ясного, рибного, власне кухні, мийки й холодильників. Потужність кухні повинна забезпечувати потребу бенкетних та ресторанних залів. У холодному цеху проводиться нарізка продуктів, їх порціонування та оформлення холодних страв. Перелік обладнання для холодного цеху визначається переліком завдань, що стоять перед цим відділом (вони залежать від меню закладу).

Shkaf holodilnyi Desmon SM80XG

Як правило, виділяють три основні групи такого обладнання: нейтральне, механічне та холодильне. До нейтрального обладнання відносяться столи, стелажі, полиці, тумби, тримачі для посуду й спеції, мийні ванни. До холодильного обладнання відносяться холодильні та морозильні шафи. Перелік механічного обладнання може дуже відрізнятися в залежності від типу закладу. До цієї категорії відноситься слайсер, овочерізка, блендер, міксер, куттер. До кухонного обладнання відноситься кухонна плита, духова піч, глибоке деко для киплячої олії, гриль, мікрохвильова піч, універсальна піч.

6501_2

Відкриваючи власний заклад громадського харчування, також варто подбати про кондиціонування приміщень. Кондиціонування ресторанів, барів та кафе складається з декількох частин: вентиляція кухні, гарячого цеху, кондиціонування залу кафе і бару, танцювального залу, кондиціювання адміністративних та побутових приміщень. Варто пам’ятати, що проектувати систему кондиціонування кафе чи ресторану слід в строгій відповідності з санітарними нормами і правилами, в яких визначені необхідні вимоги.

Ще одним складником обладнання для ресторанів є барне обладнання. До цієї категорії входить станція бармена, барний міні-холодильник, соковижималка, сокоохолоджувач, льодогенератор, барний комбайн (може замінити блендер, соковижималку і міксер), кондитерська шафа та кондитерська вітрина.

2

Керуючись типом закладу та вмістом меню, кожен ресторатор визначається з необхідним йому обладнанням. Як правило, на початках ведення бізнесу закуповується лише найнеобхідніше обладнання, а решта докуповується з часом.

Максим Нікітін

Максим Нікітін

Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.

Instagram Facebook

Залишити коментар

Your email address will not be published.