Ньокки, або секретна зброя італійських мафіозі

Італійські галушки, або як їх називають на Сицилії – ньокки, за рецептурою мало чим відрізняються від наших рідних українських галушок (палюшок, кльоцок), хіба формою та додаванням у тісто твердого сиру. Ну і, звичайно, духом Італії.


В Італії існує приказка: «Сицилійці їдять і п’ють так, ніби завтра повинні померти». Це ж повною мірою можна сказати і про мафіозі. Життя і їжа злилися для них в одне ціле.

Маріо Пьюзо та мафіозна кухня

ньокки

Рецепт картопляних палюшок – не зовсім по-італійськи, але не менш смачно.

Ален Ракер, один із творців телесеріалу «Клан Сопрано», видав книгу кулінарних рецептів мафії – «Рецепти Сопрано». У ній він пише: «Італійські мафіозі у Штатах страшенно нудьгують за Італією. Ностальгія притаманна багатьом іммігрантам, але саме в італійців вона проявляється в їжі – через рецепти, привезені сюди їхніми предками. У цьому є своя символіка: бенкети супроводжують все – весілля, похорони, хрестини, перше причастя, поминки. Ну і «мокрі» справи, судячи з усього, теж».

Кримінальна драма «Хрещений батько» (1972) американського режисера Френсіса Форда Копполи знята за романом Маріо Пьюзо, італійця за походженням, який не міг не приділити особливу увагу темі їжі.

В «Хрещеному батьку-3» сцена приготування традиційної італійської страви ньокки знята як прелюдія любовної сцени між Мері і Вінсентом Карлеоне. Вони ще не знають про трагічну розв’язку – випадкову загибель Мері від руки найманого вбивці. Вони просто готують ньокки…

Галушки по-італійськи

ньокки

Рецепт грибного супу з кльоцками

Ньокки, або італійські галушки, відомі в Італії ще з часів Римської імперії. Існує безліч рецептів приготування цієї популярної страви – картопляні, гарбузові, зі шпинатом, з кукурудзяного борошна, з різними добавками і запечені у різних соусах.

Традиційний спосіб приготування – це закручування їх у мушельки за допомогою спеціальної дошки для ньокки, після чого в центрі утворюється ямка, яка заповнюється ароматним соусом.

Ньокки італійською пишуться «gnocсhi». Звідси їх друга назва гноччі – буквальне прочитання італійського слова за правилами англійської мови.

Як приготувати ньокки з картоплі

ньокки

Рецепт картопляних ньокків під томатно-часниковим соусом 

Directions

  • Відварити 500 г картоплі «в кожушку», очистити і як слід розім’яти (або натерти на дрібній тертці).
  • Додати 200 г тертого твердого сиру, 1 яйце, сіль, перець і перемішати. Всипати 200 г борошна і замісити пухке тісто.
  • Накрити його полотняним рушником та залишити на півгодини «відпочити».
  • Розкачати з тіста ковбаски приблизно 2 см у діаметрі, розрізати їх на шматочки довжиною 2-3 см.
  • Надати шматочках овальної форми і за допомогою зворотного боку виделки (або спеціальної дощечки для ньокки) зробити неглибокі вм’ятини.
  • Опустити ньокки в киплячу підсолену воду. Коли спливуть, поварити не більше 1 хв.
  • Готові ньокки відразу ж опустити в соус (соусу повинно бути багато, щоб галушки в ньому плавали) і подавати в глибокій тарілці.
ньокки

Рецепт італійского салату з макаронами

Ньокки можна трішки підсмажити на пательні з овочами і подати як гарнір до м’ясних страв, а можна залити соусом, посипати тертим сиром і запекти у духовці.

Соус для ньокки

ньокки

Що покласти до пасти – 10 найкращих соусів до макаронів, італійських і не тільки.

Directions

  • На пательні розтопити 50 г вершкового масла, додати 100 г жирних вершків і 100 г моцарели. Прогрівати до тих пір, поки сир не розплавиться. Соус повинен вийти як густа сметана.
  • Покласти ньокки у форму, залити соусом і запекти в духовці при температурі 200 градусів приблизно 15 хв. до отримання рум’яної скоринки.
  • Готову страву дістати з духовки та щедро посипати тертим пармезаном.

Ну як, відчувається дух Італії? 🙂

Максим Нікітін
Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.
Усі публікації автора