23.03.2015

Кулінарні вигадки Феррана Адрія називають нездоровими

Через креативність й нестандартний підхід журнал «Gourmet» назвав Феррана Адрія справжнім «Сальвадором Далі на кухні». А ресторан «El Bulli», шеф-кухарем якого є Адрія, визнали кращим рестораном у світі, за версією престижного журналу «Restaurant». Проте деякі страви Феррана пережили сувору критику, адже у них виявили хімічні речовини.

Ферран Адрія народився у 1962 році в передмісті Барселони. Більшу частину шкільної освіти майбутній кухар здобув у Барселоні. У 14 років Адрія почав вивчати бізнес-адміністрування, але згодом закинув цю галузь, вважаючи її нудною.

Кулінарна кар’єра Феррана почалася з професії мийника посуду. Аби заробити грошей на відпочинок на острові Ібіца, хлопець влаштувався посудомийником в ресторан французької кухні в готелі «Playafels». Саме тут Адрія закохався у кулінарію. Ферран таки заробив грошей і поїхав на острів, от тільки з відпочинком не склалося. Натомість хлопець чотири місяці пропрацював у клубі «Club Cala Lena».

Ферран Адрія

Після повернення в Барселону Адрія змінив кілька ресторанів, перш ніж отримав запрошення в знаменитий «Finisterre». Його взяли на посаду помічника шеф-кухаря, але через службу в армії він змушений був покинути роботу. Під час служби у військово-морських силах Іспанії, Адрія став одним із членів кулінарної команди, що готувала їжу для генерала, а згодом вперше у своєму житті очолив кухню.

У 1983 році Феррана запросили стати шефом-де-парті (відповідальним за певний напрямок приготування їжі) в ресторані «El Bulli». А вже через 18 місяців Адрія очолив цей заклад, отримавши 3 мішленівські зірки. На той момент кухарю було лише 23 роки.

До приходу Феррана «El Bulli» був маловідомим рестораном й пропонував традиційну французьку кухню. Коли в штаті співробітників з’явився Адрія, менеджер ресторану порадив йому відправитися в кулінарну подорож найкращими ресторанами Франції. Так кухар вивчив прийоми видатних кулінарних майстрів і придумав власну кулінарну філософію.

Ферран Адрія

В кінці 1980-х Ферран почав демонструвати свої кулінарні експерименти відвідувачам, й це назавжди змінило історію «El Bulli». Шеф-кухар відстоював науковий підхід до приготування страв, через що його записали до прихильників «молекулярної кулінарії», хоч сам Адрія називає себе «провокатором». Ресторан «El Bulli» працює всього шість місяців на рік. Решту часу Ферран витрачає на удосконалення рецептури, подорожі та кулінарні експерименти.

Велику популярність шеф-кухар здобув завдяки створенню так званої «кулінарної піни», якою нині користуються багато кухарів у всьому світі. Піна складається з натуральних солодких або солоних ароматизаторів, змішаних з гелеутворювачем. Суміш поміщають в апарат для збивання вершків, звідки піна витісняється за допомогою окисленого азоту. Тож в меню «El Bulli» є спінені гриби, спінене м’ясо та спінений буряк.

Традиціоналіст Санті Сантамарія, шеф-кухар ресторану «Sant Celoni», називав страви Адрія нездоровими, призначеними лише для того, щоб справляти враження, а не задовольняти потребу в смаку. А німецький кулінарний автор Йорг Ціппрік вважає, що Адрія труїть своїх відвідувачів добавками, без яких не обходяться його страви, тож меню його ресторану може становити загрозу для здоров’я.

Ферран Адрія

Попри критику, відвідувачів у ресторані Феррана Адрія не меншає, й не схоже, що він планує припиняти свої кулінарні експерименти.

Максим Нікітін

Максим Нікітін

Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.

Instagram Facebook

Залишити коментар

Your email address will not be published.