Без майонезу! 7 найкращих заправок до салатів
Салати, такі смачні й улюблені багатьма страви, які, залежно від продуктів, що входять до їх складу, і бажання кулінара, викликають апетит і втамовують голод. Вони відрізняються дивовижною різноманітністю рецептів приготування та інгредієнтами. Однак обов’язковим компонентом будь-якого салату є салатна заправка. Вона, як сполучна ланка, що збирає воєдино всі інгредієнти салату і надає йому нового, вишуканого смаку й аромату.
11 рецептів салатів із сухариками
Сьогодні існує дуже великий вибір соусів, які можна додавати у салат, щоб поліпшити його смак і аромат! Пропонуємо вам спробувати приготувати 7 чудових заправок, які внесуть різноманітність у ваше меню. Для них потрібні найпростіші інгредієнти, що чудово замінять шкідливий магазинний майонез.
1. Рисовий майонез
Ingredients
100 г вареного рису
200 мл оливкової олії
0,5 ч. ложки солі
1 ч. ложка цукру
1 ст. ложка лимонного соку
1 ч. ложка гірчиці
Directions
- Для приготування соусу краще використовувати круглозернистий рис, який у співвідношенні 1:4 варити впродовж 30 хвилин.
- Рис повинен бути трішки розвареним. Повністю його остудити і відкинути на сито. Змішати рис із 100 мл оливкової олії за допомогою блендера. Додати гірчицю і ще раз перемішати.
- Поступово влити олію, що залишилася, збиваючи соус вінчиком. Коли він стане досить густим, додати в нього цукор, сіль і лимонний сік. Залишити майонез на 10 хвилин настоятися.
- Якщо соус виходить надто густий, то його можна розбавити кількома ложками рисового відвару або олії. За бажанням в цю заправку можна додати подрібнений часник і зелень.
5 літніх салатів: правила смачного і ситного приготування
2. Вершкова салатна заправка
Ingredients
1/3 скл. несолодкого йогурту
1 ст. л. сметани
2 ст. л .дрібно нарізаної ріпчастої цибулі
2 ст. л. молока
2 ст. л. яблучного оцту
1/4 ч. л. солі
1/4 ч. л. меленого чорного перцю
Directions
- Змішати всі інгредієнти в блендері.
- Ця заправка має дуже ніжний смак, прекрасно поєднується з овочами, квасолею, рибно – овочевими салатами .
10 підказок, як вибрати правильну оливкову олію
3. Томатна заправка для салату
Ingredients
1/2 склянки томатного соку
1 ст. ложка дрібно порізаного свіжого базиліку
1 ст. ложка оливкової олії
1 ст. ложка винного оцту
1 ч. ложка діжонської гірчиці
0,5 ч. ложка цукру
1/4 ч. ложки солі
1/4 ч. ложки чорного меленого перцю
Directions
- Така заправка зробить овочевий салат насиченим, вона підходить для салатів з грибами, добре поєднується з сиром фета і моцарелою.
- Досить просто готується. Потрібно добре збити всі інгредієнти міксером або блендером – і суперсоус готовий !
Рецепт салату із моцарелою, пастою і помідорами
4. Італійська салатна заправка
Ingredients
1 скл. оливкової олії
¼ скл. виноградного оцту
2 ст. ложки дрібно посіченої ріпчастої цибулі
1 ч. ложка цукру
1 ч. ложка сухої гірчиці
по 1 ст. ложці свіжих або сухих подрібнених листків базиліка і орегано
2 зубчика часнику
сіль та перець
Directions
- Своїм яскравим смаком і ароматом італійська заправка прикрасить навіть найпростіший салат зі свіжих овочів, а для салатів середземноморської кухні така заправка просто незамінна.
- Оливкову олію з оцтом злегка збити вінчиком. До отриманої суміші додати цибулю, дрібно порізаний часник, сіль і перець за смаком.
- Все ретельно перемішати і дати настоятися 5-10 хвилин в прохолодному місці.
Шість найкращих рецептів соусів до овочів
5. Соус песто
Ще один соус з італійської кухні. Як і соус бешамель, соус песто вважається універсальним соусом, який підходить для заправки салатів, для піци, до м’яса, риби й овочів.
Ingredients
великий пучок зеленого базиліку
50 г твердого сиру (краще, якщо це буде пармезан)
3 зубчики часнику
трохи кедрових горішків
100 мл оливкової олії
Directions
- Добре промити базилік, відокремити листя і дати йому підсохнути. Потрібно почистити часник і порізати його на невеликі частинки, а сир натерти на тертці.
- У чашу блендера скласти частину листя базиліку, сир, кедрові горішки, порізаний часник і влити трохи оливкової олії. Подрібнити всі компоненти, поступово додаючи решту базиліку і оливкову олію.
- Соус песто не повинен бути однорідним — досить інгредієнти подрібнити і добре перемішати.
6. «Старовинна французька» заправка
«Старовинна французька» салатна заправка додасть страві витонченої гостроти і приємного аромату. З такою заправкою будь-який простий салат стане вишуканим, навіть на святковому столі!
Ingredients
половина ріпчастої цибулини
6 ст. ложок рафінованої рослинної олії
0,5 ч. ложки паприки
1 ч. ложка солі
2 ст. л. винного білого оцту
зелень свіжої петрушки
0,5 ч. ложки сушеної селери
Directions
- Почистити цибулю і помити її під проточною водою (так її «плакучий» сік не щіпатиме очі). Натерти цибулю на середній тертці. Помити зелень петрушки і посушити її кухонним паперовим рушником, щоб зайва рідина не потрапила в салатну заправку.
- У миску середніх розмірів влити, вимірявши столовою ложкою, потрібну кількість винного оцту і присипати сіллю. Потім додати подрібнену цибулю і по пів чайної ложки спецій паприки і селери. Завдяки цим приправам страва матиме надзвичайний аромат і насичений смак.
- Збити усе до пих пір, поки не змішаються усі компоненти і на стінках не буде видно грудочок спецій. Влити олію і продовжувати збивати.
- Додати подрібнену петрушку і знову все ретельно збити.
- Зручність цієї заправки в тому, що її не потрібно настоювати в холодильнику і чекати певний час. Вона уже готова!
Але, якщо ви приготували забагато старовинної французької заправки, то просто потрібно перелити її у скляну банку, закрити кришкою і поставити в холодильник. Заправка ще буде свіжою протягом декількох днів.
5 універсальних заправок від Джеймі Олівера
7. Пікантна гірчично-медова заправка
Ingredients
3 ст. ложки нерафінованої олії
1 ст. ложка зернистої (діжонської) гірчиці
1 ч. ложка рідкого меду
1 ст. ложка бальзамічного оцту або лимонного соку
перець за смаком
можна ще додати трохи мінеральної води та подрібнений зубчик часник
Directions
- Ретельно все перемішати.
- Найкраще підходить для салатів з білокачанної капусти та курки, нейтральних на смак свіжих парникових огірків, помідорів, пекінської капусти, зелених салатів, інших овочів та зелені.
Приготування заправок для салатів це зовсім неважкий, але творчий процес, що завжди дає чудовий результат! Наснаги та смачного вам!