Без майонезу! 7 найкращих заправок до салатів

Салати, такі смачні й улюблені багатьма страви, які, залежно від продуктів, що входять до їх складу, і бажання кулінара, викликають апетит і втамовують голод. Вони відрізняються дивовижною різноманітністю рецептів приготування та інгредієнтами. Однак обов’язковим компонентом будь-якого салату є салатна заправка. Вона, як сполучна ланка, що збирає воєдино всі інгредієнти салату і надає йому нового, вишуканого смаку й аромату.


58

11 рецептів салатів із сухариками

Сьогодні існує дуже великий вибір соусів, які можна додавати у салат, щоб поліпшити його смак і аромат! Пропонуємо вам спробувати приготувати 7 чудових заправок, які внесуть різноманітність у ваше меню. Для них потрібні найпростіші інгредієнти, що чудово замінять шкідливий магазинний майонез.

1. Рисовий майонез

Ingredients

  • 100 г вареного рису

  • 200 мл оливкової олії

  • 0,5 ч. ложки солі

  • 1 ч. ложка цукру

  • 1 ст. ложка лимонного соку

  • 1 ч. ложка гірчиці

Directions

  • Для приготування соусу краще використовувати круглозернистий рис, який у співвідношенні 1:4 варити впродовж 30 хвилин.
  • Рис повинен бути трішки розвареним. Повністю його остудити і відкинути на сито. Змішати рис із 100 мл оливкової олії за допомогою блендера. Додати гірчицю і ще раз перемішати.
  • Поступово влити олію, що залишилася, збиваючи соус вінчиком. Коли він стане досить густим, додати в нього цукор, сіль і лимонний сік. Залишити майонез на 10 хвилин настоятися.
  • Якщо соус виходить надто густий, то його можна розбавити кількома ложками рисового відвару або олії. За бажанням в цю заправку можна додати подрібнений часник і зелень.
завантаження

5 літніх салатів: правила смачного і ситного приготування

2. Вершкова салатна заправка

Ingredients

  • 1/3 скл. несолодкого йогурту

  • 1 ст. л. сметани

  • 2 ст. л .дрібно нарізаної ріпчастої цибулі

  • 2 ст. л. молока

  • 2 ст. л. яблучного оцту

  • 1/4 ч. л. солі

  • 1/4 ч. л. меленого чорного перцю

Directions

  • Змішати всі інгредієнти в блендері.
  • Ця заправка має дуже ніжний смак, прекрасно поєднується з овочами, квасолею,  рибно – овочевими салатами .
вершковий соус

10 підказок, як вибрати правильну оливкову олію

3. Томатна заправка для салату

Ingredients

  • 1/2 склянки томатного соку

  • 1 ст. ложка дрібно порізаного свіжого базиліку

  • 1 ст. ложка оливкової олії

  • 1 ст. ложка винного оцту

  • 1 ч. ложка діжонської гірчиці

  • 0,5 ч. ложка цукру

  • 1/4 ч. ложки солі

  • 1/4 ч. ложки чорного меленого перцю

Directions

  • Така заправка зробить овочевий салат насиченим, вона підходить для салатів з грибами, добре поєднується з сиром фета і моцарелою.
  • Досить просто готується. Потрібно добре збити всі інгредієнти міксером або блендером – і суперсоус готовий !
1680x1120

Рецепт салату із моцарелою, пастою і помідорами

4. Італійська салатна заправка

Ingredients

  • 1 скл. оливкової олії

  • ¼ скл. виноградного оцту

  • 2 ст. ложки дрібно посіченої ріпчастої цибулі

  • 1 ч. ложка цукру

  • 1 ч. ложка сухої гірчиці

  • по 1 ст. ложці свіжих або сухих подрібнених листків базиліка і орегано

  • 2 зубчика часнику

  • сіль та перець

Directions

  • Своїм яскравим смаком і ароматом італійська заправка прикрасить навіть найпростіший салат зі свіжих овочів, а для салатів середземноморської кухні така заправка просто незамінна.
  • Оливкову олію з оцтом злегка збити вінчиком. До отриманої суміші додати цибулю, дрібно порізаний часник, сіль і перець за смаком. 
  • Все ретельно перемішати і дати настоятися 5-10 хвилин в прохолодному місці.
7 найкращих заправок для салатів без майонезу

Шість найкращих рецептів соусів до овочів

5. Соус песто

Ще один соус з італійської кухні. Як і соус бешамель, соус песто вважається універсальним соусом, який підходить для заправки салатів, для піци, до м’яса, риби й овочів.

Ingredients

  • великий пучок зеленого базиліку

  • 50 г твердого сиру (краще, якщо це буде пармезан)

  • 3 зубчики часнику

  • трохи кедрових горішків

  • 100 мл оливкової олії

Directions

  • Добре промити базилік, відокремити листя і дати йому підсохнути. Потрібно почистити часник і порізати його на невеликі частинки, а сир натерти на тертці. 
  • У чашу блендера скласти частину листя базиліку, сир, кедрові горішки, порізаний часник і влити трохи оливкової олії. Подрібнити всі компоненти, поступово додаючи решту базиліку і оливкову олію. 
  • Соус песто не повинен бути однорідним — досить інгредієнти подрібнити і добре перемішати.
1379003419o-BOTULINO-PESTO-GENOVESE-facebook

Рецепт сирного соусу бешамель

6. «Старовинна французька» заправка

«Старовинна французька» салатна заправка  додасть страві витонченої гостроти і приємного аромату. З такою заправкою будь-який простий салат стане вишуканим, навіть на святковому столі!

Ingredients

  • половина ріпчастої цибулини

  • 6 ст. ложок рафінованої рослинної олії

  • 0,5 ч. ложки паприки

  • 1 ч. ложка солі

  • 2 ст. л. винного білого оцту

  • зелень свіжої петрушки

  • 0,5 ч. ложки сушеної селери

Directions

  • Почистити цибулю і помити її під проточною водою (так її «плакучий» сік не щіпатиме очі). Натерти цибулю на середній тертці. Помити зелень петрушки і посушити її кухонним паперовим рушником, щоб зайва рідина не потрапила в салатну заправку.
  • У миску середніх розмірів влити, вимірявши столовою ложкою, потрібну кількість винного оцту і присипати сіллю. Потім додати подрібнену цибулю і по пів чайної ложки спецій паприки і селери. Завдяки цим приправам страва матиме надзвичайний аромат і насичений смак. 
  •  Збити усе до пих пір, поки не змішаються усі компоненти і на стінках  не буде видно грудочок спецій. Влити олію і продовжувати збивати.
  •  Додати подрібнену петрушку і знову все ретельно збити. 
  • Зручність цієї заправки в тому, що її не потрібно настоювати в холодильнику і чекати певний час. Вона уже готова!

Але, якщо ви приготували забагато старовинної французької заправки, то просто потрібно перелити її у скляну банку, закрити кришкою і поставити в холодильник. Заправка ще буде свіжою протягом декількох днів.

5 універсальних заправок від Джеймі Олівера

7. Пікантна гірчично-медова заправка

Ingredients

  • 3 ст. ложки нерафінованої олії

  • 1 ст. ложка зернистої (діжонської) гірчиці

  • 1 ч. ложка рідкого меду

  • 1 ст. ложка бальзамічного оцту або лимонного соку

  • перець за смаком

  • можна ще додати трохи мінеральної води та подрібнений зубчик часник

Directions

  • Ретельно все перемішати.
  • Найкраще підходить для салатів з білокачанної капусти та курки, нейтральних на смак свіжих парникових огірків, помідорів, пекінської капусти, зелених салатів, інших овочів та зелені.
7 найкращих заправок дл салатів

9 найкращих соусів до м’яса

Приготування заправок для салатів це зовсім неважкий, але творчий процес, що завжди дає чудовий результат! Наснаги та смачного вам!

Максим Нікітін
Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.
Усі публікації автора