30.05.2016

7 кулінарних ідей, як використати перестиглі банани

Одним із найулюбленіших фруктів дітей та дорослих є тропічний гість банан. Окрім чудових смакових якостей, не можна не згадати і про користь бананів. У них міститься чимало бета-каротину, що необхідний для шкіри, вітаміни групи В, які покращують нервову систему й обмінні процеси в організмі. У бананах багато білка і пектину, а також магній і калій, що гарантують здоров’я серцевого м’яза.


960x640_fruktyi-banan-korzina

Зазвичай, ми смакуємо їх свіжими, але буває так, що, купивши цих фруктів трохи більше, ніж потрібно, постає питання, як використати, що приготувати з перестиглих бананів, шкірка яких вкрилася коричневими плямочками? Список страв вражає. Спробуйте деякі з запропонованих рецептів. Тим паче, що переспілі банани впливають на організм зовсім інакше! У стиглих бананах набагато більше корисних вітамінів та різних мікроелементів і вони у 8 разів ефективніші для зміцнення імунної системи, ніж зелені – це доведений вченими факт.

stadii-coacere-banana1

Ось вам 12 причин їсти банани щодня

1. Бананові сирники

М’які стиглі і переспілі банани стануть чудовим додатком для смачних сирників.

Інгредієнти

  • 3 банани

  • 1 яйце

  • 4 ст. л. цукру

  • 1,5 скл. борошна

  • 400 г сиру

  • олія для смаження

Приготування

  • Розім’яти м’якоть бананів виделкою, з’єднати отриману масу з сиром і цукром. Перемішати гарненько тісто, додаючи в нього поступово борошно. Вимішати масу, як на звичайні сирники, з’єднати з яйцем і знову перемішати.
  • Поставити тісто на деякий час у холодильник (з охолодженого тіста сирники будуть формуватися набагато легше).
  • Після того, як сирно-бананова маса охолоне, вийняти її з холодильника і наліпити звичайних кругленьких сирників. Обваляти їх у борошні й обсмажити на розігрітій олії.
  • Готовий продукт має ніжний і приємний смак. Такі сирники можна їсти як гарячими, так і холодними. Їх подають разом з будь-яким джемом, сметаною або медом.
7 кулінарних ідей, як використати перестиглі банани

Рецепт бананової запіканки

2. Ароматні кекси з бананами

Банани також можуть стати чудовим сировиною для приготування кексів.

Інгредієнти

  • 2 скл. борошна

  • 1 ч. л. соди

  • чверть ч. л. солі

  • 100 г вершкового масла

  • 4 стиглих банани

  • 2 яйця

  • 150 г цукру

Приготування

  • Поставити духовку розігріватися до 180 градусів, форми для кексів змастити маслом.
  • У великій мисці з’єднати борошно з содою і сіллю. Окремо збити м’яке вершкове масло з цукром. Додати до цієї маси трохи збиті яйця і бананове пюре, добре вимішати.
  • З’єднати бананову суміш з борошняною масою і знову перемішати.
  • Отримане тісто розлити у підготовлені форми і випікати 15- 20 хвилин у гарячій духовці.
7 кулінарних ідей, як використати перестиглі банани

Рецепт брауні з бананом

3. Бананові млинці

Інгредієнти

  • 6-7 стиглих м’яких бананів

  • 2 яйця

  • 150 мл молока

  • 50 г вершкового масла

  • 1,5 ст. л. цукру

  • 1 ч. л. розпушувача

  • 1 ст. муки

  • щіпка солі, олія для смаження

Приготування

  • У великій ємності з’єднати борошно разом з розпушувачем. Сформувати в ній лунку, вбити туди пару яєць і влити половину молока, вимісити тісто до однорідності, після цього додати іншу частину молока і масло
  • М’які банани розім’яти до стану кашки, змішати з ними цукор і сіль. Після цього з’єднати отриману масу з тістом.
  • Гарненько перемішати всі інгредієнти і почати смажити млинці на добре розігрітій сковорідці на олії.
960x635_blinyi-blinchiki-banan-shokolad-fistashki-sladkoe

Рецепт грінок у банановому клярі

4. Десерт зі смаженим бананом

Ця страва готується дуже швидко, при цьому такий десерт відрізняється чудовим поєднанням солодкого і кислинки, що обов’язково сподобається дорослим і дітям.

Інгредієнти

  • 5 бананів

  • 1 лимон

  • 3 ст. л. цукру

  • 1 ст. л. масла

  • 300-400 г морозива

  • 100 г пісочного печива

  • 25 г шоколаду

Приготування

  • Розігріти духовку при температурі 220 С. Форму для запікання бананів  добре змастити маслом. Банани почисти і розрізати повздовж.
  • Покласти в форму одним шаром.
  • Натерти на дрібній тертці цедру лимону і посипати нею банани. Туди ж додати сік лимона і цукор. Запікати 10 хвилин.
  • Страву слід подавати гарячою. На порційну тарілку викласти шматки запеченого банану, зверху покласти морозиво та подрібнене печиво. Полити лимонним соком, який залишився в формі, і гарячим шоколадом. Десерт готовий!
1339330680_21-chocolate-sauce

Рецепт рисової каші з карамелізованими бананами

5. Фруктовий салат з бананом

Такі салати – найкорисніші, адже всі мікроелементи і вітаміни, що містяться у фруктах, потрапляють в організм в незмінному вигляді завдяки тому, що відсутня термічна обробка.

Інгредієнти

  • 2 середнього розміру апельсини

  • 1/2 середнього грейпфрута

  • одне яблуко

  • 2 ківі

  • 1 банан

  • 2 великі полуниці

  • 80-100 г червоного винограду

  • 150-200 г сметани або йогурту

  • 1 ст. л. цукру

Приготування

  • Апельсини вимити, з одного віджати сік. Яблуко очистити від шкірки і відокремити м’яку частину. Фрукти розрізати на 2-3 шматочки, скласти в салатник. Аналогічні дії виконати з грейпфрутом.
  • Видалити кісточки. Ківі почистити, розрізати навпіл, а потім кожну частину нарізати півкільцями товщиною 0,5 – 0,7 см, скласти в салатник до цитрусових. Виноград ретельно вимити, потім розрізати кожну ягоду навпіл і видалити кісточки. Дрібні ягоди можна покласти цілими. Банан очистити від шкірки і розрізати вздовж, а потім нарізати кожну половинку поперечними шматочками, товщиною 0,5 см.
  • Додати нарізані банани до інших фруктів.
  • Для соусу потрібно в окремій ємності з’єднати сметану (чи йогурт), цукор і сік одного апельсина, ретельно перемішати. Вилити соус на розкладені в салатнику фрукти, прикрасити полуницею і охолодити.
4473x3000_banan-fruktovyij-salat-desert

Рецепт швидкого бананово-полуничного морозива 

6. Вишнево-банановий коктейль

Насправді, варіацій фруктово-молочних коктейлів є безліч. До бананової основи можна додавати будь-які ягоди і фрукти.

Інгредієнти

  • 1 банан

  • 200 мл молока

  • 20 г цукру

  • 150 г вишень (можна заморожених)

Приготування

  • У чашу блендера покласти попередньо охолоджені банан і вишні, засипати цукор.
  • Налити молоко. Змолоти все це в однорідну масу.
  • Розлити у склянки, вставити трубочки, можна посипати тертим шоколадом або прикрасити цілими ягодами – і відразу ж подавати, поки коктейль холодний!
960x640_fruktyi-molochnyij-koktejl-yagodyi-eda-napitki

Рецепт бананово-кефірного смузі

7. Бананове варення

Одне з найбільш незвичних і смачних застосувань бананів – приготування варення.

Інгредієнти

  • 1 кг бананів без шкірки

  • 2 скл. цукру

  • 1 скл. води

  • 1,5 ч. л. лимонної кислоти

Приготування

  • Фрукти порізати кільцями. Закип’ятити воду з цукром, додати порізані банани. Варити годину.
  • За п’ять хвилин до того, як потрібно буде розливати варення з бананів у банки, всипати кислоту, щоб страва не була дуже солодкою. Баночки простерилізувати в духовці, кришки прокип’ятити.
  • Заповнити гарячим варенням. Зберігати готовий продукт у темному прохолодному місці.
varene-iz-dyni

Рецепт бананів, запечених на мангалі

Щоб бути здоровим, достатньо просто не відкидати корисні речовини, які сама природа вам дає. Харчуйтеся правильно і насолоджуйся кожним моментом свого життя!

Максим Нікітін

Максим Нікітін

Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.

Instagram Facebook

Залишити коментар

Your email address will not be published.