Що з’їсти у літню спеку: ТОП-6 освіжаючих літніх супів з усього світу

Літо – дуже вдалий час для холодних страв, які не потребують тривалого стояння біля гарячої плити, зате чудово втамують спрагу і не перевантажують шлунок надлишковими калоріями. Пропонуємо ТОП-6 рецептів холодних супів, яким спасаються різні народи у спекотні літні дні. Радимо і вам їх приготувати, Так ви відчуєте справжню прохолоду, насититеся вітамінами і насолоджуватиметеся чудовим смаком.


Letnie-supy

8 загальних правил ідеального супу – як зварити СУПерстраву

Але спочатку давайте розберемося з загальними вимогами у приготуванні холодних супів.

Чим заправляють холодні супи:

  • Квас: буряковий, хлібний. Готується: окрошка, ботвинья, борщ, холодник;
  • Овочевий (грибний) відвар. На овочевому відварі готують овочеві супи-пюре, борщ і власне супи;
  • Продукти кисломолочні: йогурт, маслянка, кисле молоко, кефір, айран, тан, сметана, сироватка, нежирні вершки, закваска;
  • Овочеві та фруктові соки.

Правила, загальні для всіх холодних супів:

  •  все, що можна з’їсти сирим – класти в суп сирим.
  •  відварюється тільки риба і м’ясо, а також коренеплоди.
  • не різати складові інгредієнти надто дрібно, щоб не перетворити суп в кашу.
  •  температура холодних супів не повинна перевищувати 10-12 °С.
  •  не зберігати інгредієнти супу в холодильнику більше двох діб.

IMG_7413

Рецепт борщу “Холодник”

1. Окрошка на кефірі

Безумовно, готувати окрошку вміє кожна українська господиня, і у кожної є свій індивідуальний рецепт, але найсмачніша окрошка вийде, якщо ви скористаєтеся нашим рецептом.

Ingredients

  • 1 л кефіру

  • 200 г відвареної курятини

  • 2 яйця

  • 3 картоплини

  • 2 огірки

  • 200 г редиски

  • пучок зеленої цибулі

  • пучок зелені (кріп, петрушка)

  • чорний мелений перець, сіль – до смаку

Directions

  • Картоплю відварити в мундирі, остудити, почисти і порізати дрібними кубиками.
  • Яйця зварити круто, остудити і дрібно посікти.
  • Відварене м’ясо порізати невеликими шматочками. Редиску натерти на великій тертці. Огірки порізати дрібними кубиками. Зелену цибулю і зелень дрібно порізати.
  • У глибоку посудину викласти всі підготовлені інгредієнти, посолити, поперчити, залити кефіром і перемішати.
  • Поставити суп у холодильник на 20 хвилин, щоб готова страва настоялась і охолола.
  • Розлити окрошку у порційні тарілки, прикрасити яйцем і зеленню.
okroshka-s-foto-poshagovo

Рецепт холодного узбецького супу Чалоп

2. Гаспачо

Гаспачо – суп з перетертих томатів, який є традиційною стравою в Іспанії. Колись гаспачо вважався їжею бідняків, але з часом його настільки полюбили представники різних верств суспільства, що зараз його подають навіть на королівських прийомах.

Ingredients

  • 6-7 великих стиглих м’яких помідорів

  • 2 шматочки черствого батона

  • маленький шматочок свіжого перцю чилі (без кісточок)

  • 2 невеликих болгарських перців

  • 2 огірки

  • 2 зубці часнику

  • 50 мл винного оцту

  • 100 мл оливкової олії

  • сіль – за смаком

  • листочки базиліку або орегано

  • відварене яйце

Directions

  • Томати занурити на 30 секунд в окріп, підчепити ножем і зняти шкірку, вирізати серцевини
  • Огірки очистити від зеленої шкірки, залишаючи місцями її сліди. Видалити з перців кісточки, почистити часник.
  • Хліб занурити у воду, дати трошки розмокнути.
  • Всі інгредієнти супу помістити в блендер, туди ж влити олію і оцет, посолити. Каперси, анчоуси, орегано збагатять смак, але можна обійтися і без них. Всі інгредієнти збити до отримання однорідної маси (у ній повинні залишатися помітні дрібні часточки овочів), охолодити і подавати.
  • За день-два в холодильнику смак гаспачо тільки покращиться. За бажанням можна додавати в тарілку крутон, ложку дрібно порізаних овочів або половинку вареного яйця.
276094_900

Пісний обід: 6 рецептів простих супів 

3. Довга

А ось азербайджанці в спеку віддають перевагу довзі – холодному літньому супу з кефіру та зелені. Готують його у цій країні дуже давно, а до святкової довги додають м’ясні фрикадельки.

Ingredients

  • 2 л кефіру або айрану

  • 1 яйце

  • 3 ст. л. рису

  • 1 ст. л. борошна

  • по 1 пучку кінзи, м’яти, кропу, шпинату, зеленої цибулі

  • сіль, перець – до смаку

Directions

  • Яйце змішати в каструльці з борошном і невеликою кількістю кефіру, збити вінчиком.
  • Вилити у каструлю кефір, що залишився, додати рис і варити на середньому вогні, постійно помішуючи.
  • Дрібно порізати зелень та покласти в суп, коли рис буде майже готовий, посолити і варити ще 10 хвилин, не припиняючи помішувати.
  • Зняти з вогню і продовжувати помішувати, поки довга не охолоне. Охолодити. Перед подачею можна додати в суп м’ясні фрикадельки.
maxresdefault

Рецепт середньоазійського супу Лагман

4. Литовський холодник

Як вже зрозуміло з назви, батьківщина цього супу – Прибалтика. Втім, схоже страву готують не тільки у Литві, але і в багатьох сусідніх з нею країнах – Білорусі, Польщі, Латвії. Більш простої страви, здається, і бути не може, проте, вона дуже смачна і у спеку – саме те!

Ingredients

  • 1 середній буряк

  • 3 огірки

  • 2 яйця

  • 3 картоплини

  • пучок зелені (кріп, петрушка, зелена цибуля)

  • 1 л кефіру

  • 1 л холодної кип’яченої води

Directions

  • Буряк відварити, остудити і натерти на грубій тертці.
  • Яйця відварити і порізати кружальцями.
  • Картоплю відварити в мундирах, очистити, порізати кубиками.
  • Дрібно посікти огірки та зелень.
  • Перемішати всі інгредієнти в каструльці, посолити і залити кефіром, попередньо розведеним з водою. Охолодити.
  • За бажанням можна додати в суп трохи цукру, а вже перед подачею покласти у тарілки сметану.
62

Увага: 6 продуктів, які швидко псуються влітку!

5. Ботвинья з рибою

Готують ботвинью з відвареного і протертого щавлю, бурякового бадилля, шпинату, зеленої цибулі, кропиви та іншої їстівної трави. Традиційно до цієї холодної страви подають відварену, свіжу або солону червону рибу і їдять, постійно підкладаючи в тарілку шматочки льоду. Також ботвинья може бути неповною, без риби. Але в будь-якому вигляді вона просто незамінна в літню спеку. Більш легка на смак, ніж окрошка і має більший освіжаючий ефект.

Ingredients

  • 1 л квасу

  • 250 г шпинату і щавлю

  • 1 ч. л. цукру

  • 2 огірка

  • 75 г зеленої цибулі

  • 50 г хрону

  • 250 г риби (осетрина, судак, або на вибір господині)

Directions

  • Рибу відварити.
  • Шпинат і щавель промити. Щавель відварити окремо в закритій каструлі, шпинат зварити в киплячій воді. Потім збити і те, і інше в блендері до консистенції пюре.
  • Пюре покласти в каструлю, додати цукор, сіль, можна також приправити гірчицею. Розвести квасом, покласти порізані кубиками огірки, зелену цибулю та кріп.
  • Перед подачею на стіл покласти в тарілку хрін і шматочки риби.
  • Замість шпинату можна використовувати молоду кропиву.
72

Рецепт супу з черемшею

7. Таратор

Холодний суп, популярний в літній час у Болгарії та Македонії. Зазвичай подається перед другими стравами або одночасно з ними. Якщо таратор рідкий, його можуть подавати просто у склянці.

Ingredients

  • 2 великих огірки, очищених від шкірки і дрібно порізаних або змелених у блендері

  • 1 зубчик часнику пропущений через прес

  • 4 чашки йогурту без наповнювачів

  • ½ чашки холодної води

  • ¼ ч. л. солі

  •  2 ст. л. зелені кропу

  • жменя подрібнених волоських горіхів

Directions

  • Перемішати часник із сіллю і додати до огірків.
  • Висипати суміш у велику каструлю або супницю і залити йогуртом. Влити воду – її кількість може змінюватись залежно від густоти йогурту і бажаної консистенції супу і добре розмішати.
  • Добавити кріп, волоські горіхи і ще раз розмішати.
  • Перед подачею витримати таратор у холодильнику мінімум 2 години.
tarator_1

Рецепт літнього овочевого супу 

Якщо вам сподобалися варіанти літніх супів, які і насичують енергією, і втамовують спрагу у спеку, будь ласка, напишіть про це в коментарях.

Максим Нікітін
Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.
Усі публікації автора