Борщ “Холодник”
Зазвичай холодник готують на основі кефіру або бурякового відвару, іноді з молоком. Основні інгредієнти – буряк і свіжі овочі (нарізаний огірок, цибуля, кріп, петрушка). Також в холодник додають варену картоплю, нарізане варене яйце і сметану. У спеку – те, що треба!
Інгредієнти для борщу
2 л холодної води
1–2 невеликих буряка
4–5 (краще молодих і свіжих) огірків
5–8 пір’їн зеленої цибулі
5–8 гілочок кропу і петрушки
4–5 зварених круто яєць
сік 1 великого лимона
сметана
1 ч. ложка цукру, сіль
часник і чорний мелений перець.
Приготуйте також домашню заправкудо борщу.
Як приготувати холодник
- Спочатку треба приготувати буряковий відвар: буряк вимити, почистити, залити 2-ма літрами холодної води і відварити до м’якості (близько 1 години).
- Відварний буряк треба перекласти в ємність з холодною водою. В буряковий відвар додати лимонний сік, трохи цукру (на бажання) і злегка підсолити. Буряк краще нарізати ножем тонкою соломкою і покласти назад у каструлю з відваром.
- Яйця протягом 6-8 хв відварити в підсоленій воді, остудити холодною водою, почистити і нарізати половинками.
- Далі огірки вимити, зрізати кінчики і нарізати невеликими кубиками або тонкою соломкою. Пір’я зеленої цибулі промити холодною водою, струсити і нарізати дрібно. Зелень кропу і петрушки теж промити, струсити і порубати дрібно.
- Помішати в мисці нарізані огірки, подрібнені цибулю, зелень кропу і петрушки, злегка підсолити.
- У кожну тарілку покласти 2-4 столових ложки підготовленої овочевої суміші і залити охолодженим буряковим відваром (зі шматочками буряків, звичайно ж), додати половинку вареного яйця і подати.
- Сметану можна додати в тарілки або подати окремо.
- Можна подати до холодника відварну молоду картоплю (можна додати її безпосередньо у страву).
Спробуйте приготувати борщ “Для коханого”.