Картопляний гратен

Гратен – неймовірно смачна і ніжна запіканка із багатьох шарів нарізаної тонкими скибками картоплі в ароматній вершковій заливці.

Ingredients

  • 700–800 г картоплі

  • 500 г вершків

  • 2 зубці часнику

  • мускатний горіх, сіль, чорний перець, масло (для змащення форми)

Рекомендуємо також приготувати картопляні зрази з м’ясом.

Directions

  • Картоплю почистити, помити, нарізати кільцями товщиною 3 мм. Почищений часник дрібно порізати.
  • Форму змастити маслом, викласти шар картоплі, частково накладаючи пластинки одна на одну, посолити, поперчити, приправити мускатним горіхом і подрібненим часником, по краях форми налити вершки.
  • Потім викласти ще два шари картоплі, так само посипати їх спеціями і залити вершками.
  • Форму накрити кришкою або фольгою, поставити у розігріту до 180 градусів духовку приблизно на 1 год.
  • Гратен готовий, якщо кінчик гострого ножа легко пронизує картоплю. За 15–20 хв до готовності кришку зняти, щоб верхній шар картоплі зарум’янився.
  • Готується гратен без сиру, але, на бажання, цей інгредієнт можна додати (за 20 хв до готовності викласти на картоплю шар тертого сиру).

Спробуйте також рецепт картопляних галушок з грибами.

Максим Нікітін
Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.
Усі публікації автора