12.06.2015

Як приготувати домашній йогурт в електричній йогуртниці

Про цілющі властивості кисломолочних продуктів загалом і йогурту зокрема писано-переписано. Звичайно, смакові та корисні властивості цього продукту напряму залежать від його складу і того, наскільки свіжим є продукт. Саме тому багато господинь вважають за краще робити йогурт вдома. І якщо раніше їм доводилося озброюватися градусником для вимірювання температури молока, ковдрами, у які закутували банку чи каструльку, або великими термосами, то сьогодні усі ці труднощі бере на себе одна розумна побутова помічниця – електрична йогуртниця.


Як працює йогуртниця

Насправді це досить простий побутовий прилад, основне завдання якого – підтримувати певну температуру протягом певного часу. Для посиленого розмноження лактобактерій потрібна температура в середньому 37-40 градусів. Саме такий режим і підтримує йогуртниця протягом 6-10 годин, необхідних для приготування продукту. Вам тільки потрібно додати в молоко закваску, розлити рідину в спеціальні баночки і ввімкнути прилад. А розумниця-йогуртниця про все подбає. І витратить при цьому зовсім небагато електроенергії – адже безпосередньо від мережі вона працювати лише близько години.

йогурт в йогуртниці

Яке молоко краще

Основою для приготування йогурту можуть бути молоко або вершки (з молока вийде дієтичний йогурт, а з вершків надзвичайно ніжний і смачний!) і додана у них закваска. Якщо для приготування йогурту збираєтеся використовувати молоко, куплене на ринку у сільської бабусі, його слід обов’язково перекип’ятити і охолодити. З домашнього жирного молока йогурт вийде густий ніжний йогурт. Пастеризоване ж молоко кип’ятити не треба, а йогурт з магазинного молока виходить рідший і кисліший. Що більша жирність – то густіший йогурт. У якості експерименту можна використати навіть топлене молоко – його теж не потрібно кип’ятити, а смак буде дуже оригінальний.

молоко для йогурту

Справжні гурмани для виготовлення йогурту використовують вершки. Густий, кремоподібний йогурт на вершках чудово підходить для подальшого приготування з нього соусів і десертів.

Яку закваску обрати

Закваску можна придбати в аптеці – там вона продається у вигляді спеціального порошку з живими бактеріями. А можна «позичити» трішки тих самих бактерій з натурального покупного йогурту без цукру наповнювачів – залишиться тільки вилити пляшку цього продукту в молоко і ретельно розмішати. Смачний густий йогурт без характерної молочної кислинки виходить навіть на звичайній сметані 15-20% жирності.

Важко сказати, який спосіб найкращий – це всього лиш справа смаку. Вид закваски також впливає на якість кінцевого продукту, тому краще спробувати кілька різних способів, випробувати їх, продегустувати, а тоді зробити остаточний вибір.

закваска

Як зробити основу йогурту

Якщо питання вибору продуктів для йогурту уже вирішено, можна починати робити основу.

Підготувати вершки або молоко (якщо домашні, прокип’ятити і остудити до 40 градусів). Навіть якщо молоко магазинне пастеризоване, його краще підігріти до зазначеної температури – це скоротить час дозрівання йогурту на кілька годин.

Покласти в молоко обрану закваску. Якщо це сухий аптечний порошок, слід ретельно дотримуватися вказівок інструкції. Якщо у якості закваски сметана або магазинний йогурт, покласти в молоко близько 100 грамів і добре розмішати ложкою.

йогурт в йогуртниці

Добре вимішану молочно-заквасочну субстанцію розлити у чисті, заздалегідь підготовлені баночки і, не закриваючи кришками, розмістити в йогуртниці. Закрити і ввімкнути прилад.

Врахуйте, що час приготування також позначається на густоті йогурту. Якщо вам до душі рідкий продукт, досить витримати його близько 5-6 годин, а щоб отримати більш густий йогурт, доведеться чекати не менше 8 годин.

По закінченні часу дістати баночки, закрити кришечками і поставити в холодильник години на дві, щоб він остаточно загуснув. От тепер можна куштувати, смакувати, додавати різні фрукти та соуси. Щоправда, одну баночку доведеться залишити у холодильнику – у якості закваски для наступної порції. йогурт в йогуртниці

Рецепти йогуртів з різними наповнювачами

Якщо вам захочеться побалувати себе і здивувати своїх домашніх не зовсім звичайним блюдом, візьміть за основу кілька рецептів. Згодом фантазія сама підказуватиме вам, як зі звичайного йогурту зробити вишуканий і, головне, корисний десерт.

Полуничний йогурт

полуничний йогурт

 

Приготування

  • 200 г свіжих полуниць порізати на дрібні кубики або змолоти у блендері. Додати 40 г цукру, вимішати.
  • Розкласти у баночки для йогурту.
  • Залити вершками, змішаними із закваскою, ввімкнути йогуртницю, обрати час і дочекатися сигналу про завершення.

Апельсиновий йогурт

Приготування

  • Почистити один апельсин від шкірки і плівочок, порізати невеликими шматочками і покласти в каструльку. Додати 50 г цукру, 20 мл води і поставити на маленький вогонь.
  • Помішуючи, довести до кипіння, остудити, розкласти в баночки для йогурту.
  • Зверху залити сумішшю молока із закваскою і ввімкнути йогуртницю.

Шоколадний йогурт

шоколадний йогурт

Приготування

  • Розтопити 100 г чорного або молочного шоколаду на водяній бані, змішати з теплим молоком, закваскою і розлити у баночки.
  • Ввімкнути прилад на визначений час і дочекатися сигналу про завершення.
  • Замість темного шоколаду можна додати білий.

Максим Нікітін

Максим Нікітін

Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.

Instagram Facebook

Залишити коментар

Your email address will not be published.