Великий піст, що їсти? Смачні та корисні рецепти

19 лютого розпочався Великий піст, тривалістю в 48 днів. Ми поцікавились, що саме дозволяється їсти  згідно церковного канону. Великий піст вважається найсуворішим. Але для тих хто вирішив його все-таки дотримуватись  ми розповімо, як урізноманітнити ваш стіл на цей період.
Для того, щоб ви були в гармонії з тілом та душею, на цей час їжа повинна бути різноманітною, але водночас простою. Зрештою, фрукти та овочі – не лише додадуть вашому організму необхідних на весні вітамінів, але і підкорегують фігуру та очистять організм від шкідливих речовин. Звичайно кожен вирішує сам, чи постити чи ні. Не рекомендується дотримуватись строгого посту таким категоріям людей як: діти, вагітні жінки, люди похилого віку, а також люди, що хворіють.
Далі мова піде, для тих хто таки наважився постити чи просто перейти на “легшу та здорову їжу”  та хоче урізноманітнити свій раціон цікавими продуктами та рецептами.
Овочі та фрукти повинні стати основою вашого харчування. Споживати їх можна у різних варіаціях – сирими, тушкованими, на пару. Нехай на вашому столі будуть морква, картопля, буряк, квашена капуста, помідори та огірки. Не забувайте про квасолю, кукурудзу, горошок, горіхи, груші, яблука, гранат, манго, ківі, банани, лимони, апельсини, лайми. Сухофрукти – такі як чорнослив, курага, інжир, родзинки. Чим різноманітніше – тим краще. Додайте ще до цього гастрономічного спектра – гречку, рис, різні крупи та каші.
Цей весь гастрономічний набір – може створити неймовірно смачні страви. З нотками кухні середземноморського та східного регіону.
В піст не можна зловживати прянощами, сіллю, цукром і смаженої їжею. Віддайте перевагу їжі,  приготованої на пару або на грилі або ж сирої їжі.
Ну що ж, інструкції та настанови отримані: далі перейдемо до декількох смачних рецептів пісних страв:

Пісний салат з пекінської капусти

 

  • Пекінська капуста 1 невеликий качан
  • Морква 1 шт.
  • Кукурудза 1 банка
  • Часник 1-2 зубці
  • Сік з лимону 1 ст. л.
  • Олія (оливкова або соняшникова) 3-4 ст. л.
  • Яблуко – 1 шт.

Приготування: капусту мілко нашаткувати, посолити, поперчити, віджати трішки руками. Моркву натерти на великій тертці, або на тертці для моркви по корейські. Добавити моркву до капусти. Також добавити консервовану кукурудзу.Окремо змішати олію, подрібнений часник і сік з лимону.Посолити, поперчити. Заправити салат олією з часником і соком лимону. Прикрасити нарізаним яблуком. Страва готова.

Спагеті з капустою, горіхами та томатним соусом

  • Цибуля 1 шт.
  • Морква 1 шт.
  • Свіжа капуста 1/3 качана
  • Вода окріп 1 склянка
  • Кетчуп або томатна паста 1,5 ч. л.
  • Свіжі помідори 1 шт.
  • Спагеті або ріжки 1/3 пачки
  • Волоські горіхи за бажанням
  • Розмарин, Хмелі-Суннелі, часник, сіль (по смаку)
  • Цукор 1/2 ч. л.
  • Зелень

Приготування: обсмажуємо на сковороді з олією цибулю, моркву, додаємо капусту і тушкуємо до золотисто-карамельного кольору. Томатної пасти достатньо 1,5 ч. л., розбавити водою. Додаємо киплячу воду, викладаємо спагеті. Томатну пасту додаємо до спагеті, тушкуємо до готовності. За пару хвилин до готовності додаємо часник, свіжі помідори (перед додаванням зняти шкірку), порізані шматочками, спеції, зелень, волоські горіхи. Перемішуємо, викладаємо на тарілку, поливаємо томатним соусом і насолоджуємося стравою з нотками італійської кухні.

Пісний салат з буряка, моркви і грушею

 

  • Груша тверда 1 шт.
  • Буряк 1 невеликий чи 1/2 великого
  • Морква 1 шт.
  • Сіль, мелений перець за смаком
  • Лимон, апельсин, оливкова олія для заправки
  • Насіння льону чи кунжуту для прикрашання

Приготування: взяти приблизно однакову кількість, за вагою, буряка і моркви. Помити, очистити від шкірки і натерти на тертці для корейської моркви. Теж саме зробити з грушею. На сухій сковорідці, швидко підсмажити насіння льону чи кунжуту. Зробити заправку для салату: небагато цедри лимону з’єднати з соком половини лимону, з 2 ст. л. соку апельсину, посолити і поперчити. Перемішати і трохи збити виделкою. Обережно змішати буряк, моркву і грушу, перекласти в салатницю і полити заправкою. Зверху посипати смаженим насінням. Салат з буряком, морквою і грушею готовий – безліч вітамінів, смачно та поживно.

Салат «Панцанелла»

  • Помідор 1 шт.
  • Чорний або білий хліб 100 г. (бажано черствого)
  • Оливки 1,5 ст.л.
  • Оливкова олія 2-3 ст.л.
  • Цибуля фіолетова 1/2 цибулини
  • Оцет 1 ст.л.
  • Сіль, мелений перець за смаком

Приготування:  хліб нарізати невеликими шматочками. Оцет розбавити в невеликій кількості води. Розмочити хліб. Після цього віджати його. Викласти на деко і підсушити в духовці, при невисокій температурі. Цибулю нарізати тонкими півкільцями. Помідор подрібнити кубиками. З’єднати хліб, цибулю, помідор. Додати оливки (або маслини). Можна використовувати їх цілком, розрізати навпіл або кільцями. У традиційній середземноморській кухні оливки використовуються переважно цілком. Заправити олією, посолити, поперчити. Перемішати. У салат Панцанелла можна додавати селеру, огірки, базилік, часник. Класичний італійський салат готовий.

Локшина з грибами і шпинатом

  • 300 г локшини
  • 400 г свіжих печериць
  • 300 г свіжомороженого шпинату
  • 3 зубчики часнику
  • 5 ст. л. оливкової олії
  • 0,5 ч. л. сушеного базиліка
  • 0,5 ч. л. сушеного майорану
  • сіль, чорний мелений перець

Приготування: гриби почистіть і наріжте четвертинками. Шпинат обдайте окропом, відіжміть від зайвої рідини. Часник наріжте пластинками. Розігрійте в сковороді олію на середньому вогні, викладіть часник, трохи потримайте – щоб часник не горів, але проявився його яскравий аромат. Потім додайте сухі прянощі і гриби, збільште вогонь і обсмажуйте, помішуючи, до золотистої скоринки, близько 7-19 хвилин. Зменшіть вогонь, додайте шпинат, посоліть і поперчіть, тушкуйте пару хвилин. Локшину відваріть згідно інструкції, викладіть локшину в грибний соус, перемішайте.

Грибна солянка

  • Вода 2 л.
  • Гриби свіжі 500 г.
  • Цибуля 1 шт.
  • Морквина 1 шт.
  • Огірки мариновані 2 шт.
  • Томатна паста 2 ст. л.
  • Борошно 1 ст. л.
  • Лавровий лист, сіль, перець
  • Маслини 10 шт

Приготування: порізати гриби, обсмажити на сковорідці і викласти у каструлю. Порізати цибулю кубиками, моркву натерти на великій тертці. Налити в сковорідку олії, викласти цибулю порізану і смажити помішуючи 2 хвилини. Потім додати моркву і смажити усе разом 2-3 хвилини. Додати томатну пасту, борошно, долити трішки води і все перемішати. Тушкувати 2 хвилини.
Порізати мариновані огірки кубиками, додати до овочів, помішати і тушкувати ще 3 хвилини. Викласти овочі в каструлю до грибів. Маслини порізати кружечками і теж висипати у каструлю. Залити все окропом, посолити, поперчити, кинути лавровий лист і варити на малому вогні 7-10 хвилин. Перед подачею на стіл грибну солянку в тарілці посипати свіжою зеленню і покласти скибочку лимону. Також за смаком можна додати пісний майонез.

Пісний плов з грибами

  • Вода 4 склянки
  • Рис 2 склянки
  • Гриби свіжі 500 г.
  • Часник 2 зубці
  • Цибуля 1 шт.
  • Морквина 1 шт.
  • Зелень, сіль, перець за смаком
  • Олія 50 мл

Приготування: свіжі гриби вимити і нарізати невеликими шматками. Цибулю очистити, нарізати кубиками. Моркву очистити, натерти на крупній тертці. Налити в сковорідку олії, викласти цибулю, смажити 2 хвилини. Потім додати моркву і смажити ще 3 хвилини. Додати в сковорідку гриби і протушкувати все разом посипавши сіллю і перцем, хвилини 3-4.
Рис промити ретельно та всипати до овочів і просмажити 2 хвилини все разом. Перекласти смажені овочі з рисом у каструлю з товстим днищем, залити окропом. Додайте цілі очищені зубчики часнику та досолити зо смаком. Довести плов до кипіння, нарити кришкою і варити пісний плов 20 хвилин на повільному вогні. Готовий пісний плов з грибами посипати зеленню перед подачею до столу.

Пісні вівсяні котлети

  • Вівсяна крупа (не швидкого приготування) 1,5-2 стакани
  • Картопля 1 шт.
  • Морква 1 шт.
  • Цибуля 1 шт.
  • Чорний мелений перець, сіль, мускат за смаком
  • Олія для смаження
  • Панірувальні сухарі для смаження

Приготування: закип’ятити воду в каструлі з розрахунку 1:2 (1 частина вівсяної крупи х 2 частини води). Посолити, висипати в киплячу воду вівсянку, довести до кипіння і варити 2-3 хвилини (не більше). Ви повинні отримати середньої густоти кашу. Каструлю зняти з вогню, залишити щоб охолоджувалась. Тим часом почистити цибулю, дрібно порізати. Картоплю та моркву почистити і натерти на велику тертку. Додати в каструлю цибулю, моркву та картоплю, гарно перемішати з вівсянкою. В тарілку висипати панірувальні сухарі. Змочити руки холодною водою і зробити котлети. Змащуємо кожну котлету в панірувальних сухарях і обсмажуємо на сковорідці з додавання олії. Смажити з обох сторін до золотистого кольору. Після смаження пісні вівсяні котлети подавати до столу з смачним кисло-солодким соусом з помідорів.

 

Це лише маленький  приклад, як можна урізноманітнити свій стіл на час посту. Все залежить від вашої фантазії, з таким підбором продуктів, що вказувався можна кожного дня готувати безліч різних страв. Надіємось, ми вам трішки допомогли зорієнтуватись та відкрили для вас пару нових та смачних рецептів.

 

 

 

загрузка...
Цікаво? Сподобалось? Поділись з друзямиPin on Pinterest1Share on VKTweet about this on TwitterShare on Reddit0Share on Google+0Share on Facebook0Print this pageEmail this to someone