Українська національна кухня: її риси, особливості та трохи історії

Національна кухня України надзвичайно багата вибором і різноманітністю страв і, по праву, визнана найбагатшою слов’янської кухнею. Сформувалася українська кухня протягом кількох століть. Вона завжди була пов’язана з традиціями, культурою й способом життя українського народу. Унікальність страв та їх національний колорит підкреслюються навіть у назвах.

Найхарактерніша риса для української кухні – комбінована термічна обробка м’яса, риби і овочів. Відразу продукти смажаться в соняшниковій олії, а вже після цього запікаються, тушатся і варяться. Визначальним фактором особливостей приготування страв в будь-якій національній кухні є місце їх приготування. Для української кухні таким місцем є піч закритого типу. Також в кухні України широко використовуються коптильні гарячого і холодного копчення. Цьому посприяла наявність можливості довгого зберігання продуктів після термічної обробки в коптильнях.

Чому саме сало і м’ясо свиняче так популярні на Україні? Справа в тому, що в часи монголо-татарського ярма завойовники відбирали у місцевих жителів продукти. Але будучи мусульманами (які, як відомо, не їдять свинини), свиней вони не чіпали, залишаючи цих тварин у господарстві селян. Завдяки цьому, багато українців змогли вижити в умовах голоду. В українському місті Луцьку навіть встановили пам’ятник свині в подяку за врятовані життя. А в 2007 році за наказом Центрального Банку України була випущена ювілейна монета номіналом 5 гривень, на якій зображувався порося.

 

Останнім часом заговорили також і про користь сала. Виявляється, в ньому міститься таке важливе для людського організму речовина, як арахідонова кислота, яка очищає кровоносні судини від холестерину, виводить токсини і володіє антиканцерогенними властивостями. Тому салом можна не тільки смачно і ситно харчуватися, а й заодно оздоровлювати організм. Звичайно, якщо вживати його в помірній кількості.

 

Теги:
Максим Нікітін
Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.
Усі публікації автора