Скандинавський Глег (швед. Glögg)

Це скандинавський глінтвейн. Який має свою столітню історію. Перші згадки про гаряче вино в Скандинавії датуються 16 століттям. Історія та легенда доволі романтична. Шведський герцог привіз свою дружину польську принцесу в холодну Скандинавію. Щоб зігрітися в суровому кліматі вона пила гаряче вино прянощами. Дуже швидко при королівському дворі, цей напій став популярним. Скандинави – зрозуміли, що таким напоєм можна чудово зігрітися. У вино почали додавати мед та прянощі (кориця) і вживали його в холодну пору року.
Далі напій еволюціонував, у 19 столітті почали додавати цукор, який став доступним, цитрусову цедру, кардамон, корицю, імбир. Також для додаткової міцності почали додавати до вина невелику кількість горілки або мадери. У XX столітті почали додавати мигдаль та родзинки. Таким ми знаємо цей напій і в нас час. Поки зима знову засніжила, згадаємо про цей напій, зимовими холодними вечорами. Отож два рецепта Скандинавського напою – алкогольний та безалкогольний.
Скандинавський Глег (алкогольний)
700 мл червоного сухого вина;
100 г коричневого або білого цукру;
60 г родзинок;
2 палички кориці;
Спеції – можна додати за наявністю трішки гвоздики, кардамону, подрібненого імбиру.
цедра одного апельсина;
50 г очищеного товченого мигдалю;
50-100 мл горілки / мадери /коньяку
Приготування: Червоне вино виливаємо у каструлю, Ставимо на вогонь, додаємо до вина спеції – корицю, кардамон, імбир, гвоздику, сухофрукти – родзинки, цедру апельсина та мигдаль. Доводимо на вогні до 70 ° C. Додаємо цукор, добре помішуємо, залишаємо на 30 хвилин щоб все настоялось. Перед подачею – ще раз розігріваємо, та додаємо порцію алкоголю – 50-100 мл горілки / мадери /коньяку.
В Скандинавії Глег подають в кожній країні по різному у Швеції – з імбирним печивом ізюмом та смаженим мигдалем, в Данії – з полуничним мармеладом.
Безалкогольний Скандинаський Глег
300 мл концентрованого виноградного соку;
700 мл води;
1-4 палички кориці;
1,5 ч.л. насіння кардамону;
мигдаль та родзинки – в рівних пропорціях 50 г;
цукор – 100 гр;
1 цедра апельсини.
Єдина відмінність в приготуванні, що спеції потрібно кинути у воду, щоб вони закипіли з водою, а потім додати концентрований сік. Ну і звісно без алкоголю. Напій – для усієї сім’ї.
Теплих Вам зимових вечорів! Сповнених щастям та любові.
Автор: Олександр Ковальчук