Не варимо, а заварюємо: вибираємо кавоварку

«Ранок починається з кави». Справді, завдяки цьому міцному і ароматному напою прокидається більша частина жителів планети. Усім відомо, що тільки справжня, зернова кава, а не розчинна, зігріє і подарує бадьорість нового дня. Здебільшого ми звикли пити каву, як то кажуть «на ходу», купивши уже готову у кавовому автоматі, найближчій кав’ярні чи «запаривши» на роботі. Так, звичайно, це простіше, але чому б не поніжитись кавовим ароматом і смаком у ліжку чи за сніданком з рідними? То ж давайте приготуємо каву вдома!
Без правильної кавоварки тут ніяк не обійтися. Але яку вибрати? Зробити це непросто – існує кілька абсолютно різних типів кавоварок, а методів приготування кави ще більше. Давайте разом поринемо в дивний і давній світ теорії і практики домашнього приготування смачної кави .
Для приготування кави використовуються декілька типів кавоварок, але в усі часи існує одне правило щодо приготування цього напою: каву не варять (хоч пристрої називаються кавоварками), а заварюють. Бо, як кажуть французи, окріп не дасть відкритися каві у всій своїй ароматокрасі.
Традиційна турка чи джезва
Турка – це найдавніший посудина для приготування кави. Незалежно від тог , що зараз винайдено багато різних пристроїв готування кави, турка все одно користується великою популярністю. Найчастіше в турці готується кава по – східному, тому що саме такий методом напій виходить насиченим, густим і ароматним . У чому ж секрет? А все у тому, що в вузькій горловині посудини мелений кавовий порошок перешкоджає виходу ароматичних речовин з рідини і напій зберігає весь букет кавових зерен.
Турка – це посудина з широким дном, довгою ручкою і вузькою шийкою. Вона може бути будь-якого розміру , але форма завжди зберігається. Найкращою туркою вважається та, у якій особливо вузьке горлечко. Що стосується матеріалу, то найкраща турка – це мідна зі срібним покриттям усередині. Також можна вибирати турку за об’ємом. Виробник ставить на дні цифру, яка позначає кількість чашок.
Приготування кави у турці вимагає особливої уважності. Щоб напій був ароматним, знімати з вогню потрібно в той момент, коли в турці почала підніматися густа повітряна піна. Трохи пропустите момент, і рідина виливається на варильну поверхню. А відмивати забруднення непросто.
Традиційний метод приготування напою в турці, звичайно, має численних прихильників. Але ритм життя, який постійно прискорюється змушує використовувати на кухні прилади-помічники: кавоварки та кавомашини. Виробники побутової техніки пропонують пристрої на будь-який смак та будь-який бюджет. Важливо не помилитися і вибрати потрібний варіант.
Спробуйте приготувати 11 рецептів кави, від якої неможливо відмовитись
Французький прес
Це циліндричний кавник, усередині якого розташовується металевий поршень. На дно кавника необхідно засипати каву, залити її гарячою водою і вставити поршень. Коли напій трохи настоїться, поршень потрібно опустити. У процесі руху поршень фільтрує напій, притискаючи до дна кавову гущу. Кавник можна ставити на вогонь і підігрівати в ньому каву.
Головна перевага цієї кавоварки – компактність і відсутність необхідності підключати її до електромережі. Головний недолік – відсутність автоматичного очищення.
Дізнайтеся про незвичайні кулінарні звички і традиції різних країн
Гейзерна кавоварка
Ця кавоварка складається з посудини, розділеної перегородками, які відокремлюють каву від води. На дно посудини наливається вода. Коли вона закипає, то проходить через каву нагору, в окремий відсік, де охолоджується й конденсується.
Головні переваги кавоварок цього типу – простота і зручність у використанні, а також оптимальне співвідношення ціна-якість. Недолік – відсутність при приготуванні кавової пінки.
За філіжанкою кави подивіться фільми про кухарів: 10 найкращих стрічок – ТУТ
Кавоварка крапельного типу
У спеціальний резервуар заливається вода, де вона нагрівається й проходить по спеціальному контуру. Потім вода краплями стікає в сітчастий фільтр, де знаходиться мелена кава. Проходячи через фільтр, вода набуває смаку й аромату кави. Потім вона стікає в спеціальну посудину, що підігрівається знизу.
Головні переваги крапельної кавоварки – її невисока ціна й наявність підставки з підігрівом. Головний недолік – якість кави. У приготованому напої немає головного делікатесу – кавової пінки. Тому поціновувачі не вважають її справжньою кавою. А ще потрібно замінювати фільтр, якщо він паперовий чи нейлоновий, або ж промивати час від часу, якщо металевий.
Дізнайтеся, які ще продукти, окрім кави, найчастіше підробляють
Еспресо
У цих кавоварках напій готується за допомогою води або водяної пари, які проходять через каву під тиском. Існує два типи кавоварок еспресо: бойлерні та помпові. Перші готують каву за допомогою низького тиску, другі – високого. У кавоварках еспресо можна приготувати капучіно та лате.
Перевага цієї кавоварки – можливість варити найсмачнішу каву, яку так цінують справжні гурмани. Недолік – висока ціна кавоварок такого типу.
Мобільна кав’ярна: прочитайте поради, як започаткувати свій бізнес
Комбіновані кавоварки
Зазвичай комбіновані кавоварки готують каву за тим же принципом, що й еспресо. При цьому вони мають вбудовану кавомолку. Можна вибрати кавоварку, яка самостійно перемелює необхідну кількість зерен кави, сама її пресує й подає воду під потрібним тиском, після чого відправляє використану каву у спеціальний контейнер. У таких машинах можна внести в пам’ять декілька рецептів кави. Головним недоліком кавоварок такого типу є досить висока ціна ы великий об’єм машини.
Дізнайтеся, чи є в розчинній каві кава
Асортимент кавоапаратів величезний. На прилавках магазинів можна зустріти бюджетний варіант – недорогу краплинну кавоварку, або придбати справжнє диво техніки – кавову машину з автоматичним керуванням. Вибір залежить від особистих уподобань, від кількості і якості напою та вашого бюджету.