Лимон, лайм
Лимон ‒ харчова, ароматична та декоративна культура, плоди якої використовуються в кулінарії, зокрема для приготування кондитерських виробів. Сік лимона містить 5-6% лимонної кислоти та має pH 2-3. Кислий смак та характерний аромат робить лимон основним інгредієнтом багатьох страв. Генетично лимон вважається гібридом цитрона з помаранчем.
Батьківщиною лимона називають Індію, звідти він потрапив у Месопотамію, де акліматизувався. У Південно-східній та Південній Азії лимон використовували у якості протиотрути. У Італію лимон завезли у IV столітті до нашої ери, проте у ті часи він не набув широкої популярності.
Вперше масово вирощувати лимони в Європі спробували в Генуї у середині XV століття. У 1493 році лимон потрапив до Америки, його насіння привіз на Гаїті Христофор Колумб. Довгий час плоди та квіти лимона використовувались як декоративні прикраси та у виготовленні ліків. З XVIII століття лимони почали активно використовувати у кулінарії.
Країни-виробники експортують лимони практично цілий рік. Якість плодів лимона часто пов’язують із його зовнішнім виглядом, хоч насправді практично неможливо визначити чи добрий лимон «на око». Якість лимонів залежить від соковитості, стану м’якоті, вмісту цукрів, вітамінів, кислот, та ароматичних складових.
Часто несприятливі погодні умови можуть затримати набирання лимоном потрібного жовтого забарвлення, попри те, що плід уже стиглий. Через те, що покупці звикли до характерного кольору лимонів, фрукти піддають процесу відзеленення та фарбування. Він проходить у спеціальних камерах. Видалення зеленого забарвлення відбувається з допомогою етилену та теплової обробки.
З одного середнього лимона можна отримати 3 столові ложки соку. Краще відтискати лимони, якщо вони полежали трохи при кімнатній температурі, або можна помістити фрукт на деякий час у мікрохвильовку, тоді плід легше «віддасть» сік. Лимони, які значний час не охолоджуються, можуть пліснявіти.
Лимонний сік використовується для виготовлення лимонадів та маринування м’яса і риби. Також його використовують у якості короткотривалого консерванта для запобігання почорніння яблук, бананів та авокадо після нарізання. Лимон є основним інгредієнтом для традиційного італійського лікеру лімончелло. У марокканській кухні солоні лимони вважаються делікатесом.
Лайм генетично схожий з лимоном плід, часом його називають зеленим лимоном. Батьківщиною лаймів є півострів Малакка на південному сході Азії. У соку плодів міститься 6-8% лимонної кислоти, аромат дещо відрізняється від аромату лимонів і є менш вираженим.
Лайми зазвичай використовують у свіжому вигляді, також з нього відтискають сік та консервують сегменти. Лайм є незамінним складником деяких освіжаючих коктейлів та салатів.