04.03.2015

Кришталева кімната Баккара – ресторан з історією

Франція справедливо вважається батьківщиною «високої кухні». Саме з цієї країни походять найвідоміші шеф-кухарі, що диктують моду у світі гастрономії. Не випадково, у Франції в декілька разів більше ресторанів-володарів зірок Мішлен, аніж у всій Європі. Ця країна вважається рекордсменом рейтингу ‒ 620 ресторанів мають відзнаки. У самому лише Парижі більше 3-зіркових ресторанів Мішлен, ніж в Австрії, Люксембурзі, Чехії, Данії, Фінляндії, Греції, Угорщини, Ірландії, Норвегії, Польщі, Португалії та Швеції разом узятих.

Французькі ресторатори давно зуміли перетворити гастрономію у справжнє мистецтво. Незвичність, нетиповість та вишуканість стали новими інгредієнтами закладів харчування. Власники ресторанів турбуються про те, аби відвідувачі насолоджувались не лише тілом, але й душею. Один з таких розкішних ресторанів знаходиться у найвідомішому у світі музеї кришталю ‒ легендарному Будинку Баккара.

Блискучий маєток розташований у 16-му районі Парижа і колись належав Марі-Лор де Ноай, французькій аристократці, що добре розбиралася у мистецтві й спонсорувала кінематограф. Найкращими друзями мадам де Ноай були Жан Кокто, Сальвадор Далі і фотограф Ман Рей. На вечірках у її маєтку збирався увесь паризький бомонд. Після смарті Марі-Лор де Ноай будинок став приватним готелем.

cristalroom

Для багатьох цей будинок ‒ жива історія, тому відкриття тут марки Baccarat стало однією з найвизначніших подій у культурному житті Франції. Ідея полягала в тому, щоб створити палац кришталю, де живуть дива. Головним дизайнером запросили Філіпа Старка, який включив в дизайн приміщення частину фантасмагорії, що властива лише йому. Багато елементів у будинку пов’язані із символами чотирьох стихій ‒ повітря, води, вогоню і землі.

У ресторані Кришталева кімната (Cristal Room) увагу одразу приковує кришталева люстра «Зеніт» із 48 свічок під абажурами. Колись у цьому приміщенні розміщувалася їдальня мадам де Ноай. Філіп Старк, зберігши кам’яні склепіння їдальні, додав до проекту розкоші: медальйони королів на стінах та розкішні кришталеві келихи.

cristalroom2

На кухні ресторану заправляє ресторатор Гі Мартен (Gye Martin). Він порадував парижан та численних туристів вишуканим меню, що змінюється щомісяця. Ресторан відкритий з 9 ранку до півночі, але повечеряти тут досить складно. Аби замовити столик, доведеться чекати кілька тижнів ‒ охочих відвідати культовий заклад дуже багато.

213

Із особливою відповідальністю й творчістю тут підійшли до створення меню. Воно написане так, що складається враження, ніби читаєш поему старо-французькою мовою. Тож навряд чи вдасться зробити замовлення без допомоги офіціанта. Зазвичай, тут подають страви традиційної французької кухні. Славиться заклад й бездоганною винною картою, зокрема широким вибором шампанського. Обід, що складається із закуски, основної страви та десерту обійдеться у Кришталевій кімнаті у 36 євро.

Мабуть, не випадково цей заклад відзначили зірками Мішлен.

Максим Нікітін

Максим Нікітін

Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.

Instagram Facebook

Залишити коментар

Your email address will not be published.