Грибний жульєн у картоплині
Важливою деталлю у процесі приготування французького жульєну є посуд. Його зазвичай готують у так званих «кококтницях», маленьких керамічних або металевих посудинках ємністю не більше 100 мл. Не менш поширеним їстівним варіантом кокотниць є тарталетки. Ми ж зламаємо усі правила і приготуємо французький жульєн у звичайнісінькій українській картоплині.
Інгредієнти для страви
5 великих продовгастих картоплин
400 г печериць
1 велика цибулина
100 г вершкового масла
0,5 ст. ложки борошна
250 мл сметани або вершків
100 г твердого сиру
сіль, перець до смаку.
Спробуйте також приготувати класичний жульєн з куркою та грибами.
Як приготувати жульєн з грибами в картоплі
- Підготувати картоплю: ретельно вимити зі щіткою, але не чистити. Розрізати кожну картоплину уздовж на дві рівні частини. З допомогою десертної ложки вишкрябати серединку, щоб утворилася така собі «мисочка» з товщиною стінок не більше 5-7 мм. Усі «мисочки» покласти в холодну воду, щоб картопля не почорніла.
- Тим часом розтопити на пательні вершкове масло, покласти в нього дрібно порізану цибулю. Смажити на помірному вогні близько 5 хвилин, після чого додаємо до порізані пластинками печериці. Смажити все разом на середньому вогні хвилин 10, додати борошно, швидко перемішати, щоб не було грудочок.
- Вимішавши борошно, тонкою цівкою влити вершки або сметану. Посолити, поперчити і тушкувати ще 3-4 хвилини до загустіння маси. Зняти з вогню.
- Глибоке деко або пательню змастити маслом, викласти картопляні «мисочки». У кожну покласти по 0,5 ч. ложки вершкового масла і наповнити грибною начинкою.
- Поставити деко в духовку, розігріту до 180-200 градусів. Запікати жульєн 15 хвилин, після чого дістати, посипати кожну картоплину тертим сиром і повернути назад у духовку ще на 15 хвилин, щоб сирна шапочка зазолотилася.
- Готовий жульєн дістати з духовки. Подавати порційно, поклавши на кожну тарілку гілочку свіжої зелені.
Рекомендуємо також рецепт бефстроганов з печерицями.
Якщо вам сподобався рецепт грибного жульєну в картоплині, прокоментуйте його на сайті.