18.08.2015

Жульєн з куркою і грибами

Жульєн – улюблена і популярна страва з грибів, морепродуктів або курячого м’яса, запечена у вершковому соусі під скоринкою з сиру. Перша згадка назви «жульєн» зустрічається в кулінарній книзі французького кухаря Ф. Массіало і означає воно саме особливий спосіб нарізки овочів для супу або салату (кільцями або півкільцями).

Близьким родичем жульєну є французький кокот (гаряча грибна або м’ясна страва під молочним соусом, менш відома серед українських гурманів). Але в будь-якому разі жульєн вартий того, щоб його приготувати. Бо такої суперніжної курятини з вершковим смаком ви точно не куштували.

Інгредієнти для жульєну

  • 300 г відвареного курячого м’яса

  • 400 г печериць

  • 1 цибулина

  • 2 ст. ложки вершкового асла

  • 1 ст. ложка борошна

  • 150 мл молока

  • 2 ст. ложки сметани

  • 100 г твердого сиру

  • сіль, перець.

Скуштуйте також курячі тефтелі у сметанному соусі.

Як приготувати жульєн

  • Цибулю порізати тонкою соломкою (півкільцями) і обсмажити в 1 ст. ложці вершкового масла, додати порізані дрібною соломкою гриби і продовжувати смажити, наприкінці додати курятину (теж дрібно порізану) і все разом прогріти, посолити, поперчити.
  • Приготувати соус: борошно обсмажити в 1 ст. ложці вершкового масла до кремового кольору, влити молоко і старанно розмішати, щоб не було грудочок.
  • Неперервно помішуючи, довести до кипіння, додати сметану, сіль, перець і знову довести до кипіння.
  • У формочки для жульєну викласти гриби з м’ясом, залити соусом і посипати тертим твердим сиром.
  • Запікати в духовці за температури 170 градусів до золотистої шкірочки.
  • Сир можна додавати прямо в гарячий соус, тоді посипати зверху кожну порцію не потрібно.

Рекомендуємо також рецепт сирного соусу Бешамель.

Максим Нікітін

Максим Нікітін

Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.

Instagram Facebook

Залишити коментар

Your email address will not be published.