Домашній плавлений сир «Янтар»

Перетворити хороший домашній сир на плавлений, виявляється, дуже просто. Варто лише дотриматися певних правил і пропорцій. Виграєте не лише в смаку, а й в економії – домашнього “Янтару” за ті самі гроші виходить значно більше!


У тридцятих роках у Радянському Союзі перейнялися тим, що в країні немає плавлених сирів власного виробництва.

У столиці збудували Московський завод плавлених сирів – перше підприємство в цій галузі. Працював він за швейцарськими технологіями. Завод благополучно розвивався, і вже в 1963 р з’явився сирок “Дружба” – найвідоміший, мабуть, плавлений сир на території колишнього СРСР.

А роком пізніше з конвеєра зійшов “Янтар”, створений за спеціальним завданням уряду. Потрібен був плавлений сир, який за смаковими та якісними показниками переважав би фінський сир “Віола”. Так народився “Янтар” – сир категорії “преміум”.

Ingredients

  • 0,5 домашнього кисломолочного сиру

  • 0,5 ч. ложки соди

  • 1 ч. ложки солі (або за смаком)

  • 40 г вершкового масла

  • 1 яйце (можна й без нього, але сир вийде трішки рідшим)

  • кріп, часник, улюблені спеції.

Спробуйте також приготувати сир панір в домашніх умовах.

Directions

  • Сир, яйце, сіль і соду добре-добре розтерти в не емальованій посудині, в якій буде варитися сир. Коли маса стане однорідною, поставити маленький вогонь і, постійно помішуючи, варити. Спочатку маса буде густа, а потім поступово рідшатиме, ставатиме як густий соус.
  • Коли нагріється добре, додати масло. Коли маса починатиме закипати і зверху утвориться пінка, додати спеції (за бажанням) або стертий на найдрібнішій тертці зубок часнику і вимкнути вогонь.
  • Дати схолонути, час від часу помішуючи, щоб зверху не зашкарубла шкірочка.
  • Коли трішки схолоне, перелити в якусь посудину для зберігання і виставити на холод на кілька годин.
  • У сир можна додати будь-які наповнювачі: свіжу зелень, підсмажені печериці, дрібно порізану копчену ковбасу чи бекон – все залежить від вмісту холодильника та вподобань.

Радимо також переглянути 18 рецептів швидких намазок на бутерброди.

Сподобався рецепт домашнього плавленого сиру «Янтар»? Поділіться ним у соціальних мережах з вашими друзями.

Максим Нікітін
Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.
Усі публікації автора