Сода

Можна побитися об заклад, що сода є на кожнісінькій кухні. Вона просто мусить бути. Як кухня без соди? Торти печемо ‒ сода, чистимо поверхні ‒ сода, печія ‒ і тут сода. Це ще далеко не увесь спектр використання гідрокарбонату натрію.
Сода має білий колір й солонуватий лужний смак. Ще стародавні єгиптяни використовували її для чищення та у якості миючого засобу. Французький хімік Леблан у 1787 році винайшов спосіб очищення соди. У 1800-х роках соду використовували у рибальстві, аби щойно спіймана риба не псувалася.
У кулінарії соду використовують у якості розпушувача переважно для приготування випічки. Сода вступає в хімічну реакцію з кислими компонентами тіста (оцет, кисле молоко, сметана), при цьому виділяється вуглекислий газ, що й «піднімає» та розпушує наші млинці та пиріжки. У виробах формуються характерні дірочки. У азіатській кухні соду використовують аби розм’якшити м’ясо.
У медицині соду застосовують як бактерицидний та протизапальний засіб, вона присутня у складі багатьох ліків від кашлю, слабким розчином соди заспокоюють серцебиття, знижують артеріальний тиск, використовують соду для зняття свербіння після укусів комах та при лікуванні грибкових захворювань.