Сеньйор Помідор

Помідор ‒ популярний продукт у багатьох кухнях світу. Його додають до основних страв, гарнірів, маринують, солять, роблять сік й навіть десерти. Батьківщиною помідора вважається Центральна та Південна Америка, де й досі трапляються дикі форми помідорів. У 1498 році Христофор Колумб привіз помідори до Іспанії й Португалії. Щоправда, у далекому XVI столітті ніхто з помідорів нічого не готував й у жодному разі їх не вживали в їжу. Ця рослина вважалася отруйною й використовували її як декоративну.

312796

Кажуть, що помідорами хотіли отруїти Джорджа Вашингтона. Вбивство, звичайно ж, не вдалось. Вживати помідори в їжу почали тільки з кінця XVIII століття.

93RS6Z36

Цікаво, що з наукової та побутової (кулінарної) точок зору існують суперечності щодо класифікації помідорів. З точки зору ботаніки плоди томатів вважаються ягодами. У 1893 році Верховний суд США вирішив, що при вирахуванні митних зборів помідори повинні вважатися овочами, хоча у документі була примітка, що з ботанічної точки зору це ‒ все ж ягоди. У 2001 році Євросоюз прийняв директиву, згідно якої помідор, разом з морквою, огірком, динею та кавуном, вважається фруктом.

black_tomatoes_01

Існує дуже багато сортів та видів помідорів. Вони різні за величиною (черрі ‒ не більше 25 грам, волове серце ‒ до 500 грам) та забарвленням (червоні, рожеві, оранжеві, жовті, зелені, чорні). Кожен сорт відрізняється смаковими властивостями. Наприклад, помідори черрі мають маленькі плоди й часто використовуються у якості закуски, а також для приготування салатів, зокрема славнозвісного італійського салату Капрезе. На відміну від звичайних помідорів, черрі можуть довго зберігатися у свіжому вигляді, що збільшує їхню комерційну цінність. Цікаво, що помідори черрі є генно-модифікованими.

image-0000152

З помідорів виготовляють томатний сік, який вживається як самостійний напій та як інгредієнт деяких коктейлів (Кривава Мері, Сангріта, Мічелада). За переказами першим продавцем томатного соку у світі став американець Луї Перрен. Якось у його ресторані закінчився апельсиновий сік і його терміново потрібно було чимось замінити. Перший рецепт томатного соку складався з м’якоті помідорів, цукру та спеціального соусу. Сьогодні ж у томатний сік додають сіль, цибульний або часниковий порошок. Також на основі томатного соку виготовляють овочеві коктейлі з додаванням соку та м’якоті болгарського перцю, моркви та столового буряка.

img_c67f8229b59ca07f228aaf4851608a20

З цього фрукта-овочу роблять також томатну пасту, яка має широке застосування у кулінарії. Томат-паста готується зі стиглих помідорів: їх перетирають та варять до однорідної концентрованої маси. Томатна паста може використовуватись для виробництва кетчупу та відновленого томатного соку. Її застосовують для приготування соусу на основу для піци та додають під час тушкування страв із овочів та м’яса.

Цікаво? Сподобалось? Поділись з друзямиPin on Pinterest0Share on VKTweet about this on TwitterShare on Reddit0Share on Google+0Share on Facebook0Print this pageEmail this to someone