Пікнік без м’яса: 8 нетрадиційних рецептів шашлика

Істинні любителі пікніків знають, що великий шмат доброго м’яса для шашлика – це ще далеко не все. У цій тонкій справі головне – хороша душевна компанія. А на багатті можна посмажити все, що підпадає під категорію їстівних продуктів. Саме для таких гурманів-відчайдух наше осіннє шашличне меню. Поспішайте зловити останні теплі промінчики!


1. Шашлик з картоплі

Найбюджетніший шашлик цієї осені! Найважче у його приготуванні – знайти час і бажання вибратися на природу. Решта – залежить від компанії.

Ingredients

  • картоплини однакової форми і розміру

  • свиняче сало

  • головка часнику

7 шашлик з картоплі

Рекомендуємо також рецепт картопляних гармошок у духовці.

Directions

  • Картоплю добре вимити щіткою, не чистити. Порізати на однакові невеликі шматочки – залежно від форми бульб (якщо продовгувата – кружечками, якщо кругла на 4-8 частин).
  • Сало порізати скибочками.
  • Усе скласти в миску, додати подрібнену головку часнику і добре перемішати, щоб часник попав на кожен шматочок.
  • На шампури по черзі насаджувати шматочки картоплі і сала, поперчити і посолити з усіх боків. Загорнути кожен шашлик у фольгу і запікати на мангалі до готовності картоплі (перевірити, проткнувши зубочисткою через фольгу).
  • Зняти шашлики з жару, розгорнути фольгу, потримати над жаром 5-10 хв., щоб просочилися димом, полити будь-яким соусом.

2. Шашлик зі скумбрії з бананом

Для любителів екзотики – не просто незвичний, а унікальний шашлик, у якому на одному шампурі поєднуються, здавалося б, абсолютно непоєднувані продукти.

Ingredients

  • 1 кг філе скумбрії

  • 200 г бекону

  • 4 банани

  • 1 лимон

  • сіль перець на смак

1 шашлик зі скумбрії

Спробуйте ще приготувати фаршировану скумбрію.

Directions

  • Скумбрію порізати тонкими скибочками, які можна згорнути в рулетки. Посолити, поперчити, полити соком половини лимона.
  • Бекон порізати тонкими пластинками (або купити відразу порізаний). Банани порізати поперек кружечками завтовшки 2-3 см і полити соком другої половини лимона.
  • Кожен шматочок банана обгорнути скибочкою бекона. Чергуючи, насадити на шампур беконово-бананові та рибні рулетки.
  • Обсмажувати не довше 15 хвилин.

3. Сирний шашлик

Мабуть, найшвидший шашлик, який не потребує ні тривалого приготування, ні маринування. Усього за кілька хвилин хліб перетвориться на хрусткі ароматні сухарики, политі розплавленим сиром.

Ingredients

  • кілька скибочок чорного і білого хліба

  • 200 г сиру твердих сортів

  • 1 столова ложка олії (бажано оливкової)

  • 1 столова ложка оцту (краще бальзамічного)

  • 3 зубці, часнику

  • 2 болгарські перці

  • сіль, трави на смак

2 шашлик сирний

Ще один рецепт – рулетиків з лаваша з сирною начинкою.

Directions

  • Хліб і сир порізати кубиками приблизно 1х1,5 см.
  • Дрібно порізати часник, змішати його з олією й оцтом в баночці з кришкою, додати сіль, подрібнені ароматні трави, енергійно потрусити.
  • Полити цим соусом шматочки хліба. По черзі нанизувати на шампури сир, шматочки перцю, чорний і білий хліб. Швидко обсмажити на вогні – не довше 5-7 хв., інакше сир потече.

4. Шашлик із курячих сердечок

Один із найдоступніших і найпростіших шашликів. Курячі сердечка не потрібно різати, просто скласти в посудину і залити пивним маринадом. А готувати на мангалі – не довше 15 хв. Головне, щоб димком добре пропахлися.

Ingredients

  • 1 кг курячих сердечок

  • 2 цибулини

  • 1 лимон

  • 1 ст. ложка міцної столової гірчиці

  • 0,5 л світлого пива

  • сіль, перець на смак

3 шашлик з сердечок

Скуштуйте ще курячі шлуночки в томатно-імбирному соусі.

Directions

  • Підготовлені сердечка помити та покласти в глибоку посудину.
  • Цибулю потерти на дрібну тертку (як на деруни), додайте до сердечок. Туди ж видушити сік з лимона, налити пиво, гірчицю, додати сіль, перець і добре перемішати руками.
  • Поставити в холод на 2 години, щоб промаринувалися.
  • Через 2 години нанизати сердечка на шампури і швидко обсмажити на мангалі, щоб зазолотилася скоринка.

5. Овочевий шашлик

Чудова альтернатива шашлика для осіннього сезону, коли свіжих овочів вдосталь. Крім того, ця різнокольорова страва на шампурах – ідеальним гарнір для шашлика з м’яса.

Ingredients

  • будь-які овочі (тоненькі кабачки, тоненькі баклажани, маленькі печериці, цибуля, помідори, болгарський перець)

  • Для маринаду:
  • 3 столові ложки олії

  • сік 1 лимона

  • 1 столова ложка гірчиці

  • базилік

  • петрушка

  • 5 зубців часнику

  • сіль, цукор, перець на смак

овочевий шашлик

Радимо також спробувати баклажани з кетчупом чилі в мультиварці.

Directions

  • Змішати оливкову олію, оцет, лимонний сік, гірчицю, базилік, петрушку, часник, сіль і чорний перець разом у невеликій мисці.
  • Овочі порізати кружечками товщиною 1-2 см, перець – квадратиками, печериці залишити цілими.
  • Порізані овочі помістити в ємність і залити маринадом, перемішати, щільно закрити ємність. Поставити в холод на 2-3 години.
  • Нанизати замариновані овочі на шампури, чергуючи за своїм смаком.
  • Смажити на жару 10-15 хв, час від часу поливаючи маринадом, до коричневої скориночки.

6. Шашлик із кальмарів

Любителям морепродуктів такий шашлик неодмінно сподобається. Мінімум продуктів і часу для приготування – і чудова страва з ароматом моря і деревесного диму потішить учасників пікніку.

Ingredients

  • 1 кг кальмарів

  • половинка лимона

  • 1 столова ложка оливкової олії

  • 2 столові ложки соєвого соусу

  • 2 зубці часнику

  • сіль, перець, зелень на смак

5 шашлик з кальмара

Рекомендуємо ще рецепт кальмарів у часниковому соусі.

Directions

  • З половинки лимона слід зняти цедру, потерши її на дрібній на тертці, потім з цієї ж половинки лимона видавити в цедру сік.
  • До отриманої суміші додати дрібно подрібнений кріп і часник, соєвий соус, оливкову олію, сіль, перець. Ретельно перемішати.
  • Щупальця кальмарів порізати на порційні шматки і покласти в приготований маринад і залишити на 40-60 хвилин.
  • Нанизати на шампури і смажити на мангалі не більше 10 хвилин, інакше кальмари стануть твердими.

7. Шашлик із телячих нирок

Ви не любите субпродуктів? Ви просто ніколи не куштували з них шашлику! Неодмінно приготуйте його під час одного з пікніків. Він навіть не потребує тривалого маринування. Не пошкодуєте – повірте.

6 шашлик з нирок

Ingredients

  • 700 г телячих нирок

  • 800 г помідорів

  • 2 ст. ложки олії

  • 1 ст. ложка винного оцту

  • 2 цибулини

  • сіль, перець на смак

Directions

  • Промиті і вимочені в воді нирки порізати шматочками, полити олією, посипати сіллю, перцем, перемішати і нанизати на шампури.
  • Смажити на мангалі протягом 20-25 хв. Готовність перевірити, проткнувши шматочок нирки виделкою – з нього не повинен виділяти сік.
  • Зняти шматочки нирок із шампурів, викласти на тарілку, збризнути оцтом, зверху викласти цибулю, порізану тонкими кільцями. По краях викласти порізані помідори.

За цим же рецептом можна приготувати шашлик із печінки.

8. Шашлик із креветок

Дієтичний, ароматний шашлик з креветок швидко готується і не потребує тривалого маринування – вистачить півгодини.

8 шашлик з креветок

Ingredients

  • 500 г креветок

  • 1 лимон

  • 2 столові ложки оливкової олії

  • 2 столові ложки соєвого соусу

  • зелень

  • сіль і перець за смаком

Directions

  • В емальованому або крамічному посуді змішати лимонний сік з оливковою олією, додати посічену зелень і соєвий соус. Посолити і поперчити за смаком.
  • У маринад покласти очищені креветки і залишити на півгодини.
  • Акуратно нанизати креветки на шампури і запекти на мангалі до готовності. При цьому важливо, щоб жар від вугілля був не дуже сильним.

Максим Нікітін
Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.
Усі публікації автора