П’ять літніх салатів. Правила смачного і ситного приготування

Що може бути приємніше у літню спеку за тарілочку свіжого, хрусткого, соковитого овочевого салатику? Максимум задоволення, мінімум калорій. Однак не всіх цей овочевий мінімум наситить. Особливо такий перекус не підходить чоловікам.


Як приготувати літній овочевий салат, щоб було і смачно, і ситно

До свіжих огірків, крім цибулі та зелені, можна додати круто зварене яйце, а замість олії заправити сметаною.

Помідори чудово поєднуються з макаронами. Заправляти такий салат можна як оливковою олією, так і сметаною, або майонезом. Подавати краще теплим, поки макарони не вистигли. А приправити можна петрушкою, базиліком та чорним перцем.

1. Салат зі свіжих овочів з горіхами

салат овочевий з горіхами

Надзвичайно поживний овоч – авокадо. Його можна поєднувати з яблуками і відвареною курячою грудкою. Таким салатом насититься навіть дуже голодний чоловік.

Салат з яблуком може пікантно доповнити оселедець.

Просто незамінний у літніх салатах сир – як твердий, так і кисломолочний. Він здатний додати ситності та естетики більшості овочевих салатів. Кладіть до такого салату побільше зелені – з сиром вона «звучить» просто ідеально.

2. Грецький салат

салат грецький

Не забувайте також про оливки, насіння льону, кунжут і різноманітні горіхи. Додавання їх до салатів змінить як смакову, так і кольорову палітру.

Як зберегти в овочевих салатах максимум вітамінів?

Овочі слід купувати тільки свіжі, природного забарвлення, не гнилі і не пошкоджені.

Найкраще – сезонні овочі, які в цей час уже ростуть в городах.

 3. Салат з тунця, редиски та черешні

Салат з тунця, черешні та руколи

Не купуйте відразу багато овочів та зелені. З кожним днем, проведеним навіть у холодильнику, ​​в них буде залишатися все менше вітамінів. Якщо не з’їли все за раз – розкладіть кожен вид зелені і овочів в окремі пластикові контейнери і зберігайте в холодильнику.

З редиски та моркви треба відразу ж зрізати зелене бадилля – воно витягує з овочів більшу частину вітамінів та поживних речовин.

Як різати овочі на салат?

Золоте правило: чим більші шматочки овочів, тим більше вітамінів у них зберігається. Ніж для нарізання має бути гострим і бажано з керамічним лезом, оскільки при контакті з овочевими соками металеве лезо окислюється. Зелень краще рвати руками. Посуд для приготування і сервірування теж дуже важливий: зупиніть свій вибір на скляному або керамічному салатнику.

4. Салат з руколою і полуницями

салат з полуниці та руколи

Чим заправити салат? 

Звичайно, тут справа індивідуального смаку, однак сметана та майонез та рафінована олія вважаються не найкращими заправками. Пропонуємо переглянути 7 рецептів салатних заправок без майонезу.

Рекомендується поливати нарізані овочі лимонним соком або соусом без жиру.

5. Баклажанний салат з помідорами та сиром

салат з баклажанів і помідорів

При цьому рослинну олію радять додавати в салат тільки після того, як він посолений і присмачений лимонним соком, перцем та іншими спеціями.

А найголовніше правило: заправляти салати безпосередньо перед вживанням! Мине 30 хвилин, і практично всі вітаміни безслідно зникнуть, залишиться лише клітковина.

Візьміть на замітку: 5 рецептів салатних заправок від Джеймі Олівера

Спеції до салатів

Щедро присмачуйте салати перцем, базиліком та іншими спеціями, які любите. Це не тільки смачно, а й корисно, оскільки спеції допомагають зберегти максимум вітамінів і збагачують салат ефірними маслами і мікроелементами. А замість звичайної кам’яної солі дієтологи радять брати морську, бо вона містить мікро- і макроелементи, корисні для здоров’я, і повністю розчиняється в нашому організмі, не накопичуючись, як інші види солі.

5 літніх салатів

Перегляньте та приготуйте: 11 рецептів салатів із сухариками

Якщо вам сподобалися рецепти та поради щодо приготування літніх салатів, будь ласка, поділіться враженнями у коментарях та розкажіть про них друзям у соціальних мережах.

Цікаво? Сподобалось? Поділись з друзямиPin on Pinterest0Share on VKTweet about this on TwitterShare on Reddit0Share on Google+0Share on Facebook65Print this pageEmail this to someone