«Морква по-корейськи» та 5 інших закусок корейської кухні, які варто приготувати

Корейська кухня з-поміж інших вирізняється неабиякою гостротою. Це і не дивно, адже при приготуванні страв корейці щедро додають туди прянощі, особливо червоний перець чилі – саме тому їхні страви мають ще й характерний червоно-помаранчевий колір.


Окрім гастрономічних і смакових причин такого тотального використання гострого перцю має ще й практичне пояснення: Корея – країна з теплим, вологим кліматом, а холодильники винайшли лише у минулому столітті. Саме чілі допомав корейцям довше зберігати продукти, починаючи з XVI століття, коли його завезли з Південної Америки португальці. Тоді навіть сформувався традиційний спосіб приготування місцевих страв, а поняття «смачний» і «гострий» в корейській мові стали означати одне й те ж саме.

корейська кухня

Однак набір спецій корейської кухні не такий вже й багатий: чилі, часник та імбир, і лише майстерність кухарів та кулінарні секрети, які передаються з покоління в покоління, дозволяють добиватися різноманітності смаків та ароматів.

Корейці навчилися навіть знижувати гостроту червоного перцю чилі, обсмажуючи його в олії. Спробуйте три столові ложки рослинної олії розігріти до побіління, покласти одну чайну ложку меленого червоного перцю і просмажити його протягом 1 хвилини. Від такої обробки перець втрачає зайву пекучість і надає стравам особливого «корейського» смаку і аромату.

корейська кухня

Що стосується закусок та салатів, то корейці їх готують із сирих, варених, квашених, маринованих та заморожених овочів, грибів, сирих і консервованих фруктів, цитрусових. Іноді до овочів додається відварене м’ясо птиці або яловичини. Заправляють салати соєвим соусом, майонезом, рослинною олією, салатною заправкою, сумішшю прянощів, серед яких чільне місце займає гострий перець.

А тепер познайомимося з корейською кухнею через закуски та салати.

1. Морква по-корейськи 

Цей знаменитий і улюблений в багатьох українських родинах салат вийде смачнішим, якщо взяти солодкий соковитий сорт моркви.

морква по-корейськи

Приготуйте також салат з моркви та сиру.

500 г моркви добре вимити, почистити, розрізати на 2 частини вздовж і натерти на спеціальній тертці тонкою соломкою. Посолити і добре вимішати. Залишити моркву на 15-20 хвилин, щоб морква дала сік.

Почистити і порізати тонкими кільцями 2 цибулини цибулю. Розігріти у 3 столові ложки рафінованої олії і обсмажити у ній цибулю протягом 3 хвилин. Вийняти цибулю з олії і відкласти, для салату вона не потрібна.

До моркви, що пустила сік (якщо його забагато, трішки злийте) влити 2 столові ложки оцту і всипати 2 столові ложки приправи «Для моркви по-корейськи» (приправу на основі коріандру можна зробити і власноруч). Добре перемішати, залити гарячою, але не киплячою олією, в якій смажилася цибуля, і ще раз вимішати. Поставити салат під гніт на 24 години в холод.

2. Зелені помідори по-корейськи

Такі помідори можна заготовлювати і на зиму, тільки зберігати слід у холодильнику.

помідори по-корейськи

Спробуйте законсервувати зелені помідори на зиму.

Зелень (петрушка, кріп) помити і дрібно порізати. 1 кг зелених помідорів порізати на шматочки. 2 болгарські перці помити, почистити, порізати соломкою. 4 зубці часнику почистити і дрібно порізати. Усі інгредієнти змішати з 50 мл оцту, 50 мл олії, 50 г цукру і 1 с. ложкою солі. Перемішати. Викласти в банку або посудину, яка щільно закривається. Винести в холод на 8 годин.

3. Буряк по-корейськи

Насичений колір і багатющий смак – цей салат, як жоден інший, характеризує корейську кухню.

буряк по-корейськи

Рекомендуємо рецепт пікантної закуски з моркви та буряка.

0,5 кг буряка добре вимити, почистити і натерти на тертці тонкою соломкою. 3 зубці часнику почистити і дрібно посікти. Додати його до буряка, залити 70 мл оцту, посолити. Все ретельно перемішати. Поставити миску з буряком на водяну баню на 20-30 хвилин. Після цього вимкнути вогонь, додати 0,5 чайної ложки червоного перцю, 1 чайну ложку коріандру. 100 мл олії дуже сильно розігріти, але не кип’ятити і залити нею буряк. Вимішати, поставити під гніт на добу.

4. Цвітна капуста по-корейськи

У сезон свіжої капусти корейська закуска відкриє нові грані цього овоча.

цвітна капуста по-корейськи

Приготуйте також цвітну капусту, запечену з сиром.

Перед приготуванням 1 кг цвітної капусти помити, розділити на суцвіття, опустити в киплячу воду на 2-3 хвилини. У цей час 1 середню морквину натерти на тертці соломкою, 1 перчину червоного і 1 перчину зеленого болгарського перцю порізати тонкими кільцями. Посікти пучок свіжого кропу. З’єднати все з цвітною капустою, заправити сіллю, цукром та коріандром за смаком. Залити 0,5 склянки оцту і розмішати. Поставити на 8 годин у холод.

5. Печериці по-корейськи

Гострі, пікантні печериці сподобаються любителям маринованих грибочків.

шампінйони по-корейськи

Рекомендуємо рецепт швидких маринованих печериць.

1 кг свіжих печериць порізати і варити 5-10 хвилин. Після чого ретельно промити холодною водою. 1 середню морквину порізати тонкими кружечками, 2 цибулини – півкільцями, обсмажити все на олії. 1 болгарський перець порізати кубиками. Печериці змішати з овочами, додати 3 зубці часнику, сіль, червоний та чорний перець, цукор і 1 чайну ложку оцтової есенції.

6. Капуста по-корейськи

Хрустка капуста з неймовірним кольором і чудовим пряним смаком. капуста по-корейськи

Варто також скуштувати капусту, квашену по-в’єтнамськи.

1 качан пекінської капусти очистити від верхнього листя, розрізати його 4 частини вздовж і поперек, а потім порізати смужками шириною 1 см. Посолити і залишити в холоді на добу. Через 24 години не сильно перемішати капусту руками, сік, що виділився, злити. Вимити і тонко порізати пучок зеленої цибулі, посікти 2 зубці часнику. Червону і зелену перчини чилі вимити, видалити насіння і, ще раз промити і дрібно порізати. 5 см кореня імбиру почистити і натерти на дрібній тертці. Додати все в капусту і перемішати. 1/4 склянки соєвого соусу змішати з 1/4 склянки оцту, додати 2 ст. ложки цукру, 2 ст. ложки паприки і трохи води, перемішати до розчинення цукру. Отриманий маринад вилити в капусту, щоб повністю її покривав. Закрити посуд кришкою і дати настоятися в холоді 2-3 дні.

Максим Нікітін
Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.
Усі публікації автора