Ватрушки

Поділитись публікацією:

Ватрушками називають круглі, відкриті булочки з дріжджового тіста із начинкою з сиру або варення. Назва випічки походить від слов’янського слова «ватра», що означає «багаття», «вогнище». Очевидно, що таке найменування виникло через те, що булочки пекли біля вогнища.

Пропонуємо вам покроковий рецепт приготування ватрушок.

Ingredients

  • Інгрідієнти для тіста
  • 250 мл. молока

  • 50 грамів дріжджів

  • 100 грамів цукру

  • 100 грамів вершкового масла

  • 2 яйця

  • 2 чайні ложки ванільного цукру

  • яйце

  • Інгрідієнти для начинки
  • 100 грамів сметани

  • півкілограма домашнього сиру

  • 100 грамів цукру

  • 2 чайні ложки ванільного цукру

  • яйце

Directions

  • Підігріваємо молоко й додаємо до нього 1  ст. ложку цукру й дріжджі. Додаємо 150 грамів борошна та перемішуємо.

  • Ставимо опару у тепле місце. Можна використати миску з гарячою водою. Якщо помістити туди опару, вона підійметься за 15 хвилин.
  • Додаємо в опару яйця, старанно перемішуючи. Потім розминаємо масло й також додаємо до маси, добре розмішуємо. Перемішуючи, додаємо цукор та сіль. Потім додаємо борошно та замішуємо тісто.
  • Ставимо тісто у тепле місце та даємо йому піднятися.
  • Готуємо начинку, змішуючи сир, сметану та цукор.
  • Деко змазуємо олією або використовуємо пергамент для випічки. 
  • Із тіста формуємо ватрушки, змазуємо їх збитим яйцем. Утворюємо заглиблення, куди викладаємо начинку.
  • Випікаємо у духовці при 180 впродовж 20-25 хвилин.

Максим Нікітін
Максим Нікітін
Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.

Схожі публікації

Печиво “Горішки” з бюджетною начинкою — рецепт замість згущеного молока

Що використати замість згущеного молока – простий рецепт начинки з доступних інгредієнтівНу от перше питання. Начинка. Бо класичний...

Домашній Наполеон за 1 годину — простий крем без дорогих вершків, покроковий рецепт

Чому саме заварний крем: економія і смакНу от перше питання. Крем. Бо багато хто каже що справжній Наполеон...

Соління на Новий рік 2026 — ТОП-3 банки консервації для святкового столу

Чому соління — це не просто закуска, а порятунок столуНу от перше питання. Навіщо? Бо можна ж обійтися...

Квашена капуста на святковий стіл — як зберегти хрусткість, секрети подачі 2026

Чому взагалі капуста втрачає хрусткість: розбираємося в причинахНу от перше питання. Фізика процесу. Бо багато хто каже "капуста...