Що приготувати на 14 лютого: ТОП-5 страв до Дня закоханих

ПРИГОТУВАТИ І ЗАКОХАТИ
ТОП-5 страв до Дня Святого Валентина
Для когось День усіх закоханих – це найкращий привід освідчитися, сказати найважливіші у житті слова тому, хто дорогий твоєму серцю. Для когось – зайвий привід вступити в полеміку щодо важливості чи – навпаки – непотрібності цього дня як свята. Але найчисленніший – третій табір шанувальників “валентинок”. Це ті, для кого Валентинів день (втім, як і будь-який інший) – класний привід приготувати щось смачненьке, аби потім його з’їсти.

Ми належимо якраз до останньої категорії. Тому, якщо ви з нами, гайда на кухню.

Які ж страви підпадають під визначення “романтичних”? Ну, насамперед, тут важлива форма, а вже потім – зміст.

Форма серця – безпрограшний і дуже вдалий варіант. Адже, маючи відповідне деко чи тарілку, можна приготувати і подати у ньому … та хоч картопляне пюре із сосискою! Але у формі серця це буде не просто картопля, а пюре-освідченнЯ. Звучить наче французькою, особливо якщо наголос поставити на останній склад.

Якщо пюре для вас надто приземлено і буденно, або ж якщо ви буквально в переддень свята ним уже повечеряли, в такій же формі можна подати вишуканий салатик. Бажано, щоб це були не сирі овочі, нарізані великими шматками, бо вони просто не триматимуться купи. Краще підійдуть варені продукти і щоб між ними неодмінно були яйця – адже варений жовток – чудовий будівельний матеріал для таких штук. Важливий також соус – він має бути густий і не пісний. Тоді картинка вийде ідеальною.

Топ-5 фільмів до Дня Святого Валентина.

Тепер щодо змісту:

Чого категорично не можна додавати у страви, якими збираєтеся створювати атмосферу романтики:

  1. Горох.
    Ви скажете, що горохове пюре має чудову консистенцію і з нього можна зліпити ідеальне сердечко, а така популярна та вишукана страва як хумус, що готується з нуту (той самий горох, тільки більш модний) – це взагалі модно і навіть дуже вишукано? Ви праві на всі сто. Але ми (етеншен!) готуємося до романтичної вечері, яка, що досить закономірно, може трансформуватися в затяжне побачення. Тому горохові наслідки не змусять себе довго чекати.
  2. Часник.
    Ну, тут, як-то кажуть, ноукомент. Так, існує одне правило: якщо часник їдять обоє, то при поцілунку запаху не чутно. Не посперечаєшся. І хлібні грінки, густо натерті часничком – чудова основа під будь-яку намазку. Але відрижка після з’їденого може підсилити ароматичний ефект – і тоді ви зробите жест “рука-лице” і згадаєте: точно, пункт другий – чому ж ми ним знехтували!
  3. Цибуля.
    Теж небажаний ароматизатор. Але тут є один нюансик. Цибуля, що пройшла термічну обробку, гострий неприємний запах втрачає. Тому – смажити, запікати, готувати цибулеві кільця у клярі – можна. А от сирУ – навіть у салати – зась.
  4. Капуста.
    Читай вище: все, що стосується гороху, однаковою мірою стосується і капусти, причому не тільки білокачанної, а й усіх її родичів – броколі, пекінської, савойської, цвітної і далі по списку. Термічна обробка метеоричних властивостей не позбавляє.
  5. Гострі спеції.
    У цьому пункті теж є винятки. Так, трішки чорного перцю для підсилення смаку – це ж класична класика, як же без нього. Ні куряче м’ясо, ні стейк, ні соус до салату вас просто не зрозуміють, якщо ви не покладете туди хоча б дрібочки чорного свіжозмеленого. Але ключове тут слово “трішки”. Бо якщо захопитесь перцемолкою, а ще, Боже збав, переборщите з гострим червоним, то після того питимете воду великими кружками. А потім до вбиральні бігатимете. Воно вам тре? До речі, це і солі стосується. У народі кажуть, пересолив – значить закоханий. Та все ж краще вдатися до іншого способу продемонструвати свої високі почуття.
    Ну, а тепер одягаємо фартушки з сердечками – і на кухню!

ТОП-5 простих і доступних страв, які можна приготувати на вечерю до Дня всіх закоханих

1.ПАСТА З КРЕВЕТКАМИ “KISS ME”


Нехай слово “креветки” вас не лякає, бо то така проста і швидка в приготуванні штука, що, спробувавши один раз, ви захочете цих вишуканих відчуттів ще і ще. І нехай вас не лякає ціна на цей морепродукт. Жменька заморожених креветок потягне не дорожче за середньостатистичну ковбасу.

інгрідієнти для пасти

  • 200 г очищених заморожених креветок, можна дрібніших, але чотири штучки для оформлення мають бути величенькими.

  • 200 г пасти з твердих сортів пшениці (у середньому це півпачки), можуть бути спагетті, але це не принципово.

  • 150 мл вершків будь-якої жирності

  • 1 цибулина-порей (майже не пахне!)

  • 50 г вершкового масла

  • 50 сиру (краще пармезан, але підійде і просто хороший не найдешевший твердий)

  • олія, сіль, перець, зелень на смак

Як приготувати креветки з пастою

  • Розморозити креветки, просто заливши їх на кілька хвилин окропом.
  • У підсоленій воді з додаванням ложки олії відварити пасту.
    Тим часом на маслі у глибокій пательні чуть-чуть підсмажити порізану цибульку-порей і туди ж додати розморожені креветки. Окрім тих 4-х великих. Перемішати, потримати все це на середньому вогні 1-2 хвилини і залити все вершками. Додати сіль, перець до смаку. Довести до кипіння, накрити кришкою і дати побулькати хвилину-дві.
  • Покласти в креветково-вершкову масу зварену пасту, перемішати, всипати посічену зелень і вимкнути вогонь.
  • Розкласти пасту гірками на дві плоскі тарілки з широкими краям. На вершини гірок викласти сердечка з двох великих креветок.
    І не забути відкоркувати пляшечку білого сухого вина. Ну, за любов!

2.ПІЦА У ФОРМІ СЕРЦЯ “МІ АМОРЕ”

Так, тут якраз той варіант, про який говорилося вище – форма. Підійде будь-яка у вигляді серця. Але не надто велика. Величину ваших почуттів вона не підкреслить, а от виглядатиме піца розміром на півстола аж надто по-студентському. Краще менша, але щедро заповнена начинкою.

На тісто для піци потрібно

  • 2 склянки просіяного борошна

  • 5 г швидкодіючих дріжджів

  • 1 склянка теплої води

  • 1 ст. ложка олії (краще оливкової, але підійде й соняшникова)

  • щіпка солі

Як приготувати тісто для романтичної піци:

А отак – все змішати і трохи помісити. Якщо липне до рук – додати трішки борошна. А тоді зліпити з тіста колобок, покласти його в мисочку, накрити рушничком і поставити в тепле місце на годинку, щоб відпочив. Не забувайте поглядати, щоб не втік (жарт!)
У начинку для піци пропонуємо покласти будь-що, окрім банальної ковбаси (надто вже не романтично!). Тому оберіть свій “набір” із пропонованого в переліку. І пам’ятайте, що сир – це той інгредієнт, яким зіпсувати піцу неможливо!

Отож, записуйте: твердий сир (обов’язково і багато, а якщо це ще й пармезан чи дор-блю, моцарела, горгонзола чи фета – то просто алілуйя!), куряче м’ясо (можна копчене), креветки, мідії, анчоуси, оливки, печериці, білі гриби, лисички, шматочки ананасу, консервована кукурудза, кружальця помідора, болгарський перець, базилік, орегано, рукола…(непотрібне викреслити).

складаємо піцу

  • Відпочилого і щасливого колобка (це ми про тісто – раптом що) розпрямляємо на дечку-сердечку (миленько, правда?) і надаємо йому романтичної форми
  • Далі змащуємо будь-яким улюбленим соусом – томатним, білим – який вже купите. І викладаємо усі ті смакотульки, які полюбляє ваша половинка
  • Зверху – гору сиру і листочки зелені, або посипаємо сухими травичками для піци (італійська суміш – в десяточку).
  • І – в розігріту до 200 градусів духовку на 20-25 хвилин.
    З’їсти рекомендуємо гарячою. Вино – червоне, сухе. Келихи на високих ніжках. На брудершафт!

ПЕЧИВО-СЕРДЕЧКА “ЦЬОМКИ-БОМКИ”

Так, пачка печеньок – це банально. Так, цим не здивуєш половинку, якщо вона у вас сильно балувана. АЛЕ ароматне свіжоспечене печиво, приготоване власними руками, загорнуте у крафтовий папірчик і перев’язані яскравою стрічечкою – це так ми-ми-мило! А якщо покласти його у якусь керамічну дрібничку – кружку там, чи тарілочку чи вазочку з амурчиками – то це успіх, можете не сумніватися!

Отож. Що потрібно для тіста:

  • 1 яйце

  • 100 г цукру

  • 150 мл сметани

  • 100 г вершкового масла

  • 400 г борошна

  • 0,5 пачки розпушувача

  • 0,5 пачки ванільного цукру

  • щіпка солі

Як приготувати печиво у формі валентинок

Приготування

  • У глибоку посудину розбити яйце, додати цукор, ванільний цукор, сіль і збити вінчиком або виделкою. Додати розм’якшене масло і добре вимішати до однорідності.
  • Влити у суміш сметану, продовжуючи перемішувати.
  • Всипати просіяне борошно, перемішане з розпушувачем. Вимішувати спочатку виделкою чи ложкою, далі – руками. При потребі, якщо тісто липнутиме до рук, додати трішки борошна. Але не захоплюйтесь підсипанням – аби тісто не вийшло надто тугим.
  • Скатайте вимішене тісто в кулю, загорніть харчовою плівкою і поставте в холод не менш як на годину.
  • Тоді дістаньте, розкатайте товщиною в 4-5 мм і з допомогою формочки витисніть сердечка.
  • Деко встеліть папером для випікання (нічим змащувати не потрібно) і викладіть сердечка, щоб між ними була відстань не менше 1 см.
  • Поставте деко у розігріту до 180 градусів духовку і запікайте до рум’яності. На це піде хвилин 20.
  • Готове печиво можна притрусити цукровою пудрою.
  • Піднести коханому/коханій з посмішкою та закоханим поглядом. І цьомнути в губи.

ЯЄЧНЯ З СОСИСКОЮ “РОМАНТИЧНИЙ РАНОК”

Коли в серці вирує кохання, навіть звичайну яєчню легко перетворити на романтичний сніданок. Гайда на кухню, покажемо як.

Що беремо з собою

  • 2 довгі сосиски (як для хот-догів)

  • 2 курячих яйця

  • олія, вершкове масло для смаження

  • сіль, перець, ароматні трави на смак

  • зелень, овочі для подачі

Як приготувати яєчню-серце:

  • Кожну сосиску розрізаємо уздовж гострим ножем навпіл, але не до кінця. Залишаємо 2-3 см. Тоді вивертаємо розрізом назовні, щоб утворилося сердечко, і низ скріплюємо зубочисткою.
  • Викладаємо сосисочні серця на підігріту пательню з маслом і олією і трішки підсмажуємо.
  • В серединку кожного обережно вбиваємо яйце. Солимо, перчимо, посипаємо травками-приправками.
  • Смажимо до бажаної густини жовтка. Якщо любите рідкий – 3-4 хвилини. Якщо густий – до 10 хв. під кришкою.
  • Обережно викладіть готові серця на тарілку, не забувши забрати зубочистку.
  • Прикрасьте гілочками петрушки або кропу. Можна додати грінки, тоненько порізаний твердий сир, оливки, кружальця помідора чи огірка. А можна кетчупом на білій тарілці написати “LOVE”. І зварити каву.

ПОЛУНИЧНО-ВЕРШКОВИЙ ДЕСЕРТ “МОЯ БУБОЧКА”

Ну, і нарешті десерт. Що у таке символічне свято може бути пікантніше за полуницю з вершками? Ну хіба що комплект рожевої білизни в подарунок. Придбали такий?.. Тоді уважно слухайте, що робити далі.

купити для десерту:

  • 200 г полуниць (краще свіжих, але підійдуть і заморожені)

  • 4 ст. ложки цукру

  • 1 ч. ложка ванільного цукру

  • 200 мл вершків (бажано, щоб жирність була не менше 20%)

  • 200 мл сметани (жирність 20-30%)

як приготувати десерт до дня закоханих:

  • Насамперед, якщо полуницю купили свіжу, відкладіть дві найкрасивіші бубочки для оздоблення. У решти повідривайте зелені хвостики.
  • Якщо полуниця заморожена, розморозьте ягоди, але не до кінця, щоб не витік увесь сік.
  • Міксером або блендером збийте вершки в густу піну. Наберіться терпіння – на це може піти хвилин 10-15.
  • Сметану збийте окремо, додаючи туди цукор і ванільний цукор. А тоді обережно перемішайте її з вершками.
  • Полуницю змолоти в пюре в окремій посудині.
  • У високі склянки викладати шарами по кілька ложок полуничну та вершково-сметанну масу, щоб вийшла смугаста червоно-біла композиція.
  • Верхній шар має бути білим. Зверху на вершкову “хмаринку” викласти ціленькі ягідки догори хвостиками.
  • Подати на підносі з букетиком тюльпанів або гіацинтів і прошепотіти на вушко: люблю тебе!

Якщо ви, “чаклуючи” на кухні, поклали до кожної страви обов’язковий найважливіший інгредієнт – часточку свого відданого серця – можете вважати, що страва вам вдалася на всі сто.
Та пам’ятайте головне: День усіх закоханих – це не лише сердечка, завчені палкі слова і солодкі поцілуночки. Насамперед, це день дій – шалених, рішучих, божевільних. Тож робіть висновки і готуйтеся ретельно. Для когось справжній вчинок – підкорити гірську вершину заради того, щоб зробити там пропозицію руки і серця, а для когось неабиякий подвиг – спекти печиво і сказати: “ось твоя зубна щітка, переїжджай до мене”. Тож дерзайте і кохайте!

Теги: