Що приготувати на 14 лютого: ТОП-5 страв до Дня закоханих
ПРИГОТУВАТИ І ЗАКОХАТИ
ТОП-5 страв до Дня Святого Валентина
Для когось День усіх закоханих – це найкращий привід освідчитися, сказати найважливіші у житті слова тому, хто дорогий твоєму серцю. Для когось – зайвий привід вступити в полеміку щодо важливості чи – навпаки – непотрібності цього дня як свята. Але найчисленніший – третій табір шанувальників “валентинок”. Це ті, для кого Валентинів день (втім, як і будь-який інший) – класний привід приготувати щось смачненьке, аби потім його з’їсти.
Ми належимо якраз до останньої категорії. Тому, якщо ви з нами, гайда на кухню.
Які ж страви підпадають під визначення “романтичних”? Ну, насамперед, тут важлива форма, а вже потім – зміст.
Форма серця – безпрограшний і дуже вдалий варіант. Адже, маючи відповідне деко чи тарілку, можна приготувати і подати у ньому … та хоч картопляне пюре із сосискою! Але у формі серця це буде не просто картопля, а пюре-освідченнЯ. Звучить наче французькою, особливо якщо наголос поставити на останній склад.
Якщо пюре для вас надто приземлено і буденно, або ж якщо ви буквально в переддень свята ним уже повечеряли, в такій же формі можна подати вишуканий салатик. Бажано, щоб це були не сирі овочі, нарізані великими шматками, бо вони просто не триматимуться купи. Краще підійдуть варені продукти і щоб між ними неодмінно були яйця – адже варений жовток – чудовий будівельний матеріал для таких штук. Важливий також соус – він має бути густий і не пісний. Тоді картинка вийде ідеальною.
Топ-5 фільмів до Дня Святого Валентина.
Тепер щодо змісту:
Чого категорично не можна додавати у страви, якими збираєтеся створювати атмосферу романтики:
- Горох.
Ви скажете, що горохове пюре має чудову консистенцію і з нього можна зліпити ідеальне сердечко, а така популярна та вишукана страва як хумус, що готується з нуту (той самий горох, тільки більш модний) – це взагалі модно і навіть дуже вишукано? Ви праві на всі сто. Але ми (етеншен!) готуємося до романтичної вечері, яка, що досить закономірно, може трансформуватися в затяжне побачення. Тому горохові наслідки не змусять себе довго чекати. - Часник.
Ну, тут, як-то кажуть, ноукомент. Так, існує одне правило: якщо часник їдять обоє, то при поцілунку запаху не чутно. Не посперечаєшся. І хлібні грінки, густо натерті часничком – чудова основа під будь-яку намазку. Але відрижка після з’їденого може підсилити ароматичний ефект – і тоді ви зробите жест “рука-лице” і згадаєте: точно, пункт другий – чому ж ми ним знехтували! - Цибуля.
Теж небажаний ароматизатор. Але тут є один нюансик. Цибуля, що пройшла термічну обробку, гострий неприємний запах втрачає. Тому – смажити, запікати, готувати цибулеві кільця у клярі – можна. А от сирУ – навіть у салати – зась. - Капуста.
Читай вище: все, що стосується гороху, однаковою мірою стосується і капусти, причому не тільки білокачанної, а й усіх її родичів – броколі, пекінської, савойської, цвітної і далі по списку. Термічна обробка метеоричних властивостей не позбавляє. - Гострі спеції.
У цьому пункті теж є винятки. Так, трішки чорного перцю для підсилення смаку – це ж класична класика, як же без нього. Ні куряче м’ясо, ні стейк, ні соус до салату вас просто не зрозуміють, якщо ви не покладете туди хоча б дрібочки чорного свіжозмеленого. Але ключове тут слово “трішки”. Бо якщо захопитесь перцемолкою, а ще, Боже збав, переборщите з гострим червоним, то після того питимете воду великими кружками. А потім до вбиральні бігатимете. Воно вам тре? До речі, це і солі стосується. У народі кажуть, пересолив – значить закоханий. Та все ж краще вдатися до іншого способу продемонструвати свої високі почуття.
Ну, а тепер одягаємо фартушки з сердечками – і на кухню!
ТОП-5 простих і доступних страв, які можна приготувати на вечерю до Дня всіх закоханих
1.ПАСТА З КРЕВЕТКАМИ “KISS ME”
Нехай слово “креветки” вас не лякає, бо то така проста і швидка в приготуванні штука, що, спробувавши один раз, ви захочете цих вишуканих відчуттів ще і ще. І нехай вас не лякає ціна на цей морепродукт. Жменька заморожених креветок потягне не дорожче за середньостатистичну ковбасу.
інгрідієнти для пасти
200 г очищених заморожених креветок, можна дрібніших, але чотири штучки для оформлення мають бути величенькими.
200 г пасти з твердих сортів пшениці (у середньому це півпачки), можуть бути спагетті, але це не принципово.
150 мл вершків будь-якої жирності
1 цибулина-порей (майже не пахне!)
50 г вершкового масла
50 сиру (краще пармезан, але підійде і просто хороший не найдешевший твердий)
олія, сіль, перець, зелень на смак
Як приготувати креветки з пастою
- Розморозити креветки, просто заливши їх на кілька хвилин окропом.
- У підсоленій воді з додаванням ложки олії відварити пасту.
Тим часом на маслі у глибокій пательні чуть-чуть підсмажити порізану цибульку-порей і туди ж додати розморожені креветки. Окрім тих 4-х великих. Перемішати, потримати все це на середньому вогні 1-2 хвилини і залити все вершками. Додати сіль, перець до смаку. Довести до кипіння, накрити кришкою і дати побулькати хвилину-дві. - Покласти в креветково-вершкову масу зварену пасту, перемішати, всипати посічену зелень і вимкнути вогонь.
- Розкласти пасту гірками на дві плоскі тарілки з широкими краям. На вершини гірок викласти сердечка з двох великих креветок.
І не забути відкоркувати пляшечку білого сухого вина. Ну, за любов!
2.ПІЦА У ФОРМІ СЕРЦЯ “МІ АМОРЕ”
Так, тут якраз той варіант, про який говорилося вище – форма. Підійде будь-яка у вигляді серця. Але не надто велика. Величину ваших почуттів вона не підкреслить, а от виглядатиме піца розміром на півстола аж надто по-студентському. Краще менша, але щедро заповнена начинкою.
На тісто для піци потрібно
2 склянки просіяного борошна
5 г швидкодіючих дріжджів
1 склянка теплої води
1 ст. ложка олії (краще оливкової, але підійде й соняшникова)
щіпка солі
Як приготувати тісто для романтичної піци:
А отак – все змішати і трохи помісити. Якщо липне до рук – додати трішки борошна. А тоді зліпити з тіста колобок, покласти його в мисочку, накрити рушничком і поставити в тепле місце на годинку, щоб відпочив. Не забувайте поглядати, щоб не втік (жарт!)
У начинку для піци пропонуємо покласти будь-що, окрім банальної ковбаси (надто вже не романтично!). Тому оберіть свій “набір” із пропонованого в переліку. І пам’ятайте, що сир – це той інгредієнт, яким зіпсувати піцу неможливо!
Отож, записуйте: твердий сир (обов’язково і багато, а якщо це ще й пармезан чи дор-блю, моцарела, горгонзола чи фета – то просто алілуйя!), куряче м’ясо (можна копчене), креветки, мідії, анчоуси, оливки, печериці, білі гриби, лисички, шматочки ананасу, консервована кукурудза, кружальця помідора, болгарський перець, базилік, орегано, рукола…(непотрібне викреслити).
складаємо піцу
- Відпочилого і щасливого колобка (це ми про тісто – раптом що) розпрямляємо на дечку-сердечку (миленько, правда?) і надаємо йому романтичної форми
- Далі змащуємо будь-яким улюбленим соусом – томатним, білим – який вже купите. І викладаємо усі ті смакотульки, які полюбляє ваша половинка
- Зверху – гору сиру і листочки зелені, або посипаємо сухими травичками для піци (італійська суміш – в десяточку).
- І – в розігріту до 200 градусів духовку на 20-25 хвилин.
З’їсти рекомендуємо гарячою. Вино – червоне, сухе. Келихи на високих ніжках. На брудершафт!
ПЕЧИВО-СЕРДЕЧКА “ЦЬОМКИ-БОМКИ”
Так, пачка печеньок – це банально. Так, цим не здивуєш половинку, якщо вона у вас сильно балувана. АЛЕ ароматне свіжоспечене печиво, приготоване власними руками, загорнуте у крафтовий папірчик і перев’язані яскравою стрічечкою – це так ми-ми-мило! А якщо покласти його у якусь керамічну дрібничку – кружку там, чи тарілочку чи вазочку з амурчиками – то це успіх, можете не сумніватися!
Отож. Що потрібно для тіста:
1 яйце
100 г цукру
150 мл сметани
100 г вершкового масла
400 г борошна
0,5 пачки розпушувача
0,5 пачки ванільного цукру
щіпка солі
Як приготувати печиво у формі валентинок
Directions
- У глибоку посудину розбити яйце, додати цукор, ванільний цукор, сіль і збити вінчиком або виделкою. Додати розм’якшене масло і добре вимішати до однорідності.
- Влити у суміш сметану, продовжуючи перемішувати.
- Всипати просіяне борошно, перемішане з розпушувачем. Вимішувати спочатку виделкою чи ложкою, далі – руками. При потребі, якщо тісто липнутиме до рук, додати трішки борошна. Але не захоплюйтесь підсипанням – аби тісто не вийшло надто тугим.
- Скатайте вимішене тісто в кулю, загорніть харчовою плівкою і поставте в холод не менш як на годину.
- Тоді дістаньте, розкатайте товщиною в 4-5 мм і з допомогою формочки витисніть сердечка.
- Деко встеліть папером для випікання (нічим змащувати не потрібно) і викладіть сердечка, щоб між ними була відстань не менше 1 см.
- Поставте деко у розігріту до 180 градусів духовку і запікайте до рум’яності. На це піде хвилин 20.
- Готове печиво можна притрусити цукровою пудрою.
- Піднести коханому/коханій з посмішкою та закоханим поглядом. І цьомнути в губи.
ЯЄЧНЯ З СОСИСКОЮ “РОМАНТИЧНИЙ РАНОК”
Коли в серці вирує кохання, навіть звичайну яєчню легко перетворити на романтичний сніданок. Гайда на кухню, покажемо як.
Що беремо з собою
2 довгі сосиски (як для хот-догів)
2 курячих яйця
олія, вершкове масло для смаження
сіль, перець, ароматні трави на смак
зелень, овочі для подачі
Як приготувати яєчню-серце:
- Кожну сосиску розрізаємо уздовж гострим ножем навпіл, але не до кінця. Залишаємо 2-3 см. Тоді вивертаємо розрізом назовні, щоб утворилося сердечко, і низ скріплюємо зубочисткою.
- Викладаємо сосисочні серця на підігріту пательню з маслом і олією і трішки підсмажуємо.
- В серединку кожного обережно вбиваємо яйце. Солимо, перчимо, посипаємо травками-приправками.
- Смажимо до бажаної густини жовтка. Якщо любите рідкий – 3-4 хвилини. Якщо густий – до 10 хв. під кришкою.
- Обережно викладіть готові серця на тарілку, не забувши забрати зубочистку.
- Прикрасьте гілочками петрушки або кропу. Можна додати грінки, тоненько порізаний твердий сир, оливки, кружальця помідора чи огірка. А можна кетчупом на білій тарілці написати “LOVE”. І зварити каву.
ПОЛУНИЧНО-ВЕРШКОВИЙ ДЕСЕРТ “МОЯ БУБОЧКА”
Ну, і нарешті десерт. Що у таке символічне свято може бути пікантніше за полуницю з вершками? Ну хіба що комплект рожевої білизни в подарунок. Придбали такий?.. Тоді уважно слухайте, що робити далі.
купити для десерту:
200 г полуниць (краще свіжих, але підійдуть і заморожені)
4 ст. ложки цукру
1 ч. ложка ванільного цукру
200 мл вершків (бажано, щоб жирність була не менше 20%)
200 мл сметани (жирність 20-30%)
як приготувати десерт до дня закоханих:
- Насамперед, якщо полуницю купили свіжу, відкладіть дві найкрасивіші бубочки для оздоблення. У решти повідривайте зелені хвостики.
- Якщо полуниця заморожена, розморозьте ягоди, але не до кінця, щоб не витік увесь сік.
- Міксером або блендером збийте вершки в густу піну. Наберіться терпіння – на це може піти хвилин 10-15.
- Сметану збийте окремо, додаючи туди цукор і ванільний цукор. А тоді обережно перемішайте її з вершками.
- Полуницю змолоти в пюре в окремій посудині.
- У високі склянки викладати шарами по кілька ложок полуничну та вершково-сметанну масу, щоб вийшла смугаста червоно-біла композиція.
- Верхній шар має бути білим. Зверху на вершкову “хмаринку” викласти ціленькі ягідки догори хвостиками.
- Подати на підносі з букетиком тюльпанів або гіацинтів і прошепотіти на вушко: люблю тебе!
Якщо ви, “чаклуючи” на кухні, поклали до кожної страви обов’язковий найважливіший інгредієнт – часточку свого відданого серця – можете вважати, що страва вам вдалася на всі сто.
Та пам’ятайте головне: День усіх закоханих – це не лише сердечка, завчені палкі слова і солодкі поцілуночки. Насамперед, це день дій – шалених, рішучих, божевільних. Тож робіть висновки і готуйтеся ретельно. Для когось справжній вчинок – підкорити гірську вершину заради того, щоб зробити там пропозицію руки і серця, а для когось неабиякий подвиг – спекти печиво і сказати: “ось твоя зубна щітка, переїжджай до мене”. Тож дерзайте і кохайте!