Чим замінити розпушувач для тіста | Гасіння соди оцтом

Чим замінити розпушувач для тіста? Пропонуємо 3 способи: як замінити розпушувач на соду, гасіння соди оцтом та пекарський порошок для печива, панкейків та іншої випічки в домашніх умовах. А ще, дізнайтеся, яке має бути співвідношення соди й розпушувача, його склад.

Один з основних критеріїв вдалої випічки – пухкенький і ніжний виріб. І тут не все так просто, як здається на перший погляд. Неправильно розраховані пропорції, не достатньо погашена сода – і всі старання господині можуть зійти нанівець. І якщо раніше господині використовували здебільшого лише соду, то зараз в кулінарному тренді – розпушувач для тіста. Яка ж різниця між содою і розпушувачем, який із цих компонентів найбільш вдало підходить для випічки – про все це більш детально поговоримо далі.

Чим можна замінити розпушувач

Корисно знати та пам’ятати: як обрати якісні дріжджі 

Як замінити розпушувач на соду

Як замінити розпушувач на соду

Якщо у вас не виявилось під рукою розпушувача, а приготування тіста вже почали, тоді замініть його харчовою содою. В чистому вигляді, вона підходить більше до заварного, бісквітного, здобного та пісочного тіста. Під час замішування, необхідно додавати соди, вдвічі менше, аніж розпушувача.

Сода, є біологічним продуктом і при температурі вище 60 градусів, має здатність виділяти вуглекислий газ. В чистому вигляді, її варто додавати лише у ту випічку, яка передбачає використання кисломолочних продуктів: кефір, закваска, йогурт, сметана або фруктове пюре, соки. В іншому випадку, краще поєднувати її з оцтом.

Дізнайтеся, 13 речей, які потрібно знати про кисле молоко.

Гасіння соди оцтом

Гасіння соди оцтом

Раніше господині використовували лише соду. І якщо згадати, якою була випічка у наших бабусь, то інакше як шедевральною її не назвеш. Хоча єдиним варіантом для них була сода, погашена оцтом.

Чи все ви знаєте про борошно – якість, види та гатунки

Це пояснюється тим, що сама по собі сода не є розпушувачем. А щоб відбулося повне її розкладання і смак випічки був прекрасним, її варто гасити кислотою. Адже під час гасіння соди виділяється вуглекислий газ, який, власне, додає випічці об’єму. Якщо ж у тісто додати непогашену соду, про пухкенький виріб годі й мріяти.

Щоправда, є одна хитрість, яку варто знати усім: не потрібно гасити соду на відкритому повітрі, адже весь вуглекислий газ просто вивітриться.

Співвідношення соди і оцту

Щоб отримати пухкеньку випічку, потрібно знати точне співвідношення соди і оцту, скільки їх потрібно, приміром, на кілограм борошна. Бо ж якщо необхідна кількість соди ще вказується у рецепті, то оцту ми звикли давати на око. Тому випічка виходить не завжди такою, як очікувалося.

Співвідношення соди і оцту

Отже, співвідношення соди та оцту повинно бути таким: 1 чайна ложка розпушувача = 0,5 чайної ложки соди + 1/4 ч. ложки столового оцту.

Якщо «переборщити» з содою, страва матиме неприємний і сильно виражений запах соди. Єдине, що лишається зробити з таким шедевром – відправити у смітник.

Досвідчені кулінари взагалі радять додавати соду до сухих продуктів, таких як борошно, а оцет, навпаки, до рідких – кефіру, сметани, яєць.

Чим можна гасити соду

І, увага: гасити соду можна не лише оцтом, а й лимонним соком чи кисломолочними продуктами.. Найголовніше при використанні соди – не зволікати і одразу випікати тісто, адже реакція проходить дуже швидко.

Часто працюєте з тістом? Запам’ятайте 20 золотих правил

Розпушувач та його склад

Порівняно не так давно на підмогу господиням з’явився розпушувач, в склад якого, входять доступні кожному компоненти. І якщо спочатку до нього ставилися дещо підозріло, як до чергової «хімії», то сьогодні без розпушувача важко уявити собі повноцінну кухню.

Розпушувач, у свою чергу, позбавляє нас від таких неприємних моментів, які притаманні роботі з содою. Його не потрібно розчиняти, варто просто всипати у тісто.

Розпушувач та його склад

А чи знали ви, що входить в склад розпушувача? Це та ж сама сода, поєднана у відповідних пропорціях з борошном і лимонною кислотою. Часто замість борошна, виробники додають ще крохмаль, аби розпушувач довше зберігався. Суміш скомпонована таким чином, щоб сода і кислота давали потрібну реакцію і в потрібний час – безпосередньо при випіканні.

10 секретів приготування ідеального бісквіту

Розпушувач не варто застосовувати, коли в тісто додається мед. З ним впорається лише сода. У всіх інших випадках соду і розпушувач можна заміняти одне одним, однак, розпушувача потрібно брати у два з половиною рази більше, ніж соди.

Порошок для випічки (розпушувач) в домашніх умовах

Власне, щоб отримати розпушувач, уже немає потреби бігти до магазину. Адже багато господинь знають секрет співвідношення продуктів у цій суміші і готують розпушувач самі.

Як зробити розпушувач самостійно

Отже, як приготувати пекарський порошок в домашніх умовах? Дуже просто. Потрібно 5 ложок соди, 3 ложки лимонної кислоти і 12 ложок борошна. Усі інгредієнти потрібно змішати у сухій банці і там же зберігати, щільно закривши кришечкою. Його можна додавати у тісто для панкейків, печива, бісквітів, тощо.

Рецепт простого і дуже вдалого бісквіту

Так суміш буде постійно під рукою, а випічка буде постійно вдалою. Чого ми вам щиро бажаємо!

Максим Нікітін
Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.
Усі публікації автора