26.02.2015

Рататуй

Існує безліч смачнючих та корисних страв з національним колоритом з різних кухонь світу, про які ми, на жаль, нічого не знаємо. Так було б і з однією стравою французької кухні, якби не… мультик. У 2007 році мультиплікаційна студія Pixar випустила мультиплікаційний фільм про щура Ренні, який захоплювався кулінарією. Центральною стравою однойменної стрічки став рататуй ‒ традиційне овочеве рагу провінційної французької кухні регіону Прованс. Цікаво, що у мультфільмі продемонстровано традиційний рецепт страви та сервірування.


Спочатку рататуй був поширений виключно серед провансальських селян і складався з цукіні, перцю, помідорів, цибулі й часнику. Згодом страва розповсюдилась по ширшій території країни, а віднедавна ‒ й за її межі.

Оскільки інгредієнти, з яких готують рататуй не надто рідкісні, не дивно, що страва має аналоги у інших європейських кухнях ‒ те ж знайоме українцям лечо дуже нагадує французьке рагу. Проте національною й оригінальною цю страву роблять спеції з Провансу, які є обов’язковим складником наїдку. Прованські трави або ще прованські прянощі ‒ це суміш спецій, які використовуються у французькій кухні. Зазвичай, це: розмарин, чебрець, базилік, шавлія, перцева м’ята, материнка, майоран та садовий чебер.

IMG_2122

Традиційно рататуй готували з сезонних свіжих овочів. Класичний рататуй складається з тушкованих або запечених баклажанів, кабачків, цибулі, болгарського перцю, помідорів та часнику. Оскільки страва народна, то й рецептів приготування є дуже багато, існують навіть варіанти рідкого рататуя, що більше нагадує суп.

Рататуй можуть подавати як самостійну страву або як гарнір до м’яса чи риби. Є варіанти холодної та гарячої страви. Рататуй поєднують з бараниною та яловичиною. Якщо ж страва відіграє роль основної, до неї часто подають рис або смажену картоплю у якості гарніру.

Готову страву часто посипають пармезаном або заправляють соусами. Проте, головною умовою приготування цієї французької смакоти є збереження неповторного аромату прованських трав, які й перетворили овочеве рагу у славнозвісний рататуй.

Максим Нікітін

Максим Нікітін

Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.

Instagram Facebook

Залишити коментар

Your email address will not be published.