26.02.2015

Рататуй з овочами та м’ясом | Рецепт в духовці та мультиварці

Овочевий рататуй

Тут ви знайдете два способи як приготувати рататуй з овочами та м’ясом. Рецепт класичної страви в духовці з використанням помідорів баклажанів та кабачка або мультиварці з додававанням м’ясного фаршу на основі курки чи свинини.

Існує безліч смачнючих та корисних страв з національним колоритом з різних кухонь світу, про які ми, на жаль, нічого не знаємо. Так було б і з однією стравою французької кухні, якби не… мультик. У 2007 році мультиплікаційна студія Pixar випустила мультиплікаційний фільм про щура Ренні, який захоплювався кулінарією. Центральною стравою однойменної стрічки став саме рататуй ‒ традиційне рагу провінційної французької кухні регіону Прованс.

Овочевий рататуй в духовій печі

Класичний рецепт складається з тушкованих або запечених баклажанів, кабачків, цибулі, болгарського перцю, помідорів та часнику. Запікання цієї страви в духовці займе у вас лише 35 хвилин. Ми підготували швидкий варіант приготування страви прованської кухні, яка підійде навіть під час посту.

Інгредієнти овочевого рататуя

  • 2 баклажани

  • 2 молодих кабачки

  • 5 помідор

  • 2 гілочки петрушки

  • 3 зубчика часнику

  • 3 ст. л. оливкової олії

  • сіль спеції по смаку

Інгредієнти для томатного соусу

  • 2 помідора

  • 1 цибулина

  • 2 шт. болгарського перцю

  • 1 ст. л. томатної пасти

  • 2 ст. л. оливкової олії

  • Сіль, перець, спеції

спосіб Приготування рагу з овочами

  • Баклажани , помідори та кабачки помити та нарізати кільцями приблизно 3 мм. Посипати сіллю, та залишити на кілька хвилин.( Томати попередньо обдати окропом, зняти шкірку).
  • Обсмажити цибулю на оливковій олії, додайте перець та спеції. Обсмажте ще 5-10 хвилин.
  • Соус викладіть на дно форми. Поверх нього викладіть овочі, чергуючи їх в будь-якому порядку.
  • Оливкову олію змішуємо з спеціями. Покриваємо цією заправкою викладені інгрідієнти.
  • Накриваємо фольгою та відправляємо запікатись в духовку до 180 градусів на 30-40 хвилин.

Головним етапом є правильно підібранці продукти. Вони повинні бути свіжі та однакового розміру. Візьміть до уваги, що в кожної господині різні духові печі, тож щоб запечені овочі вийшли ідеальними та не підгоріли, час від часу слідкуйте за їх приготуванням.

Рататуй з м’ясом в мультиварці

Ми ще приготували для вас не зовсім традиційний рецепт цієї страви, хоча він є практично скрізь, і займає він почесне місце на кожному святковому столі. Інгрідієнти ті ж самі, що і у звичайного рагу, тільки з додаванням м’яса курки або ж свинини. Варіант в мультиварці набагато швидший, можна виставити режим “Підігрів” і спокійно займатися своїми справами.

Інгредієнти для м'ясного рататуя

  • 600 г. свинини

  • 2 цибулини

  • 1 баклажан

  • 1 кабачок

  • 1 болгарський перець

  • 2 зубчику часнику

  • 100 мл. томатного соку

  • сіль перець за смаком

Приготування страви з м'ясом

  • М’ясо пропустіть через м’ясорубку або блендер. Додайте спецій та перемелену цибулю та перемішайте
  • Овочі наріжте кільцями та замаринуйте в оливковій олії та спеціях. Залиште на 20 хвилин
  • Обжарити цибулю. Додайте порізані кубиками помідор, перець, часник та томатногий сік. Тушкуйте до готовності.
  • На дно мультиварки викладаєм частину готового соусу. Формуємо м’ясні кульки, трішки зжимаючи. Розмір має бути аналогічний овочам.
  • Далі по черзі викладаєм овочі з фаршем в мультиварку та заливаємо рештою томатної заправки. По бажанню можна додати зелені.
  • Закриваємо крижку та ставим на режим “Гасіння” приблизно одну годину. за кілька хвилин до готовності можна посипари сиром.

Це смачне овочеве рагу можуть подавати як самостійну страву або як гарнір до м’яса чи риби. Є варіанти холодної та гарячої страви. Його поєднують з бараниною та яловичиною. Якщо ж страва відіграє роль основної, до неї часто подають рис або смажену картоплю у якості гарніру.

Готову страву часто посипають пармезаном або заправляють соусами. Проте, головною умовою приготування цієї французької смакоти є збереження неповторного аромату прованських трав, які й перетворили овочеве рагу у славнозвісний рататуй.

Максим Нікітін

Максим Нікітін

Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.

Instagram Facebook

Залишити коментар

Your email address will not be published.