Пишні оладки (млинці) на кислому молоці «Як у бабусі»

Оладки на кислому молоці – це чудовий спосіб використати кисле молоко, яке може зіпсуватись, і при цьому приготувати смачний та ситний сніданок. Оладки на кислому молоці – один із найбільш простих у приготуванні десертів. Приготування оладок на кислому молоці не вимагає особливих кулінарних навичок чи дорогих інгредієнтів, що робить цей рецепт доступним для кожного. Такі оладки стануть улюбленим частуванням для всієї родини, а їх приготування не займе багато часу.  

Не зважаючи на свою простоту, вони виходять із тонкою, хрумкою скоринкою, але мають ніжну текстуру всередині – точно такі ж як у бабусі, пам’ятаєте? Головний секрет таких оладок – кисле молоко. Якщо Ви раптом не знаєте, що приготувати з кислого молока, то цей рецепт –  для Вас. 

У цій статті ми розповімо, як приготувати ідеальні оладки на кислому молоці, дотримуючись простих кроків і використовуючи доступні інгредієнти. Дізнайтеся, як зробити ваш сніданок особливим і приємним з мінімальними зусиллями. У нашому рецепті ви знайдете всі необхідні поради та секрети, які допоможуть вам досягти бездоганного результату. Готуйте з радістю та насолоджуйтесь домашніми оладками, що принесуть тепло і затишок до вашого столу.

Засікайте 20 хвилин і поїхали! 

Для приготування такої страви, як оладки на кислому молоці Вам знадобляться такі продукти: 

Інгредієнти для оладок

Зверніть увагу, що в рецепті нема оцту, тому гасити соду оцтом не потрібно. За бажанням також можете додати натерте яблуко, трішки цедри цитрусових, чи дрібно нарізану полуницю. Це додасть вашим оладкам “родзиночки”, зробить їх особливими. 

Хитрощі при приготуванні оладок на кислому молоці:

  1. Недотримання пропорцій борошна із іншими інгредієнтами. Якщо додати забагато чи замало борошна, то млинці ніяк не вийдуть пухкими: вони будуть тонкими й плоскими, або грубими і твердими. Щоб це не зіпсувало ваші враження від оладок, дотримуйтесь пропорцій і знайте, що тісто на оладки за текстурою має бути схоже на в’язкий гарячий шоколад. 
  2. Температура пательні. У своїй покроковій інструкції ми кажемо, що пательня має бути на середньому вогні. Справа в тому, що до холодної пательні оладки прилипнуть і не просмажаться, а на занадто гарячій – пригорять, а всередині залишаться сирими. Не відводьте погляду від пательні і у вас все вийде!
  3. Використання недостатньо кислого молока. Ми уже казали, що для тіста непотрібні жодні розпушувачі. Це тому, що достатньо кисле молоко реагує із содою, дозволяючи млинчикам підніматись на сковорідці. Тісто оладок на недостатньо кислому молоці не буде підніматись на пательні. Як дізнатись яким чином можна прискорити скисання молока можна прочитати тут. 

Як приготувати оладки з кислого молока:

  • Додаємо в посудину кисле молоко, яйця, цукор, сіль і перемішуємо. Коли завершили, то додаємо борошно і ретельно вимішуємо: тісто має бути однієї текстури, рідке і без грудочок борошна.
  • Наливаємо на сковорідку тонким шаром олію, вмикаємо середній вогонь, і коли пательня розігріється – викладаємо ложкою тісто. 
  • Пекти млинці потрібно з обох боків до золотистого кольору. Маленький секрет: не відвертайтесь від пательні, бо другу сторону потрібно жарити набагато менше, ніж першу.

Із чим смакувати? 

Зазвичай, млинчики їдять зі сметаною, медом або з омочкою, що додає їм ніжного і солодкого смаку. Якщо у вас є настрій поїсти приторно солодких оладків, тодля вас ми пропонуємо полити оладки згущеним молоком.  Для любителів фруктів і ягід ідеально підійде джем або варення. Особливо смачно подавати оладки з полуничним, малиновим або чорничним варенням. Якщо ви віддаєте перевагу свіжим ягодам, додайте до оладок трохи чорниці, малини або полуниці, у тісто або на тарілку щоб отримати свіжий і особливий смак. 

Для тих, хто любить солоні страви, оладки можна подати з червоною ікрою або лососем, що зробить ваш сніданок більш вишуканим і ситним. Якщо ви із самого початку приготування задумали оладки із таким наповненням, то радимо використовувати менше цукру для замішування тіста (замість 3 столових ложок – 1 чайна). Це дозволить оладкам не псувати, а навіть підкреслювати смак лосося й червоної ікри.

Якщо у Вас не виявилось в холодильнику кислого молока, то ви можете прочитати як зробити кисле молоко.

Радимо також рецепт пишних оладок на дріжджах.

Оладки закордоном

У країнах Північної Америки, зокрема в Канаді, на оладки говорять “панкейк” і часто можна побачити, що їх подають з кленовим сиропом або топленим шоколадом – все для особливих ласунів. Якщо ж вам подобається експериментувати, спробуйте додати до оладок йогурт з фруктами або навіть трохи горіхів і меду. Це відкриє для вас нове поле для експериментів – з чим ще можна смакувати оладки на молоці. 

Незалежно від вибору добавок, оладки завжди залишаються ніжними, пухкими і дуже смачними, роблячи ваш сніданок чи перекус особливим. Усі ці додатки підкреслюватимуть неперевершений смак оладок.

Історія оладок

Млинці на кислому молоці придумали ще задовго до наших бабусь. Перші згадки про млинчики з’явились ще у Древній Греції і Давньому Римі. Те, чим вони відрізнялись від сучасних – наявністю соди і використанням борошна. У перших оладках використовувалось не тільки пшеничне, а й ячмінне борошно, а от подавалась страва на тарілці із медом чи фруктами. Скільки уже часу пройшло, а ми досі користуємось цим рецептом!

У часи середньовіччя із поширенням християнства оладки здобули ще більшої  популярності. Справа в тому, що однією із християнських традицій є припинення вживання м’яса у час посту. Тому оладки на кислому молоці, як вегетаріанська страва, отримали всеєвропейське визнання в цей період.

Зараз, в 21-му столітті оладки є також дуже популярним сніданком і десертом. Популярність полягає у доступності рецептів і простоті рецепту. Тому, як матимете лишні 20 хвилин і кисле молоко – нумо готувати і їсти!

Максим Нікітін
Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.
Усі публікації автора