Ліниві біляші з м’ясом
Приготування біляшів за цим рецептом не займе багато часу, про що свідчить і їхня назва – «ліниві». Тісто зробити легко, складники доступні. А начинку за рецептом класти треба не в середину, а змішувати з тістом. Такий спосіб приготування страву робить іншою, але не менш смачною.
Класичний біляш – це башкирський або татарський пиріжок з прісного або дріжджового тіста з фаршем або дрібно рубаним м’ясом, з обов’язковим отвором зверху, смажений в олії.
Назва страви походить від слова “беліш”, яким у татарській та башкирській кухнях називають великий печений пиріг з прісного тіста та з різноманітною начинкою, частіше з нарізаного шматочками м’яса, змішаного з картоплею або пшоном чи рисом.
Нині ж ці смажені пиріжки набули дещо іншого вигляду та призначення: біляші зазвичай сприймаються як вулична їжа і вдома готуються вкрай рідко. Тож відтепер, сподіваємося, вони стануть частішими гостями на вашій кухні!
Інгредієнти для лінивих біляшів
- Тісто:
1 яйце
400 мілілітрів кефіру чи кислого молока
1 чайна ложка цукру
2,5-3 склянки борошна
0,5 чайної ложки соди
0,5 чайної ложки солі
- Начинка:
300 грамів м’ясного фаршу
1 невелика цибулина
2 зубки часнику
сіль за смаком
чорний мелений перець за смаком
1 столова ложка подрібненої зелені (зелена цибуля, кріп)
соняшникова олія для смаження
Можна ще приготувати класичні біляші з м’ясом.
Як приготувати ліниві біляші з фаршем
- У борошно всипати цукор, сіль, соду, вбити яйце, влити кефір і ретельно вимішати. Тісто має бути, як густа сметана. Тому, якщо зарідке, досипте ще борошна.
- У фарш потерти дрібно цибулину, посолити, поперчити і вимішати.
- Фарш викласти у тісто, всипати зелень і все вимішати.
- На сковороду налити кілька ложок олії і, коли вона розігріється, ложкою викладати тісто. Смажити, як оладки: з обох боків.
Радимо також рецепт лінивих голубців.
Частенько готуєте страви для швидкого перекусу – пиріжки, млинці, оладки? Якщо вам сподобався рецепт лінивих біляшів, будь ласка, напишіть про свої враження у коментарях – нам цікаво знати вашу думку.