26.10.2015

Ліниві біляші з м’ясом

Приготування біляшів за цим рецептом не займе багато часу, про що свідчить і їхня назва – «ліниві». Тісто зробити легко, складники доступні. А начинку за рецептом класти треба не в середину, а змішувати з тістом. Такий спосіб приготування страву робить іншою, але не менш смачною.

Класичний біляш – це башкирський або татарський пиріжок з прісного або дріжджового тіста з фаршем або дрібно рубаним м’ясом, з обов’язковим отвором зверху, смажений в олії.

Назва страви походить від слова “беліш”, яким у татарській та башкирській кухнях називають великий печений пиріг з прісного тіста та з різноманітною начинкою, частіше з нарізаного шматочками м’яса, змішаного з картоплею або пшоном чи рисом.

Нині ж ці смажені пиріжки набули дещо іншого вигляду та призначення: біляші зазвичай сприймаються як вулична їжа і вдома готуються вкрай рідко. Тож відтепер, сподіваємося, вони стануть частішими гостями на вашій кухні!

Інгредієнти для лінивих біляшів

  • Тісто:
  • 1 яйце

  • 400 мілілітрів кефіру чи кислого молока

  • 1 чайна ложка цукру

  • 2,5-3 склянки борошна

  • 0,5 чайної ложки соди

  • 0,5 чайної ложки солі

  • Начинка:
  • 300 грамів м’ясного фаршу

  • 1 невелика цибулина

  • 2 зубки часнику

  • сіль за смаком

  • чорний мелений перець за смаком

  • 1 столова ложка подрібненої зелені (зелена цибуля, кріп)

  • соняшникова олія для смаження

Можна ще приготувати класичні біляші з м’ясом.

Як приготувати ліниві біляші з фаршем

  • У борошно всипати цукор, сіль, соду, вбити яйце, влити кефір і ретельно вимішати. Тісто має бути, як густа сметана. Тому, якщо зарідке, досипте ще борошна.
  • У фарш потерти дрібно цибулину, посолити, поперчити і вимішати.
  • Фарш викласти у тісто, всипати зелень і все вимішати.
  • На сковороду налити кілька ложок олії і, коли вона розігріється, ложкою викладати тісто. Смажити, як оладки: з обох боків.

Радимо також рецепт лінивих голубців.

Частенько готуєте страви для швидкого перекусу – пиріжки, млинці, оладки? Якщо вам сподобався рецепт лінивих біляшів, будь ласка, напишіть про свої враження у коментарях – нам цікаво знати вашу думку.

Максим Нікітін

Максим Нікітін

Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.

Instagram Facebook

Залишити коментар

Your email address will not be published.