Гарбузовий пиріг з сиром
Пиріг – це страва, якою завжди можна порадувати гостей. Він є невід’ємною частиною будь-якого свята і навіть будній день перетворить на святковий. Раніше пекти пироги вміла чи не кожна українська господиня. Ніколи не пізно навчитися цій чудовій справі і приготувати гарбузовий пиріг з сиром.
Такий звичний українцям гарбуз – це прекрасне джерело бета-каротину, вітамінів А, С та Е, антиоксидантів. Гарбуз є низькокалорійним продуктом, а отже страви з нього не нашкодять фігурі.
Як приготувати випічку з гарбуза?
Гарбузовий пиріг з сиром – поживний та смачний, може бути як десертом, так і основним блюдом. Він не може не припасти до душі, варто лише раз його приготувати.
Завдяки простоті процесу, приготувавши гарбузовий пиріг з сиром за цим рецептом, ви забезпечите собі і своїм близьким чудовий сніданок, обід чи вечерю, а також прекрасний настрій без особливих зусиль.
Інгредієнти для гарбузового пирога
6 столових ложок розтопленого вершкового масла
1,5 склянки цукру
3 яйця
1 склянка гарбузового пюре
250 г кисломолочного сиру
2 склянки борошна
1 чайна ложка соди
1/2 чайних ложки розпушувача для тіста
цукрова пудра
мелена кориця, тертий мускатний горіх за смаком.
Приготуйте також гарбузово-сирну запіканку.
Рецепт: гарбузовий пиріг із сиром
- Перед тим, як почати готувати гарбузовий пиріг з сиром, необхідно обрати і підготувати гарбуз. У світі налічується понад 50 сортів гарбуза. Вони різняться формою, кольором, можуть важити від кількох до 250 кілограмів. Однак за смаковими якостями всі гарбузи досить схожі.
- Обирайте той гарбуз, який сподобається саме вам. Для гарбузового пирога з сиром найкраще підійде невеликий гарбуз зі щільною солодкою м’якоттю. Перед приготуванням пирога з гарбуза слід видалити насіння й волокна, розрізати його на частини і запекти в духовці. Для запікання можна лишити шкірку і зняти її згодом.
- Коли гарбуз спечеться і стане м’яким, розім’яти його виделкою або перемолоти до пюреподібного стану. Однак гарбузове пюре не повинно бути занадто рідким.
- Вершкове масло розтопити та охолодити, додати склянку цукру, збити до утворення однорідної маси.
- Додати 2 яйця і готове гарбузове пюре. Все добре перемішати і вимішати.
- Окремо добре просіяти борошно, щоб видалити з нього всі сторонні домішки і збагатити киснем. Додати до борошна корицю, чайну ложку соди, мускатний горіх і пів чайної ложки розпушувача для тіста. Важливо не перебільшити з содою, інакше пиріг вийде темнуватого кольору з неприємним запахом.
- Отриману суміш з’єднати з яєчно-гарбузовою масою і добре перемішати, але не збивати.
- Форму з високими бортиками змастити маслом, присипати борошном. Готове тісто вилити до неї.
- 250 г свіжого сиру розім’яти і перетерти, додати до нього 1 яйце, півсклянки цукру та перемішати.
- Столовою ложкою викладати сирну масу на поверхню тіста окремими «острівцями» таким чином, щоб вони не з’єднувалися один із одним і були на деякій відстані. Потім за допомогою ножа або зубочистки зробити візерунки.
- Випікати в попередньо розігрітій до 170° духовці до готовності.
- Коли гарбузовий пиріг з сиром буде готовий, вийняти його з духовки і дати повністю охолонути у формі. Коли пиріг гарячий, його краще не різати. Якщо це все ж необхідно, слід нагріти ніж в гарячій воді, швидко його витерти і тоді різати ним.
- Готовий пиріг вийняти з форми, порізати на порційні шматочки, притрусити цукровою пудрою. Крім цукрової пудри, гарбузовий пиріг з сиром можна також змастити маслом: воно надасть йому приємного аромату.
Рекомендуємо також рецепт гарбузових мафінів.
Якщо вам сподобався рецепт гарбузового пирога з сирною начинкою, поділіться враженнями у коментарях.