Домашнє згущене молоко (з черпаками)

Щоб бути впевненим у якості згущенки на всі 100%, краще варити її власноруч. Вона виходить смачною, світло-коричневого кольору.

Інгредієнти для домашнього згущеного молока

  • 1,2 л домашнього жирного молока

  • 0,4 л цукру (пропорція 3:1)

  • 1/3 ч. ложки соди.

Скуштуйте також сирники з вареним згущеним молоком.

Як приготувати домашнє згущене молоко

  • Молоко влити у каструлю з товстим дном, всипати цукор, додати соду.
  • Ретельно розмішуючи, суміш довести до кипіння, занурити в каструлю три металеві черпаки (щоб не пригоріло і не треба було весь час мішати) і залишити варитися на малому вогні.
  • Десь за годину молоко жовтіє, далі загусає і стає світло-коричневим.
  • Чим довше вариться молоко, тим воно густіше (на першій стадії варіння виходить концентроване молоко (приблизно 1 год), далі – згущене (десь 2 год), а потім перетворюється на іриску.
  • Можна додати ваніль насамкінець варіння. На густину це не впливає, але колір стає трохи світлішим.

Приготуйте також торт зі згущеним молоком “Мурашник”.

Максим Нікітін
Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.
Усі публікації автора