Домашнє згущене молоко (з черпаками)
Щоб бути впевненим у якості згущенки на всі 100%, краще варити її власноруч. Вона виходить смачною, світло-коричневого кольору.
Інгредієнти для домашнього згущеного молока
1,2 л домашнього жирного молока
0,4 л цукру (пропорція 3:1)
1/3 ч. ложки соди.
Скуштуйте також сирники з вареним згущеним молоком.
Як приготувати домашнє згущене молоко
- Молоко влити у каструлю з товстим дном, всипати цукор, додати соду.
- Ретельно розмішуючи, суміш довести до кипіння, занурити в каструлю три металеві черпаки (щоб не пригоріло і не треба було весь час мішати) і залишити варитися на малому вогні.
- Десь за годину молоко жовтіє, далі загусає і стає світло-коричневим.
- Чим довше вариться молоко, тим воно густіше (на першій стадії варіння виходить концентроване молоко (приблизно 1 год), далі – згущене (десь 2 год), а потім перетворюється на іриску.
- Можна додати ваніль насамкінець варіння. На густину це не впливає, але колір стає трохи світлішим.
Приготуйте також торт зі згущеним молоком “Мурашник”.