Домашнє згущене молоко (з черпаками)

Поділитись публікацією:

Щоб бути впевненим у якості згущенки на всі 100%, краще варити її власноруч. Вона виходить смачною, світло-коричневого кольору.

Інгредієнти для домашнього згущеного молока

  • 1,2 л домашнього жирного молока

  • 0,4 л цукру (пропорція 3:1)

  • 1/3 ч. ложки соди.

Скуштуйте також сирники з вареним згущеним молоком.

Як приготувати домашнє згущене молоко

  • Молоко влити у каструлю з товстим дном, всипати цукор, додати соду.
  • Ретельно розмішуючи, суміш довести до кипіння, занурити в каструлю три металеві черпаки (щоб не пригоріло і не треба було весь час мішати) і залишити варитися на малому вогні.
  • Десь за годину молоко жовтіє, далі загусає і стає світло-коричневим.
  • Чим довше вариться молоко, тим воно густіше (на першій стадії варіння виходить концентроване молоко (приблизно 1 год), далі – згущене (десь 2 год), а потім перетворюється на іриску.
  • Можна додати ваніль насамкінець варіння. На густину це не впливає, але колір стає трохи світлішим.

Приготуйте також торт зі згущеним молоком “Мурашник”.

Максим Нікітін
Максим Нікітін
Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.

Схожі публікації

Печиво “Горішки” з бюджетною начинкою — рецепт замість згущеного молока

Що використати замість згущеного молока – простий рецепт начинки з доступних інгредієнтівНу от перше питання. Начинка. Бо класичний...

Домашній Наполеон за 1 годину — простий крем без дорогих вершків, покроковий рецепт

Чому саме заварний крем: економія і смакНу от перше питання. Крем. Бо багато хто каже що справжній Наполеон...

Соління на Новий рік 2026 — ТОП-3 банки консервації для святкового столу

Чому соління — це не просто закуска, а порятунок столуНу от перше питання. Навіщо? Бо можна ж обійтися...

Квашена капуста на святковий стіл — як зберегти хрусткість, секрети подачі 2026

Чому взагалі капуста втрачає хрусткість: розбираємося в причинахНу от перше питання. Фізика процесу. Бо багато хто каже "капуста...