Топ-10 коронованих закладів світу, де можна смачно поїсти

Щороку компетентне журі, до складу якого входять найкращі шеф-кухарі, найвпливовіші кулінарні критики та найпрофесійніші ресторатори з усього світу, визначають 50 найкращих ресторанів планети Земля. Пропонуємо вам десятку «the best of the best» закладів світу, де можна і відчути унікальну атмосферу, і смачно поїсти.
Традиційно влітку цьогоріч були підведені підсумки престижної міжнародної премії The World’s 50 Best Restaurants – найавторитетнішої нагороди у світі кулінарії. Кожна позиція в рейтингу – це своєрідний кулінарний «Оскар», про який мріє кожен ресторан. Критерії, яким повинен відповідати найкращий заклад, охоплюють широкий спектр характеристик – від рівня обслуговування до якості приготовлених страв.
10. Gaggan, Таїланд
У тайському ресторані Gaggan основною фішкою є популярна нині індійська кухня. У меню – найрізноманіші вегетаріанські та дієтичні страви.
Однак поряд із ними місцеві кухарі готують і традиційні наїдки за перевіреними популярними у світі рецептами, а також вдосконалюють їх, додаючи незвичайні інгредієнти та експериментуючи зі смаком.
9. D.O.M., Бразилія
У меню бразильського ресторану, як стверджують місцеві кухарі, виключно вишукані й делікатесні страви. Але унікальні продукти – це не єдиний козир, яким виділяється заклад. У бразильському D.O.M. просто вражаючий ітер’єр.
На вході відвідувачів зустрічають п’ятиметрові дерев’яні двері, усе приміщення оздоблене в національному дусі. Та найбільше погляди гостей заворожує відкрита кухня ресторану.
8. Narisawa, Японія
Ще минулого року токійський ресторан перебував на 20-му місці. Нині ж Narisawa – найкращий ресторан в Азії і восьмий у світі. Філософія закладу та його шеф-кухаря полягає в тому, щоб потрібно максимально використовувати те, що нам дає природа.
Усі найвишуканіші смаки і аромати природи повинні радувати відвідувачів. У ресторані домінує традиційна японська кухня, у меню переважають морепродукти.
7. Dinner by Heston Blumenthal, Великобританія
У лондонському закладі Dinner by Heston Blumenthal пропагують і сповідують науковий підхід до кулінарії.
Власник закладу Хестон Блюменталь і шеф-кухар Ешлі Палмер-Уоттс протягом багатьох років досліджували гастрономічне минуле своєї країни, консультувалися з кулінарними істориками та годинами вивчали предмет у Британській бібліотеці. Підсумком наполегливої праці стало світове визнання шеф-кухарів і нескінченні потоки відвідувачів.
6. Mugaritz, Іспанія
Заміський іспанський ресторан, у якому готують молекулярну кухню. Подають там і традиційні іспанські страви. Знаходиться заклад поруч із селом неподалік від міста Сан-Себастьян.
Місцеві журналісти та відвідувачі вже встигли охрестити його «найважливішим гастрономічним явищем останнього часу».
5. Eleven Madison Park, США
Ресторан, що розташувався на нью-йоркському Манхеттені, – на п’ятому рядку престижного рейтингу. У Eleven Madison Park вдало поєднують американську та європейську кухні.
До речі, ресторан уже є почесним володарем трьох зірок Мішлен, п’яти зірок від Forbes Travel Guide і чотирьох від The New York Times.
4. Central, Перу
Найкращий ресторан Південної Америки, розташований самому центрі Ліми, увійшов до десятки світових лідерів. Усі овочі, фрукти і трави, які використовуються при приготуванні їжі, ростуть у саду закладу.
Самі ресторатори характеризують кухню як перуанську з інтернаціональним впливом. Абсолютний хіт – національна страва під назвою «тірадітос». Це перуанський варіант сашимі та карпаччо. Подається страва з тигровим молоком.
3. Noma, Данія
Скандинавський ресторан Noma, що знаходиться в столиці Данії Копенгагені, вже неодноразово займав позиції рейтингу кращих закладів світу. Цього разу – третю. Заклад гармонійно поєднує в собі столичний шик і скандинавські традиції.
Що стосується кухні, то вона являє собою сучасну інтерпретацію традиційної нордичної кулінарії.
2. Osteria Francescana, Італія
Італійський ресторан Osteria Francescana, що розташувався на півночі країни в місті Модена, можна вважати закритим. Там всього лише 12 столиків, і бронюються вони за кілька місяців уперед. Інтер’єр витриманий у бездоганному стилі: накрохмалені скатертини, старовинний посуд і срібні прилади.
Стосовно ж приготування страв, то тут люблять і вміють експериментувати. У меню як традиційна, так і молекулярна кухня.
1. El Celler de Can Roca, Іспанія
Переможцем 2015 року став іспанський заклад, дизайн якого витриманий у дусі мінімалізму. На сьогодні ресторан уже відзначений трьома мішленівськими зірками і володіє серйозним авторитетом у світі кулінарії.
Заклад пропонує відвідувачам спеціальне дегустаційне меню. Воно складається з 5 страв та 2 десертів і обходиться в 115 євро. Потрапити в ресторан дуже непросто. Тут діє дрес-код, а на бронювання столиків черга довжиною в кілька місяців.