Шпроти в домашніх умовах

Хіба кілька годин затраченого часу не варті того, щоб споживати якісний і натуральний рибний продукт? Однозначно так! Домашні шпроти за цим рецептом виходять ніжні і приємні на колір, вони чудово виглядатимуть на канапках. А рибна консистенція нічим не відрізнятиметься від виготовлених та консервованих у промислових умовах. У домашніх шпротах така ж м’яка кісточка, адже вони готуються на мінімальному вогні близько 3-х годин.
Інгредієнти для шпротів
1 кілограм дрібної риби (кілька, мойва, хамса)
4 жмені сухого цибулиння
100 грамів соняшникової олії
2 столові ложки солі
0,5 склянки дуже міцного чорного чаю
чорний перець (мелений і горошок)
6-8 шт. лаврового листя
бульйонний кубик зі смаком бекону (на бажання).
Спробуйте також приготувати скумбрію, запечену в банці.
Як приготувати домашні шпроти
- Промити лушпиння цибулі, залити водою (приблизно 1,5 л) і залишити на 3-5 годин. Поставити на вогонь, варити 20 хвилин після закипання. Відставити, охолодити, процідити.
- Заварити дуже міцний чай (1 пакетик на півсклянки окропу).
- Рибу почистити, видалити голови та нутрощі, добре промити.
- Цибульний відвар змішати чаєм та сіллю, перемішати до повного розчинення солі.
- Рибу акуратно викласти у глибоке деко спинками догори (чим щільніше одна до одної, тим краще – рибини краще збережуть форму). Рівномірно посипати спеціями, полити олією і вилити підготовлений солений розчин (його має вийти приблизно 1 л) цибулиння з чаєм.
- За 5-10 хвилин до кінця приготування влийте в каструлю рідкий дим.
- Поставити у духовку на мінімальну температуру (130-140 градусів) і готувати 2-3 години. Потрібно стежити за рівнем рідини, щоб риба підсушилася, але не підгоріла.
- Готові шпроти рекомендується зберігати в холодильнику.
- Можна використовувати як до канапок, так і в салатах.
Рекомендуємо також рецепт дрібної рибки у томаті, як з консерви.

Якщо вам сподобався рецепт домашніх шпротів, якщо ви любите готувати рибні страви і маєте в своєму кухарському арсеналі цікаві рецепти, будь ласка, напишіть про це у коментарях.