Шакшука — яєчня по-єврейськи | Класичний рецепт
Незнаєте що приготувати на сніданок? Спробуйте приготувати шакшуку— смачну страву з яєць, тушкованих овочів та спецій. Це класичний рецепт ізраїльської яєчні з помідорами, солодким та гострим перцем, а також спеціями. Тут ви дізнаєтесь як приготувати шакшуку (арабська яєчня) на сніданок.
Шакшука — традиційна страва на Близькому Сході. Вважається, що походить вона саме з Туніса, але привласнюють рецепт й інші країни. Ця страва має не лише безліч варіацій а й різні назви, наприклад, яєчня по-єврейськи (ізраїльська) та арабська яєчня, хоча смак страви від цього не змінюється.
Як приготувати шакшуку
Завдяки великій різноманітності яєчні по-арабськи, можна готувати її, використовуючи ті продукти та прянощі, які знайдуться у вашому холодильнику. Гострий перець буває різним, тому регулюйте гостроту томатного соусу самостійно. Можна ще приготувати більшу кількість соусу, охолодити, перекласти у ємність та відправити у холодильник, там він може зберігатися близько тижня. Так ви зможете не витрачати багато часу на приготування, отримавши за 10 хвилин смачну, єврейську яєчню на сніданок.
Це дуже смачний та ситний варіант сніданку, а ще досить швидкий. Зазвичай на одну порцію шакшуки йде 2 яйця, але її можна приготувати у великій сковорідці, використавши й 10 яєць, цієї страви точно вистачить на всю родину. Тому, мерщій зберігайте рецепт та приготуйте оригінальний сніданок. Для простішого приготування, перегляньте відео-рецепт яєчні по-єврейськи, де дізнаєтесь кілька секретів та отримаєте масу позитиву від перегляду.
Подавати шакшуку потрібно в тій сковороді, в якій вона власне, готувалася. Тому, рекомендуємо використовувати чавунну або алюмінієву сковороду, щоб не подряпати поверхню. Шакшука чудово смакує з білим хлібом (ним потрібно вимочувати ароматний томатний соус).
Ingredients
Яйця
Болгарський перець
Помідори
Гострий перець чилі
Цибуля
Томатна паста
1 скл томатного соку
Вершкове масло
Олія
Цукор
Спеції: сіль, чорний перець, зіра, копчена паприка
Зелень
Спробуйте, рецепт яєчні з м’ясом та грибами.
як приготувати ізраїльську яєчню
- На розігріту з олією сковороду вкидаємо порізану півкільцями цибулю.
- Тепер подрібнюємо часник і кидаємо до сковороди, туди ж відправляємо вершкове масло та порізаний болгарський перець. Додаємо спеції за смаком.
- Далі, нарізаємо помідори, гострий перець чилі і теж кидаємо до підсмаженої цибулі з солодким перцем. За смаком додаємо солі.
- Через 5 хвилин приготування додаємо томатну пасту та томатний сік. Щоб компенсувати кислотність, всипаємо трішки цукру.
- У сковороді робимо невеличкі заглиблення та вбиваємо туди яйця.
- Солимо, ставимо на мінімальний вогонь та чекаємо, поки приготується білок. За бажанням, можна додати чорного перцю.
- Тепер посипаємо все порізаною свіжою зеленню та поливаємо трішки оливковою олією для аромату.
Спробуйте: 8 оригінальних способів підсмажити яйця.
Для приготування можна використовувати й інші овочі та навіть м’ясо: баклажани, цукіні, гриби, сир, шинку або куряче філе. Останнє краще обирати готове, наприклад копчене. З помідорів краще зняти шкірку, дя цього потрібно обдати їх окропом, проте це не обов’язково. Свіжі томати можна замінити й консервованими. Для більшого аромату та смаку, гарячу страву можна посипати твердим тертим сиром або фетою.
Рекомендуємо, омлет-запіканка в духовці.