Рецепти приготування смачних страв з коропа

Почалось літо, відкрився літній сезон рибалки, а отже пора розпочинати смакування цьогорічною свіжою рибкою! Варити рибний суп – це вже банально й швидко набридає. Та хіба рибу можна тільки варити? Її можна смажити, маринувати, тушкувати, готувати на пару, чи на мангалі. Таке різномаїття способів готування може викликати питання: “А чи вийде у мене це зробити?”.

Ми підібрали 5 найкращих покрокових рецептів для приготування карпів. Завдяки цим рецептам ви швидко й дуже смачно приготуєте рибу, навіть не сумнівайтесь в цьому. Одягайте фартухи та поїхали!

Готуємо хрусткий карп на грилі

Найпростіший із рецептів, адже на грилі карпа можна приготувати навіть в польових умовах. Запечений короп зі шматочками свіжих літніх овочів стане вашою коронною стравою цього літа. Овочі із грядки та короп із водойми неподалік – постійні атрибути літнього відпочинку. Тож, зробімо ваші теплі літні дні яскравіші із хрустким коропом на грилі з овочами.

Інгредієнти:

  • Короп

  • Сіль, перець, інші спеції за бажанням

  • Часник, цибуля

  • Овочі на вибір: помідори, цукіні, болгарський перець, гриби, морква

 

Після того, як виловили карпа уже можете приступати до його приготування.

Покроковий спосіб приготування:

  • Акуратно ножем зчистіть луску, вийміть очі, зябра і нутрощі,  і промийте рибу чистою водою.
  • Зробіть акуратно надрізи на рибі. Це потрібно, щоб риба добре просмажилась і мала неймовірний смак. У ці надрізи насипте по дрібці спецій, і за бажанням – можете у надрізи додати потовченого часнику і цибулі. Залиште рибу на деякий час у прохолодному місці. Разом зі спеціями карп отримає новий смак: смачної, пряної рибної страви.
  • Поки риба лежить, розпаліть вогнище та підготуйте гарнір чи додаткову страву. Ми рекомендуємо до смаженої риби подавати овочі. Помідори, цукіні, болгарський перець – чудові варіанти, які будуть підкреслювати та доповнювати смак цієї простої літньої страви.
  • На решітку викладіть рибу на овочі. Стежте, щоб жар був не надто слабким. Орієнтовно, готуйте рибу по 9-13 хвилин з кожного боку, а овочі – до стану готовності.
  • Викладаємо на тарілку, подаємо до столу і насолоджуємось стравою.

Якщо ви любите ходити на рибалку, то ми рекомендуємо вам інтернет-магазин риболовного обладнання тут є професійні карпові вудилища.

Запечений короп зі шматочками лимона

Запечений короп із лимоном – класична страва, яку ми всі уже десь бачили, дегустували, але чомусь не часто самі його готуємо. Насправді пекти короп у духовці зі скибками лимона – часто навіть простіше, ніж на грилі. Ця рибна страва стане чудовим додатком до вашого щоденного раціону чи святкового столу. Кислуватий смак лимона із річковим коропом є ідеальним поєднанням, перевіреним часом. А якщо ви ніколи не куштували, або не пекли коропа у духовці – гайда це

виправляти!

Інгредієнти:

  • 1-2 коропи

  • 1-2 лимони

  • 15-20 г орегано чи інших приправ до риби

  • Сіль, перець

Як приготувати смачну страву з коропа:

  • Розігрійте духову піч до 175-190°.
  • Далі, як і завжди: очистіть корпус коропа від луски, витягніть нутрощі, зябра, очі.
  • На одній стороні корпуса карпа зробіть косі глибокі надрізи. Це будуть місця для шматків лимона.
  • Натріть рибину ззовні та зсередини спеціями на свій розсуд і наріжте лимони півмісяцями.
  • Застеліть деко фольгою. На фольгу покладіть карпа, і розмістіть півмісяці лимонів у надрізах, які були зроблені раніше.
  • Залиште коропа в духовці близько на 20 хвилин, дістаньте і – вуаля! Легендарна риба з лимонами готова.

Ми дуже любимо смакувати печеного коропа зі шматочками лимона без гарніру, але абсолютно впевнені та знаємо, що до нього дуже пасуватиме гарнір зі свіжих літніх овочів або ж рис.

Короп запечений із картоплею та овочами

Цей варіант страви із коропа – ідеальний для тих, хто не хоче і не любить довго стояти на кухні. Готуючи коропа із картоплею ви вбиваєте двох зайців одним пострілом: розв’язуєте питання гарніру і готуєте неперевершену рибу. Та й за годину-півтори уже зможете смакувати неперевершеною стравою, яка не потребувала багато ваших зусиль. 

Інгредієнти:

  • 1 короп

  • 1 лимон

  • 1,5-2 кг картоплі

  • 1-2 цибулини

  • Олія

  • Сіль, перець, інші спеції

Спосіб приготування:

  • Обробіть рибу для подальшого готування: вийміть очі, нутрощі та зябра. Вимийте рибу від залишків нутрощів чистою водою. Натріть рибу ззовні та зсередини спеціями. Очистіть та наріжте цибулю кружальцями.
  • Підготуйте картоплю: вимийте її, наріжте крутними частинами. Увімкніть духовку приблизно на 180°, щоб вона нагрілась.
  • Поки духовка гріється, то змастіть деко олією. Після цього, викладіть на деко картоплю приблизно рівномірним шаром. Розкладіть порізану цибулю поверх картоплі. Посипте картоплю і цибулю достатньою кількістю солі та перцю. Наступним шаром – короп. Перемістіть його на деко і зафаршируйте рибину кількома шматочками лимона.
  • Перемістіть деко у духовку приблизно на 45 хвилин і кличте друзів до столу.

Ми подаємо короп, запечений із картоплею та овочами гарячим, інколи додаємо петрушку і кріп. Якщо знаєте, чим можна покращити цей рецепт – повідомте нас в коментарях, нам буде цікаво почитати.

Готуємо паштет із карпа

Паштет із коропа – це універсальний додаток до страв, який вразить ваших рідних та гостей. Паштет можна використовувати як доповнення до гарніру, як самостійну закуску чи навіть як намазку на бутерброди. Все залежить від того, якої текстури вийде ваш паштет.

Інгредієнти:

  • 400 г філе коропа

  • 7-8 варених яєць

  • 2-2.5 ст. л. масла

  • Маленька цибулина та морквина

  • Сіль, перець, сік лимона

  • Зелень

Методика приготування:

  • Відділяємо філе коропа і нарізаємо його на дрібненькі шматочки. 
  • Ставимо яйця варитись дуже круто.
  • Дістаємо з холодильника масло: його потрібно буде додати пізніше. Важливо, щоб масло було кімнатної температури.
  • Дуже дрібно наріжте, або дрібно натріть моркву та цибулю. Промийте зелень, і так само, дуже дрібно поріжте її.
  • Почистіть відварені яйця, наріжте їх мілко та з’єднайте усі інгредієнти. Додайте масла кімнатної температури, сік лимона та вимішайте отриманий паштет до однорідної маси.

Коли завершите вимішування, то залиште готовий паштет у холодильнику на кілька годин, або прохолодним він смакує краще. Подавайте паштет із коропа разом із золотистими хрусткими грінками, на солоних крекерах, у тарталетках, разом із гарніром, або ж насолоджуйтесь, смакуючи його ложкою.

Короп тушкований з овочами

З приготуванням карпа на мангалі ми уже розібрались, тому перейдімо до тушкування риби. Короп на мангалі був хрустким та пряним, а тушкований короп буде ніжною, соковитою, і не менш ароматною стравою. Цей рецепт має на меті допомогти приготувати найкращий, найсмачніший тушкований короп.

Інгредієнти:

  • 1-2 карпа

  • 1 кг картоплі

  • 0,5 кг цибулі

  • 0,4 кг зеленого горошку

  • 3 квітки гвоздики

  • 2-3 морквини

  • 1 ст. л. борошна

  • Оцет, олія, перець горошком

Спосіб приготування:

  • За аналогією, готуємо рибу: очищуємо від луски, дістаємо нутрощі, очі, зябра. Промийте рибу чистою водою, розріжте її вздовж хребта на кілька шматків.
  • Відділіть голову від тіла та приготуйте із неї бульйон.
  • Посоліть рибу та обсмажте її в борошні на пательні, на середньому вогні.
  • Обсмажте половину цибулі та моркву до золотистої скоринки. Перекладіть засмажку до каструлі, де плануєте тушкувати карпа з овочами. Додайте до цибулі та моркви спеції: сіль, перець, оцет, гвоздику до свого смаку.
  • Наступним шаром викладіть обсмаженого коропа, і над ним – решту цибулі, зелений горошок, перець горошок. Отриману тушеню залийте бульйоном, приготованим із голови карпа.
  • Поки карп тушкується, зваріть картоплі: у молодої, чи картоплі на пюре. Картопля стане чудовим гарніром до тушкованої риби.
  • Коли риба та картопля буде готова, ми рекомендуємо подавати їх на тарілці із петрушкою і кропом.

Теги:
Максим Нікітін
Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.
Усі публікації автора