02.08.2016

Рецепт борщової заправки з буряком — «ідеальний червоний борщ» на зиму

бурякова заправка до борщу

 

Перевірений рецепт борщової заправки, у якій найбільш вдало підібрані інгредієнти. Краще витратити кілька годин своєї літньої відпустки та закрутити консервацію з буряка для 10-ти борщів. Або й більше. Та зимою не мати клопоту. Інгрідієнти які знадобляться, знайдуться в кожної господині : капуста, буряк, морква, помідори +спеції.

Так, звісно, знавці скажуть, що правильний борщ повинен готуватися виключно зі свіжих продуктів та ще й умлівати у печі. Абсолютно правильно! Але що робити господиням, які працюють нарівні з чоловіками, та молодим мамам, яким угору ніколи глянути, не те що півдня чаклувати над каструлею?

Борщова заправка з буряком

До речі, приготувавши таку приправу ви врятуєте свій урожай, адже коренеплоди погано зберігаються в погребі тривалий час. Їх бажано різати соломкою, так смак зберігатиметься краще.

Для тих, хто не любить різкий запах оцту ми підготували рецепт без його вмісту. У випадку, коли вам не вистачатиме кислинки, можете додати дрібку лимонної кислоти. І не забудьте зняти шкірку з томатів, щоб під час прийому їжі вона не викликала дискомфорту. Для цього просто залийте їх на кілька секунд окропом.

Інгредієнти: овочі + спеції

Цікаво прочитати: 16 фактів про український борщ, яких ви точно не знали

Приготування заправки з буряка для борщу

  • Усі овочі ретельно помити і почистити.
  • Помідори змолоти у блендері на пюре або пропустити через м’ясорубку.
  • Цибулю дрібно посікти та підсмажити в невеликій кількості олії до прозорості.
  • Усі подрібнені овочі скласти у простору каструлю, додати сіль, цукор, спеції, олію, перемішати і залишити на 1,5 години, щоб пустили сік.
  • Перемішати усю масу та поставити на середній вогонь.
  • Після закипання зменшити вогонь та варити 40 хвилин, час від часу помішуючи.
  • Тим часом ретельно вимити та простерилізувати (наприклад, висушити в негарячій духовці) 0,5-літрові банки – приблизно 10 штук.
  • Готову заправку киплячою розкладати в теплі банки, одразу ж закручувати бляшаними кришками.
  • Перевернути догори дном та вкрити щільною тканиною. Так витримати до повного охолодження банок.

Хорошим варіантом буде додати до соусу свіжу зелень або духм’яні спеції. Не використовуйте йодовану сіль, вона не лише переб’є весь смак страви, а й зіпсує її. Якщо у вас нема свіжих помідорів, можете використати томатну пасту.

Як варити борщ із консервованої овочевої заправки

  • У підсолений м’ясний бульйон (3-4 літри) додати 4-5 порізаних картоплин.
  • Коли картопля буде майже готова, викласти в каструлю усю борщову приправу (0,5 л), перемішати, скуштувати додати сіль, цукор до смаку та варити до готовності.
  • За 5 хвилин до завершення, покласти перемелене сало з потовченим часником, спеції та зелень.
  • Вимкнути вогонь і дати «відпочити» 15 хв., щоб усі аромати змішалися. Подавати зі сметаною та пампушками.

Завдяки чималому вмісту солі, ви можете не хвилюватись за зберігання бурякової закрутки, і зменшити звичну вам її кількість під час приготування самої першої страви. Ви можете не обсмажувати овочі, так вони залишуть свій колір і збережуть свої поживні речовини.

Спробуйте ще приготувати справжній гуцульський борщ 

Сподобався рецепт консервованої овочевої заправки для борщу на зиму? Тоді напишіть про це в коментарях та поширте перепис у соціальних мережах.

Максим Нікітін

Максим Нікітін

Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.

Instagram Facebook

4 коментарі

  1. Tania

    21.07.2020

    А чи можна приготувати таку заправку в мультиварці?

    Reply
    • Максим Нікітін

      21.07.2020

      Так, з нею ви заощадите свій час, а смак практично не зміниться.

      Reply
      • Tania

        21.07.2020

        Дякую, обов’язково скористають вашим рецептом, впевнена, моїй сім’ї сподобається! До речі, ця заправка підходить лише до борщу?

        Reply
        • Максим Нікітін

          21.07.2020

          Ні, ви можете використовувати її навіть як закуску до м’яса чи будь-якого гарніру.

          Reply

Залишити коментар

Your email address will not be published.