Головні причини популярності просекко — італійського ігристого вина

Просекко — це ігристе вино, яке виробляється у різних регіонах Італії методом Шарма, тобто піддається вторинній ферментації не у пляшках, як шампанське, а у спеціальних металевих ємностях. Напій відрізняється приємним освіжаючим смаком із фруктовими нотками. У статті розповідаємо, чому просекко дуже популярне не тільки в Італії, але й у багатьох інших європейських країнах.

Бокал просеко

Особливості виробництва

Алкоголь виготовляється з винограду сорту Глера, який росте в регіоні Венето — у місцевостях Конельяно-Вальдобб’ядене та Азоло, що мають статус DOC і DOCG. Саме у Вальдобб’ядене було створено компанію Bortolomiol. Засновник бренду Джуліо Бортоломіол також був ініціатором відкриття «Братства Просекко», а потім і організації першої національної виставки італійських ігристих вин, що надзвичайно допомогло іх популяризації у світі. Також саме Бортоломіол винайшов спосіб виробництва не тільки солодкого просекко, але й сухого, напівсухого і брют. Як зазначено вище, просекко робиться за методом Шарма. Вторинна ферментація здійснюється не у пляшках, а у величезних сталевих автоклавах за температури +10–12°С. Завдяки підвищеній кислотності та особливому ароматичному профілю винограду сорту Глера у готових напоях відчуваються квіткові відтінки, а також солодкуваті нотки стиглої груші та зеленого яблука. Також просекко має гарну ігристість — під час розливу по келихах утворюються тонкі стійкі бульбашки.

Чому просекко так популярно

Є кілька причин високого попиту на це ігристе італійське вино:

  1. Велика різноманітність смаків. У продажу є просекко у різних стилях — напівсолодке, брют, сухе, напівсухе, екстра драй. Це дозволяє легко вибрати варіант з необхідним смаковим профілем і потрібним вмістом цукру.
  2. Універсальність використання. Цей алкогольний напій можна вживати як аперитив, а також основу для різних коктейлів, включно з «Апероль Шприц» і «Белліні».
  3. Поєднання з різними стравами. Італійське ігристе вино можна подавати з пастою, різотто, рибою, морепродуктами, сирами, ковбасними виробами, суші, піцою, десертами, фруктами.
  4. Доступна вартість. Порівняно з шампанським, просекко коштує дешевше, тому цей напій, який можна придбати в маркеті алкогольних штук Маудау, доступний для ширшого кола споживачів.

 

А ще просекко має приємний освіжаючий смак з легкою кислинкою та цікавими фруктовими нюансами, тому цей вид алкоголю часто вибирають для урочистих заходів, зустрічей з друзями, вечірок, пікніків, пляжного відпочинку та інших варіантів проведення часу, де доречні легкі та не надто міцні алкогольні напої.

Теги:
Максим Нікітін
Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.
Усі публікації автора