23.07.2015

Геніальні назви простих страв

Як часто вам доводилось розкривати меню кафе чи ресторану, бачити там назви страв, які не просто важко вимовити, а годі й прочитати. Особливо незручно у ситуації, коли ви обідаєте не наодинці, і партнер навпроти знає, або принаймні вдає, що знає усі ці назви. Насправді усе геніальне — просто. Спробуємо вам це довести.


Санте

суп санте

Якщо у переліку перших страв ви побачили витіювату назву «санте» – не лякайтеся. Насправді це звичайний суп французької кухні з великою кількістю зелені. Серед інгредієнтів, які кухар покладе у санте, – щавель або шпинат, картопля, вершкове масло, сметана, ріпчата цибуля, посічене листя салату і вершки. Ось і увесь секрет цього кольорового супу.

Спробуйте приготувати сирний суп з перцем і куркою

Брізоль

брізоль

Ще одна назва страви французької кухні — брізоль. У перекладі з французької це слово означає «обсмажений в омлеті». Тому це швидше спосіб приготування, аніж страва. Спочатку зі збитих яєць з борошном та молоком смажать тонесенькі млинці,  вже потім загортають у них будь-яку начинку – від риби чи м’яса до сиру або ягід.

Айолі

айолі

Айолі — це південно-французький соус, або по-простому часниковий майонез. Його найчастіше подають до м’ясних страв або до картоплі фрі. Але на півдні Франції цей соус подають ще й до крюдіте. Ще одна назва страви, яку в українських ресторанах французької кухні не інтерпритують. Крюдіте – це дошка, на якій викладені сирі шампіньйони, артишоки, цвітна капуста та цибуля. Спочатку це все потрібно вмочувати в соус, а тоді класти до рота.

Гефілте фіш

гефілте фіш

Якщо ви коли-небудь готували або куштували фаршировану рибу, насправді ви їли гефілте фіш, страву єврейської кухні. З ідиш назва «гафілте фіш» дослівно перекладається як «фарширована риба». В оригінальній страві за основу беруть короп, або ж щуку.

Спробуйте приготувати рибу запечену під сиром

Парфе

парфе

Парфе — це вершки, збиті з цукром з додаванням ванілі та заморожені. Звичайний десерт французької та віденської кухні, який, знову ж таки, змушує розгубитись, хоча насправді все просто.

Читають на Їсти: Заморожений коктейль — ідеальний спосіб охолодитися влітку

Птіфур

птіфур

Птіфур — дрібне печиво різної форми з бісквітного тіста з різною начинкою. Ще один представник французької кухні. Коли ви купуєте в магазині коробку печива різної форми і з різноманітною начинкою, але з однаковою основою — бісквітним тістом, знайте: ви купуєте птіфур.

Брауні

Брауні

Блауні – це звичайний шоколадний пиріг, в основі якого бісквітний корж із додаванням какао. Родом цей темно-коричневий пиріжок із Сполучених Штатів. А вже винахідливі французи та італійці доклали до нього своїх кухарських рук – часом у брауні додають ягоди або горіхи, змащують абрикосовим джемом або просочують шоколадним ганашем – шоколадним кремом.

Як бачимо, усе насправді просто. Таких назв існує дуже багато, але це не означає, що за голосною назвою не ховається банальна смажена картопля чи котлета.

Максим Нікітін

Максим Нікітін

Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.

Instagram Facebook

Залишити коментар

Your email address will not be published.