Чилі кон карне
Буквально назва цієї мексиканської страви перекладається як «чилі з м’ясом», вже з назви зрозуміло, що основними компонентами стави є гострий перець чилі та м’ясо. Решту складників урізноманітнюють у різних регіонах і зважаючи на смакові уподобання.
Звідки походить ця страва достеменно ніхто не може сказати. Існує версія, що чилі кон карне придумали емігранти з Мексики й почали готувати цю страву вже в Америці, аби побороти ностальгію. З 1977 року чилі з м’ясом на офіційному рівні вважається національною стравою штату Техас, що межує з Мексикою.
Традиційно для приготування цієї страви використовують яловичину. М’ясо ріжуть маленькими кубиками або перемелюють на фарш. Додатковими складниками страви є ріпчаста цибуля, помідори, часник, квасоля й солодкий перець. Щоправда, у Техасі цю страву готують без квасолі. У кінці процесу приготування чилі кон карне у страву додають цукор, мед, шоколад або какао. У якості приправ обов’язково використовують орегано, лавровий лист та чорний перець. Готову страву подають з білим рисом, чіпсами начос або тортильєю.
Цікаво, що усі інгредієнти страви мають бути червоного кольору: перець чилі, солодкий перець, помідор, м’ясо, фіолетова цибуля, червона квасоля. Мабуть, кольором мексиканці хотіли попередити людство про те, що страва справді дуууже гостра. Щоправда, цей момент можна легко контролювати: менше чилі ‒ менше гостроти.
М’ясо для чилі кон карне обсмажується в олії, до нього додається відварена червона квасоля й тушкується близько години на маленькому вогні. Потім додаються дрібно нарізані овочі, трави та спеції. Страва тушкується до утворення однорідної густої консистенції й подається гарячою.