Вегетаріанський урок Гордона Рамзі: як смачно і дешево приготувати овочі. Епізод 6

Хороші рецепти не обов’язково повинні включати м’ясо. Вегетаріанські страви зменшать витрати без втрати смаку та аромату. Овочі неможливо переоцінити: вони корисні, свіжі і надзвичайно різноманітні. А якщо порівнювати по вазі, то ще й дешевші від риби і м’яса. Але саме овочі вимагають неабиякого кухарського вміння.


А починається все з… каструлі! Щоб приготувати хорошу страву, не обов’язково тратитися на новомодне начиння, достатньо мати кілька хороших посудин. Якщо у вас не велика родина, достатньо і трьох: менша, середня і велика. Менша – для соусів, нагрівання рідини і рису. Велика для пасти, тушкування або якщо ви готуєте відразу багато – це знижує собівартість. Матеріал – будь-який, від міді до сталі.

Обов’язковий елемент – кришка, адже вона допомагає вмісту каструлі нагріватися швидше. Але головна риса хорошої каструлі – її дно. Чим воно товстіше, тим більше тепла каструля зберігає. Якщо ж воно тонке – все просто підгорить. Рамзі радить один раз витратитися на хороші каструлі і за умови гарного догляду вони прослужать роки, тим самим економлячи гроші.

Традиційно у випуску три нові рецепти від шефа: пряна чорна квасоля з фетою і авокадо, цибуля-порей запечена з сиром грюер і смаженими яйцями та нут, кумин, іспанські кюфти з соусом тахіні.

Безцінні поради від професіонала як вибирати овочі. Гордон Рамзі рекомендує довіритися своїм відчуттям, зважати на вигляд, запах і дотик. А також не соромитися і задавати питання: звідки ці овочі і як вони були вирощені.

Насамкінець – практичні рекомендації торговця з ринку, який торгує овочами понад 15 років і по-справжньому розбирається в сортах картоплі. Продавець порадить як потрібно вибирати молоду картоплю, а як – для тривалого зберігання. Яка картопля краще підходить для пюре, а яка ідеально смажиться у фритюрі.

Обов’язково додивіться до кінця – і ви дізнаєтеся ще багато цікавого та смачного!

Максим Нікітін
Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.
Усі публікації автора