Ідея для бізнесу: мобільна кав’ярня

Пересувні кав’ярні ‒ відносно нове явище в нашій країні, яке проте вже встигло набрати чималого розмаху. Нині найуспішнішою є англійська компанія «Bikecaffe» («Велокафе»), яка використовує так звані трицикли (триколісні велосипеди) та потужні кава-машини з продуктивністю у 500 чашок кави в день.


Зовнішній вигляд кав’ярень може відрізнятися, але переважно це велосипед чи скутер з кузовом, на який встановлюється кава-машина. Така кав’ярня набагато зручніша за авто-кав’ярню, адже вона займає менше місця, тож її можна поставити на узбіччі дороги чи навіть на тротуарі, й, звичайно, не вимагає затрат на пальне. Крім кави, можна продавати також кондитерські вироби.

Компанія «Bikecaffe» продає франшизи по всьому світу. У франшизу входить сама мобільна кав’ярня, обладнання, навчання баристи та консультації з відкриття та ведення бізнесу. За твердженнями продавця, всі капіталовкладення можна повернути за 2-3 місяці.

Ще одна ідея для смачного бізнесу – виготовлення та продаж карамелізованих яблук.

Bikecaffe

Франшизи можна купити й у місцевих компаній або відкрити такий бізнес «з нуля». Серед країн СНД перші мобільні кав’ярні з’явилися в Україні, особливо багато їх у Києві. Тож придбати франшизу без проблем можна й в української компанії.

Повністю укомплектоване і орендоване авто обійдеться франчайзі у 35 тисяч доларів. Крім того, франчайзер проведе навчання персоналу, надасть рекламну підтримку та допоможе з обслуговуванням кава-машини. Термін окупності становить близько року при вартості одного стаканчика кави 7-12 гривень.

Хочете заробляти “солодкі гроші” – зробіть бізнес на винному морозиві.

mobi-kava-1

Плюси мобільних кав’ярень очевидні: не потрібні будь-які приміщення; не потрібно оформляти велику кількість документів; пересувну кав’ярню легко транспортувати і зберігати; завдяки невеликим витратам на організацію кав’ярні, вона відрізняється високою рентабельністю.

Мобільну кав’ярню можна відкрити на велосипеді, моторолері чи авто. Вид транспорту та сама кавова машина ‒ це основні статті витрат. Також вам знадобиться сировина: кавові зерна, чай, цукор, молоко. Додатково необхідно закупити одноразові стаканчики з кришечками, ложечки та серветки.  На одній торговій точці, як правило, працює одна людина.

Зазвичай, щоденна зарплата баристи вимірюється у відсотках від денної виручки. На цю посаду найкраще підходять молоді люди. Робочий день баристи починається о 7-8 годині ранку. Для стажування і навчання нового співробітника достатньо двох днів.

Досвідчені власники пересувних кава-машин попереджають: розраховувати на прибуток у перші півроку роботи не варто. Потрібен час, щоб покупці помітили вашу кав’ярню, «розсмакували» каву і стали постійними клієнтами. При належному рівні і якості вашої продукції та обслуговування кількість лояльних клієнтів буде рости з кожним місяцем.

Мінімальна кількість проданих порцій на день становить близько 70 стаканчиків. У вихідні дні, під час народних гулянь та святкових заходів обсяг продажів зростає до 200-250 порцій кави в день.

Читайте про тих, хто вже збагатився на солодощах до захмарних статків.

66_0

Оптимальним місцем для розташування мобільних кав’ярень може стати вихід зі станцій метро чи підземного переходу, автобусна зупинка чи паркова поблизу торгового центру. Часто змінювати місце розташування кав’ярні не рекомендується: покупці повинні знати, що вони зможуть в будь-який час прийти сюди за кавою. Як правило, на початку роботи кав’ярня вибирає місце розташування, торгуючи кожного дня на новому місці. Постійне місце розташування точка отримує в тому районі, де продажі були найбільшими.

Головна проблема, з якою стикаються власники мобільних кав’ярень, полягає в складності юридичного оформлення бізнесу. У законодавстві, яке стосується підприємницької діяльності, цей формат ведення бізнесу ніяк не прописаний. У зв’язку з цим виникають й інші проблеми, які значно ускладнюють життя підприємців. Процедура погодження для відкриття мобільної кав’ярні потребує багато часу та сил.

Максим Нікітін
Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.
Усі публікації автора