Їжа для гіпертоніків
Гіпертоніки, як правило, завжди мають при собі ліки для зниження тиску. Потрібні пігулки в кишені у відповідну мить здатні навіть врятувати життя. Також людям, що страждають від гіпертонії варто потурбуватися про збагачення свого раціону відповідною їжею, що сприяє зниженню тиску.
Продукти, що знижують тиск, приносять чималу користь. Вони, хоч і не можуть замінити ліків, суттєво підвищують їх ефективність. Найбільш корисна їжа, що здатна знизити тиск ‒ їжа з високим вмістом кальцію. Тут важко знайти кращий продукт, аніж знежирене молоко. Позитивно впливати на тиск можуть і молочні продукти нормальної жирності, якщо вживати їх правильно, наприклад, сир ‒ з рослинною їжею, а вершки або сметану додавати в салати. На кальцій також багатий мигдаль та майже всі зелені овочі.
Яблука, грейпфрути та злаки ‒ також продукти, що знижують тиск. До їх складу входить один з найголовніших «ворогів» високого тиску ‒ магній. Не менш важливим елементом для гіпертоніків є калій. Велику кількість калію містять банани, апельсини, кавуни, кабачки, печена картопля, курага та томати.
Одним з найкращих продуктів, що знижує тиск вважають часник. Вживання часнику сприяє розширенню кровоносних судин. При хронічній гіпертонії корисно з’їдати 1-2 зубчики часнику щодня.
Народна медицина радить хворим на гіпертонію вживати чорну горобину та мед, а також пити напої з шипшини, цитрусових, зеленого чаю, шматочків яблук, ягід чорної смородини та липового цвіту. До чаю можна зготувати заправку з журавлини у власному соку, яка також здатна знижувати тиск.
Допоможе знизити тиск також броколі та кульбаба. Пам’ятайте, що броколі не варто довго варити, достатньо опустити на п’ять хвилин у окріп. Свіже листя кульбаби можна додавати в салати навесні і влітку, а взимку суху сировину використовують в якості приправи до супів і тушкованих овочів.
Такі спеції, як коріандр, лавр, майоран, селера, а також кріп з петрушкою теж допоможуть знизити високий тиск.
А ось м’ясо і рибу слід їсти нежирних сортів і бажано у відвареному вигляді.
Як правило, продукти, що знижують тиск доступні і недорогі. Така їжа не викликає побічних ефектів й смакує набагато краще, аніж пігулки.