Ідея для бізнесу: міні-кав’ярня
Споживання кави вже давно стало елементом культури харчування українців. Не випадково кожне маленьке містечко й велике місто обов’язково має перелік культових кав’ярень. А якщо ще не має ‒ цю нішу можете зайняти саме ви. Маленькі й затишні кав’ярні є ідеальним місцем для побачень, ділових зустрічей і просто душевних розмов. Чашку кави і тістечко може дозволити собі кожен: від студента до пенсіонера. Маленьке кафе не потребує великих фінансових затрат і, за думкою експертів, окупиться протягом року.
Сучасні міні-кафе часто поєднують з магазинами з продажу кондитерських виробів або кави й чаю. Якість напоїв не поступається якості у дорогих кав’ярнях, проте ціна значно нижча в силу того, що можна добряче зекономити на посуді: не обов’язково закуповувати порцеляну та дорогі столові прибори. Зазвичай, чашка кави у таких закладах вартує від 8 до 20 гривень.
Виграшне місце розташування та цікавий інтер’єр ‒ запоруки успіху вашого майбутнього закладу. Потурбуйтеся про те, щоб заклад був зручним для того, аби купувати у ньому каву «з собою», але й про відвідувачів, які хочуть спокійно посидіти також не забувайте ‒ заклад не повинен перетворюватись на прохідний двір. Хоча… кав’ярня «Прохідний двір» звучить непогано, а якщо придумати відповідний інтер’єр й підтримати тематику, може буди дуже навіть цікаво.
Виграшним варіантом є розміщення міні-кафе у торговому центрі. Так ви одразу зможете вирішити проблему з охороною. До того ж значною перевагою таких закладів є не критична важливість повноцінних комунікації: кавова машина може працювати без водопроводу та каналізації. Єдине про що доведеться потурбуватися ‒ освітлення.
Основним обладнанням у вашому закладі стане кавова машина, тому до її вибору треба підійти з особливою увагою. Є три класи таких приладів: побутові, напівпрофесійні та професійні. У жодному разі не розраховуйте, що зможете обійтися побутовим варіантом, така машина не витримає навантаження й швидко вийде з ладу. Зупиніть свій вибір на напівпрофесійному обладнанні, його цілком вистачить для обслуговування міні-кав’ярні. Кавова машина обійдеться вам у близько 1,5-2 тисячі доларів. Зважайте, що до неї можливо доведеться підібрати кавомолку (300-700 доларів) та пом’якшувач води (близько 150 доларів).
Ще одним важливим аспектом є успішний вибір постачальника продукції. Великою перевагою будуть знання і вміння розбиратися з різними сортами кави. Асортимент вашої міні-кав’ярні повинен пропонувати 20-30 видів кави. Кава має бути виключно у зернах, тому наявність кавомолки є важливою вимогою.
Щодо умеблювання закладу, то вам знадобиться барна стійка, три барних стільці (2 ‒ для відвідувачів й 1 ‒ для продавця), вітрина для демонстрації та зберігання кави та два-три столики зі стільцями. Одразу відмовтеся від пластикового посуду, адже він псує смак напоїв, натомість закупіть картонні стакани для еспресо та полістиролові ‒ для латте, американо та капучино. Також вам знадобляться ложечки, серветки та паперові упаковки для продажу меленої кави.
Щодо меню, то тут акцент варто робити на різноманітних видах та способах приготування кави. Також ви можете включити до меню алкогольні кавові напої, щоправда це потребуватиме додаткових дозволів. Це ж стосується й свіжої випічки, а от із цукерками проблем буде менше.
Ще одним важливим моментом на початку функціонування вашого бізнесу є рекламна кампанія. Не варто планувати її масштабною, натомість можна запропонувати знижки на другу чашку кави або підготувати приємні подарунки з нагоди відкриття. Не забувайте також про підбір персоналу: інколи харизматичний та уважний продавець забезпечує кращу репутацію закладу, аніж будь-яка реклама.