Борщ чернігівський на грушках
Звичний борщ може засмакувати по-новому, якщо його приготувати з сушеними грушами. Неодмінно скуштуйте!
Інгредієнти для борщу
100 г сушених груш
2–3 буряка
5–7 картоплин
3 ст. ложки пшона
по 2 великі цибулини та морквини
по 200 г капусти і ріпи (або селери)
1 скл. квасолі (замочити заздалегідь)
по 1 корінцю пастернаку та петрушки
1 ст. ложка томатної пасти (або 1 скл. квашених помідорів)
1 ст. ложка оцту (можна замінити лимонним соком)
спеції
150 мл олії.
На бажання 150 г сала з часником.
Про 16 фактів про український борщ читайте ТУТ.
Як приготувати борщ на грушках
- Грушки промити, залити 2л води, довести до кипіння і варити до готовності, щоб стали, вибрати їх шумівкою, у відвар всипати замочену промиту квасолю, варити до готовності.
- Пшоно добре промити, залити 1/2 л води і зварити рідку кашу.
- Цибулю дрібно порізати кубиками, решту овочів натерти. Підсмажити до золотистого кольору цибульку, потім додати моркву, селеру, петрушку, пастернак, протушкувати до м’якості, додати буряк і оцет, тушкувати під кришкою, поки буряк не зм’якне.
- Якщо рідини буде замало, додавати по ложці. Додати томатну пасту, трошки води і ще протушкувати.
- Коли квасоля звариться, додати до неї картоплю, нарізану кубиками. Коли закипить, додати нашатковану капусту. Коли картопля звариться, додати тушковані буряки та пшоно, залишити мліти на плиті 30–40 хв.
- Борщ пісний, але, на бажання, можна до нього додати сметани або сала з часником: шматочок сала дрібно порізати, додати дрібно порізаний або витиснутий через часникодавку часник та потовкти ступкою до однорідної маси, покласти на сковорідку, додати відвару з борщу, дати розтанути, вилити усе назад в каструлю з борщем.
Скуштуйте також справжній гуцульський борщ.