Як приготувати ароматизовану сіль у домашніх умовах
Сьогодні ароматизовану сіль можна купити у будь-якому супермаркеті. Однак її склад часом може бути сумнівного походження, а сам аромат може не завжди відповідати нашим вподобанням. Приготувати ароматизовану сіль у домашніх умовах досить легко, а її використання додасть приготованим стравам нових смакових відтінків.
Чим ароматизувати сіль
Для того, щоб приготувати ароматизовану сіль, потрібно запастися млинком (блендер, кавомолка або ручний механічний млинок), натуральною морською сіллю та природними ароматизаторами на ваш смак:
- Сушені трави (базилік, орегано, чебрець, розмарин, лаванда, м’ята);
- Спеції (зерна коріандру, подрібнений фенхель, зіра, цільні сушені перці чилі, паприка, куркума);
- Сушені гриби (найкраще білі).
- Сушена цедра цитрусових (лимон, лайм, апельсин);
- Сушена кокосова стружка, листя зеленого чаю.
Як підготувати спеції для ароматизації солі
Усі ароматичні добавки перед додавання до солі повинні бути добре висушені. Трави можна сушити в духовці на низьких температурах або просто на папері при кімнатній температурі протягом 3-4 днів.
Щоб висушити цедру цитрусових, спочатку потрібно зрізати з цитрусового фрукта тонкий зовнішній шар (без білої частини, вона надає гіркоти), після чого розкласти її на тарілці і сушити при кімнатній температурі протягом 2-3 днів.
Багато спецій (зіра, коріандр, сушений чилі, кардамон) краще розкриють свій аромат, якщо попередньо злегка обсмажити їх на сухій сковороді.
Рекомендуємо прочитати про те, як правильно солити їжу.
Як приготувати сіль зі спеціями
Щоб приготувати ароматизовану сіль, досить подрібнити у млинку саму сіль разом з добавками. Інгредієнти необхідно додавати в сіль поступово, після кожного разу ретельно перемішуючи суміш.
Тоді пряно-соляну суміш потрібно висипати на деко, встелене пергаментом для запікання, і поставити на кілька годин у духовку, розігріту до мінімально можливої температури. Ароматизовану в домашніх умовах сіль можна зберігати у закритій ємності близько одного місяця.
Які страви солити ароматизованою сіллю
- Поле для експериментів – безмежне. Наприклад, сіль з цитрусовою цедрою чудово підходить для рибних страв та смаженої птиці.
- Сіль з додаванням сушених грибів і трав (чебрець, часник, розмарин) чудово підходить до м’яса.
- Сіль зі спеціями (коріандр, куркума, сушений чилі) відкриє новий смак тушкованих овочів.
- Сіль з ароматом зеленого чаю чудово розкриває смак омлетів та інших страв з яєць.
- Сіль з ароматом прованських трав ідеальна для рибних страв і легкої пасти з овочами.
- Часникова сіль універсальна і чудово розкривається у м’ясних стравах, стравах з курки та в овочевих соте.
- Сіль з ароматом білих грибів надає цікавих смакових відтінків стравам із сиру та овочів та чудово збагатить італійську пасту з вершковим соусом.