Як навчити дітей здорово їсти
Що люблять їсти діти? Чіпси, сухарики, тістечка… Була б їх воля – тільки б це і наминали. Ще й множили б на два, а то й на три. Бо ж кольорове, яскраве, так і тягне до себе, як магнітом. Часто на ці сумнівні смаколики діти нишком тратять усі кишенькові гроші, видані їм на суп і кашу у шкільній їдальні.
А попри це психологи і науковці одноголосно заявляють: дітей можливо запрограмувати на здорове харчування. Якщо докласти максимум зусиль – то на противагу чіпсам дитина сама із задоволенням купить, приміром, яблуко. (звісно, якщо вашому «малюку» не 18 ;))
Забудьте слово «ні»
Найперше правило, яке називають науковці, — забудьте слова з часткою «не». Дослідники з Корнельського університету довели: позитивна інформація впливає на дитину краще, аніж негативна. Більше того, заборона провокує дитячий мозок. За інформацією вчених, ефективніше попросити дитину з’їсти вівсянку, «бо це корисно», аніж не відмовляти від печива, «тому що воно калорійне».
Прочитайте також: «20 порад як почати здорове харчування»
Заохочуйте подарунками
Ще одна порада — вигадайте систему заохочення. Якщо дитина з’їла корисну страву, їй можна запропонувати маленький сюрприз: прогулянку, нову розфарбовку, квиток в зоопарк тощо. Головне – не змушуйте їсти. Але і не благайте, пропонуючи потім дозволити з’їсти морозиво. Усе буде марно.
Подавайте власний приклад
Здорову їжу доведеться споживати усією сім’єю. А ще… не ховати цукерки у банці з під кави на випадок, якщо хтось зайде в гості. Розумне чадо знайде – а тоді і батькам соромно, і «махінації» не вдалися.
Прочитайте також «Чим корисне козяче молоко»
Перетворіть їжу на свято
Батькам варто навчитися навіть найбільш буденну страву подавати яскраво і по-новому. Як варіант – вирізати з фруктів фігурки тварин.
А ще можна готувати разом з дітьми. Це подарує позитив мамі з татом, і їх маленьким розумникам.
* * *
Головне, що зазначають педіатри, психологи, дослідники —з дітьми треба говорити, пояснювати, наводити приклади і переваги, проявляти любов і підтримку. Здорову їжу реально зробити не лише корисною, але й привабливою.